Египет ще купува пшеница от Франция и България, заменя скъпата руска

Пристанищата за зърно в Русия са препълнени след две големи реколти
20 сеп 2023 22:30, Анисия Иванова
58
Египет ще купува пшеница от Франция и България, заменя скъпата руска
Снимка: БГНЕС

Египет ще премине към доставка на почти половин милион тона пшеница от Франция и България, след като Москва блокира доставките на руско зърно, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Москва възрази срещу ценообразуването на допълнителна сделка. Това е вторият път през последните няколко месеца, когато закупуването на руска пшеница от египетския държавен купувач е поставено в ситуация на смут, тъй като властите в Москва се опитват да наложат неофициална долна цена.

Главният орган за доставки на стоки на Египет се съгласи да купи 480 000 тона руска пшеница в преки преговори, каза министърът на доставките Али Ел-Мосилхи в началото на септември. Тази сделка беше резервирана на цена от 270 долара за тон, включително навлото - по-ниска от неофициалната цена, която руските служители се опитваха да приложат по това време. Дни по-късно Египет каза, че търговецът на култури Solaris ще получи опцията да доставя зърно от всякакъв произход.

Solaris и руското министерство на земеделието не отговориха веднага на исканията за коментар.

Пристанищата за зърно в Русия са препълнени след две последователни големи реколти, което ѝ даде основна роля в спедицията и определянето на цени на световния пазар. Пренасищането на предлагането обаче оказва натиск върху местните цени, което кара служителите да наложат прагове, за да подкрепят пазара. Прилагането на това ценово ограничение е непоследователно.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
3
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
А заща не купува от Украйна ?
38
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 2 месеца
До аззззСъщност лъжеш като дърт руснак.
37
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 2 месеца
До отровно руско зърно: А какво ще кажеш за следното в ЕС пръскат с препарати забранени в Русия. Ако си сигурен в това го доказваш с лабораторно изследване след това забраняваш вноса на въпросната партида. Но да утвърждаваш че всички ползват препарати забранени в ЕС е НЕЛОГИЧНО ОБОБЩЕНИЕ
36
2
 
8
 
! Отговори
азззз преди 2 месеца
всъщност украинският хляб в лидъл била и кауфланд е заразен с плесен
35
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
A защо България не си търси нови пазари ? Имали продукция от предната година , а пазар не ? А после казват ама в света имало недостиг на зърно ? Тези две тези си противоречат! Търсете нови пазари и продавайте.
34
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Руската пшеница" всъщност е открадната украинска пшеница.
33
12
 
11
 
! Отговори
Зозо преди 2 месеца
Нали ви обяснявам от онзи ден, че сега Украйна ще изнася през България до Солун и Кавала, а Джуджи ще изнася през Северният полюс :))))))))))))))))))))))))))))
32
19
 
24
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
Хаха тия и за африканци ви няматЕгипет ще яде нашата пшеница а ние украинската пляваПеомяната продьлжава
31
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Руската пшеница не е ли и тя от фронта с тежки метали и уран от фронта Донбас , или е расла в екологически район в Сибир поливана с водата на сто годишен ледник
30
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ужас! Сега раша как ще си продаде пшеницата ?Освен да блокира и българския износ!
29
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Москва била блокира доставките на руско зърно. Що за мaлoyмни глyпoтeвини? Москва има намерение да форматира в Египет руски зърнен хъб за снабдяване на цяла Африка. Египет щял да зареже шефа си в БРИКС и да купува от Франция. Фишеци.
28
17
 
12
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Руската пшеница да не би да е скъпа, защото едни бавноразвиващи се в Брюксел наложиха маса санкции и мита? Щото като гледаме хлябът в Русия е на половин цена и то след като се приспадне разликата в стандарта. Ако е така, Брюксел що не ни пусне със събраните пари почощи за хляб. По левче за хлебче, пък било то и омитено Руско.:) А Урсулка? :)
27
15
 
8
 
! Отговори
Майка Русия преди 2 месеца
Върнете ни Руската пшеница, либерасти! Бойкот на ЛЕБА ви!
26
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В днешна друга статия вала пишеше че Русия правила дъмпинг на зърното затова падало в Европа, сега друго. А бе мааамицата ви фалшива ..
25
10
 
17
 
! Отговори
ДРИС.БГ преди 2 месеца
Тя в Русия пшеницата е наполовин цена от българската, кой лъжете бе мааам ви фашистка одрискана, платена,
24
6
 
9
 
! Отговори
Знаещ преди 2 месеца
До 28 СегаЕгиптяните пак украинска ще ядат. Която я внасяха до сега, ще я прибутат за българска. Ето ти нова далавера.
23
6
 
15
 
! Отговори
Един преди 2 месеца
Хайде сега египтяните да протестират и да мрънкат как сме щели да ги тровим и да им убием зърнопроизводството. Да викат да крякат да веят знамена да играят хора, да бият тъпани.
22
7
 
13
 
! Отговори
Внимание ! преди 2 месеца
Ако някой получи входящо обаждане от непознат номер, започващ с +79(Русия), да не приема разговора, а ако след това телефонът му изгуби сигнал, да не бута настройките, а просто да изчака оператора да му оправи повредата, като междувременно е добре да съобщи за случилото се в най-близкия офис !
21
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Дори и Египет не иска хубавата украинска пшеница
20
8
 
16
 
! Отговори
Сега преди 2 месеца
Да видим наште путинофили как ще го коментират !