Любомир Леков: Няма да има банкова криза, дъното е зад гърба ни

Говорят за края на долара и еврото, но парите се държат в такива валути
22 мар 2023 22:00, Анисия Иванова
36
Любомир Леков: Няма да има банкова криза, дъното е зад гърба ни
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С програмата, която Фед измисли, за да спаси регионалните банки, няма да има банкова криза. Реши се и проблемът с Credit Suisse. Акциите на UBS спаднаха, но след това се покачиха, защото се сметна, че UBS е много добре позиционирана на пазарите. Това ще даде спокойствие на инвеститорите и ще върне доверието. Факт е, че мечият пазар свършва. Дъното е зад гърба ни. Това каза Любомир Леков, инвеститор и предприемач, основател на Investor.bg, в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

Според Леков вече са изминали шест месеца от момента, в който може да се счита, че пазарите са били на дъното – след големия спад миналата година през ноември, след наливането на ликвидност, след факта, че предстои лихвите да се понижат, можем да очакваме най-ударените акции – на технологичните компании да се представят по-добре.

"Факт е, че мечият пазар свършва. Дъното е зад гърба ни. Това се потвърждава от много индикатори. Зная, че това мнение не е популярно, но в началото винаги е така. Неслучайно сър Джон Темпълтън казва, че бичите пазари се раждат в абсолютен песимизъм и растат в скептицизъм", каза той.

Посещението на Си в Русия и срещата му с Путин събеседникът коментира така: „Това са преговори на Си с Америка. Той използва Русия, въпреки че от гледна точка на икономика тя е слаба, за да покаже ясно от Москва, че няма да играе по свирката на САЩ. Според мен той демонстрира, че с него трябва да се говори по друг начин, а не от позицията на силата. Азиатската култура е различна".

Относно геополитическия отпечатък и влиянието на банковите сътресения върху валутите гостът заяви, че въпреки мнението на хората, които вещаят светло бъдеще за юана, то на валута, която е на държава с тоталитарен режим и диктатор, не може да се има особено доверие, защото е ясно, че дългосрочно всички тези режими се променят и тогава идват катаклизми и стабилността изчезва: „Колкото и хората да говорят, че идва краят на долара, продължават да държат парите си в долари. Същото е и с говоренето против еврото в България. Тези, които говорят против еврото, държат парите си в евро".

За предстоящото решение на Фед за лихвите Леков подчерта, че "петте процента ще бъдат пикът". Това е и причината за движенията при акциите, а преди това - при облигациите. "При двегодишните облигации се наблюдаваше доходност от 5% на 13 март, а в петък паднаха под 4%. Това са огромни движения за тези пазари".

"Решението на Фед, което ще бъде взето утре, категорично ще бъде за 25 пункта увеличение на лихвата. От 13 март отпадна вероятността за 50, а допреди няколко дни беше дори нула и причината са събитията около SVB".

С решението на Фед на 13 март да кредитира малките и средни банки с пакет около 25 млрд. долара всички депозити бяха спасени, макар че SVB фалира. Швейцария притисна UBS да купи Credit Suisse. Така че в момента има стабилизиране, каза Леков. „Хем има паника на пазара, хем покачване на акциите и облигациите“.

"На фона на програмата, която САЩ направи, едновременно се опитват да се борят с инфлацията, като се вдигат лихвите, но от друга страна, чрез тази програма, лихвите се натискат. Може да се каже, че в един момент Фед ще взима пари от банките на близо 5%, а ще ги дава, както е в момента, на лихва от 4,3".

Тази криза няма нищо общо с предишната финансова криза, въпреки че има паралели, които биха могли да се направят, каза още гостът. През последните години цялата банкова система купуваше изключително нискодоходни облигации, а заради рязкото вдигане на лихвите от страна на Фед тяхната цена падна.

„Става дума за облигации от първи ред, което значи – с нулев риск. Парадоксът е, че именно безрисковите облигации вкараха банките в този голям капан. Ако до преди година и половина банките отчитаха нереализирани печалби, то заради рязкото вдигане на лихвите в САЩ, в момента американските банки стоят върху 360 млрд. долара нереализирани загуби. Това е, което се е случило и именно за това SVB фалира. А говорим за облигации на американския дълг (има естествено и ипотечни облигации). Това е парадоксът“.

Относно казуса Credit Suisse, трябва да се каже, че Швейцарската национална банка от години издава облигации с отрицателни лихви и това също е един парадокс. Това е част от проблема на Credit Suisse и една от причините швейцарските власти да притиснат UBS да я купи, защото когато започне т.нар. бягство от банките, то това обхваща всички. Това е паниката, изтъкна Любомир Леков. "За да се разбере големината на Credit Suisse – тя е с два пъти по-голям баланс от Lehman Brothers – банката, която предизвика кризата през 2008 година".

