Патриарх Кирил хвали Путин: Царете не винаги са били толкова православни

Отбелязва се 14-годишнината от интронизацията на патриарх
3 фев 2023 09:18, Нели Христова
175
Патриарх Кирил хвали Путин: Царете не винаги са били толкова православни
Снимка: БГНЕС

Московският патриарх Кирил произнесе слово, възхваляващо президента Владимир Путин като пример за православен владетел, каквито не са били дори много от руските царе.

Това стана по време на пищен прием, посветен на 14-годишнината от интронизацията на патриарха, предаде Двери. "Той е православен, но не за да спечели някаква популярност, не за да се гласува за него, а истински православен човек, който приема светите Христови Тайни, който живее живота на Църквата. Всъщност начело на руската държава стои православен християнин. Царете не винаги са били толкова православни, колкото е нашият президент сега“, заяви патриархът.

Патриарх Кирил нарече уникални и неповторими отношенията между Руската църква и държавата в наши дни: "Наистина сме развили уникална форма на църковно-държавни отношения. Трябва да благодарим на Господа за историческия път, който сме поели, и за тази система на църковно-държавни отношения, която се характеризира с пълно съгласие между църквата и държавата по най-важните и решаващи въпроси, свързани с живота на нашата страна и нашето общество".

От своя страна Путин благодари на патриарх Кирил за неговата работа, "особено сред руската младеж, в която възпитава нравствени и патриотични идеали".

В словото си предстоятелят на РПЦ лансира една от основните опорни точки на Путин, която има за цел да консолидира руското общество в сложната военна ситуация с неясен изход. "Нас ни очакват нелеки времена – казва патриарх Кирил – и най-главната ни борба е борбата за нашата независимост, действителна пълна независимост от влиянието на световните центрове за политическа власт, които управляват по-голяма част от света. А Русия ще остане остров на свободата, и нашата църква се наслаждава на тази свобода и сама определя своя курс".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


175
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
16
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Господ да дава сили на братския украински народ в неравната борба с коварния и жесток агресор Русия! Пълчищата на Путин от затворници,чеченци и азиатски окупатори ще изгният в украинските поля!
99
0
 
5
 
! Отговори
Цар путьо къси l преди 1 година
И последни !Аллаханъ !
98
0
 
11
 
! Отговори
! преди 1 година
Остров на свободата? Православен? Ами Кадиров и той е доста православен...
97
1
 
12
 
! Отговори
Хахахаха преди 1 година
Цар П.у.тьо!
96
1
 
19
 
! Отговори
Умрех от смех преди 1 година
Бивш съветски офицер хвали бивш Кгб агент за вяра в православието??? Едно време се кълняха в Партията, сега - в Евангелието :-)
95
1
 
19
 
! Отговори
Нито Путин преди 1 година
Нито Кирил знаят какво е християнство . Нито знаят Христос какво ни учи Нито следват 10те божи заповеди
94
0
 
12
 
! Отговори
Явно се готвят преди 1 година
Да го обявят за цар диктатора и да свършват един път за винаги с тази пародия наречена руски избори
93
1
 
16
 
! Отговори
шизо преди 1 година
Две бивши тайни ченгета се хвалят взаимно, отврат!
92
1
 
15
 
! Отговори
Bongo Bongo преди 1 година
Християнин се нарича всеки,който следва Христос и изпълнява заръките Му.Коя заръка на Христос бе да избиват братята си?Къде в Новият завет прочетоха деянията си?????Това са убийци
91
0
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Тази булка отдавна пристана на путин, чак сега ли ще си официализират брака ... ?!
90
1
 
13
 
! Отговори
Че преди 1 година
тоя жуже каков цар е?
89
0
 
10
 
! Отговори
Я преди 1 година
до 96: единственото, което владеят кремльовските ти идоли е примитивното ти робско задунайско мозъче.
88
1
 
18
 
! Отговори
Я преди 1 година
КаГеБе-йски полковник - правоверен. Абе вие ненормални ли сте или за ненормални ни мислите? За тоя сатрап има специално място в ада
87
1
 
16
 
! Отговори
Dinosaurus преди 1 година
Православен ВЛАДЕТЕЛ, сравнява го с руските царе!!! Е браво, ваше преосвещенство, забихте поредния пирон в ковчега на Православието, и без това постоянна жертва на чеввения сатанизъм
86
18
 
0
 
! Отговори
Адмирации преди 1 година
Римската империя и различни императори владееха почти цяла Европа, после Наполеон владееше почти цяла Европа, после Хитлер владееше почти цяла Европа, сега е време на сила от източна Европа, да владее целия континент, време е за Император Владимир Путин правовереца, който ще владее от Лисабон до Якутск, от Рейкявик до Валета и Лимасол
85
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Кое му е православното да нахълтваш в чужда страна, да водиш завоевателна война и убиваш невинни хора?!" - Ам ... не знам, ама в последните 1700 години все така става
84
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е агресора,те нападнаха вереломно Украйна.Украйна се защитава.
83
2
 
10
 
! Отговори
окроФашистите преди 1 година
поп Киро и ЖужаКъсий се правят на християни.От кагебейски терористи не става православни християни, тея винаги ще са тероеисти.Да горят в ада.
82
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Онзи с програмката пак се е вживял.Той си мисли,че Алах е друг бог...да си знае,че сатанистите не правят разлика между джамии и църкви.
81
0
 
13
 
! Отговори
Мужик преди 1 година
Кирее Кире, утре като го наследи Рамазан Кадиров пак тъй ще го хвалиш. Пусти пари и власт хич не ти са чужди като за божи човек. .