"САЩ успя да си реши проблема на вложителите, а проблемът с швейцарската банка бе решен с покупка", коментира още гостът.

Целият разговор - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
1
 
! Отговори
Вервам му преди 1 година
Кат некой започне да се обяснява кат ученичка значи пак ще фалират банки иначе каква е логиката да ни "успокояват"
28
0
 
1
 
! Отговори
Икономист преди 1 година
Мечият пазар е зад гърба им на банките, но пък бичия за акциите на български дружества е пред акционерите. Не на тези в банкови акции или пъс в Инвестора на Блумберг. Честита да им 2023 г. на българските хполитици, които все още си живеят със стария бюджет и с миналото си на някакви политически величия. Честита да е и на журналистките от Днес.
27
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тя кризата си е за банките. Те имат свръхпечалби. Дори и лихви за депозитие на докамикнствата, хората и фирмите не плащат. Ще се научат най-после тези от БНБ, че нещата с финансите ги разбирам повече от тях.
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоя вярва ли си
25
1
 
4
 
! Отговори
Бай Сандо преди 1 година
Гоуем е оптимист!!! Настроение - весело!!!
24
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Вдигат на 5 да търсят вложители, облигациите от своя страна също трябва да са близо под 5, за да ограничават нарастването на тази лихва, но това пък ще затрудни плащането им един ден? Крехко равновесие.
23
1
 
3
 
! Отговори
Mimi преди 1 година
Нещата са объркани и който изплува, ще спечели. Но много банки могат да фалират.
22
2
 
2
 
! Отговори
бай Дончо преди 1 година
кризата е в джоба на народа . Няма пари за нормално живеене. Обеднява тотално ,та кой ще се интересува от банки и фалити?
21
1
 
3
 
! Отговори
вече преди 1 година
До АнонименАко говориш за американците, те вече вдигнаха на 5, последно с 0.25, така, че още банки ще пищят ми се струва.
20
2
 
3
 
! Отговори
уви преди 1 година
Вече няколко пъти чета, че в банките реално има 10 процента от парите на хората, повече няма. То се видя и по руските резерви, колко откриха наистина. Парите са източени тук там уж за кредити и инвестиции, и балъците да вярват, че могат да си ги вземат когато поискат. Да, ама не. И скоро ще се усетят хората и ще настъпи апокалипсис, зануляване и цифрова валута.
19
2
 
2
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Хехе, всички американски анализатори казват, че идва голяма буря, тоя се прави на лъжлив пророк. Кого лъжете бе? Себе си.
18
2
 
2
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Всяка банка разчита на доверието на вложителите.Като се има впредвид,че Русия има блокирани 300млрд блокирани резерви за какво доверие става въпрос?Все ми е на акъла,че Русия няма да си ги потърси.Освен всичко останало няма да иска хартия а злато.Силно се съмнявам,чебанките имат такова в трезорите си в такива мащаби.Надяват се Русия да загуби войната инак ще гърмят още банки.
17
1
 
8
 
! Отговори
торенте преди 1 година
Когато някой почне да те успокоява /разбирай успива/, нещо май не е съвсем наред. Тоя чичак откъде знае къде е дъното? Това, че ние сме закотвени там, не означава, че не може да глътнем вода.
16
1
 
3
 
! Отговори
В. преди 1 година
Утринен чай прояснява. Значи банките нямат ликвидност, спускат им отгоре облигации, които ще изтъргуват на загуба, на поне ще закърпят положението за момента. Това не е ли финансова измама?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много общи приказки, от тях не могат да се чуят практиците.
14
1
 
5
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
и на тоя освен ел. изданието " Инвеститор" където инвестицията е само в името ,къде са му другите инвестиции
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПОДКРЕПЕТЕ БЪЛГАРСКОТО ПРОИЗВОДСТВО !!! ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НЕ ХРАНЯТ БЪЛГАРСКИТЕ СЕМЕЙСТВА !!!
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България няма банкова криза и отлепяме от дъното, а за САЩ има има информация в различни сайтове, че около 50 банки са на ръба на пропастта. На кого да вярваме?
11
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До В. Веднага всички ще внесат и после теглят. Най-вероятно ще дигнат в бъдеще на 5 %, а сега е 4%.
10
1
 
6
 
! Отговори
В. преди 1 година
Фед ще взима пари от банките на близо 5%, а ще ги дава, както е в момента, на лихва от 4,3". Някой може ли да го разтълкува. Аз не успявам?