Шолц: Путин може да спре войната с една заповед

Пред ООН той предупреди, че може да има измамен мир
197
Шолц: Путин може да спре войната с една заповед
Снимка: БГНЕС

Германският канцлер Олаф Шолц подкрепи международните усилия за постигане на мир в Украйна в речта си в ООН, предаде ДПА.

„Същевременно трябва да се пазим от фалшиви решения, които представляват мир само на книга“, предупреди вчера Шолц по време на общия дебат на Общото събрание на ООН.

"Защото мир без свобода се нарича потисничество. Мир без справедливост се нарича диктатура. Москва най-накрая трябва да го разбере", каза Шолц.

Шолц отново призова руския президент Владимир Путин да прекрати войната.

В речта федералният канцлер призова и за реформа на Съвета за сигурност на ООН, който е блокиран от дълго време, за да бъдат представени в по-голяма степен Африка, Азия и Латинска Америка.

От пълномащабното руско нахлуване в Украйна изминаха 19 месеца, без да й се вижда краят. Въпреки това се полагат мирни усилия, особено от страни, които се смятат за неутрални и които не са наложили санкции на Русия. Сред тях са Бразилия, Индия и Саудитска Арабия, отбелязва ДПА.

През август представители на повече от 40 държави се срещнаха в саудитския пристанищен град Джеда, за да обсъдят начини за постигане на мир – сред тях бяха Съединените щати, държави от ЕС и за първи път най-важният съюзник на Русия – Китай.

Шолц каза за тези усилия: „Точно защото тази война има непоносими последици по целия свят, добре е и редно светът да участва в търсенето на мир.“

Канцлерът обаче от самото начало предупреди за диктаторски мир пряко волята на Украйна. Украйна настоява за пълното изтегляне на руските войски от нейната територия, включително от украинския полуостров Крим, който Русия анексира през 2014 г.

"Нека не забравяме: Русия е отговорна за тази война. И президентът на Русия е този, който може да я прекрати по всяко време с една-единствена заповед", подчерта Шолц.

„Но за да направи това, той трябва да разбере, че ние – държавите от Обединените нации – сме сериозни относно нашите принципи. В многополюсния свят на 21 век, каза Шолц, вече няма място за ревизионизъм и империализъм.
Шолц отново се застъпи за реформа на Съвета за сигурност на ООН. ООН не отразява в достатъчна степен реалността на един многополюсен свят, каза той. „Никъде другаде това не толкова очевидно, колкото в състава на Съвета за сигурност“.

Ясно е, че Африка, Азия и Латинска Америка заслужават повече тежест в този орган. „При тази предпоставка можем да договорим текст с различни варианти. Никоя страна не трябва да блокира резултатите от преговорите с прекомерни изисквания. И ние няма да направим това", подчерта канцлерът.

Съветът за сигурност е най-важният орган на ООН и отговаря за разрешаването на конфликти и поддържането на мира. Състои се от 15 от общо193 държави-членки на ООН. Пет ядрени сили са постоянни членове и имат право на вето върху всички решения: САЩ, Китай, Русия, Великобритания и Франция. Някои от останалите 188 държави членки се редуват на останалите 10 места на всеки две години.

Германия кандидатства за място на всеки осем години, следващия път за периода 2027-28 г. Германското правителство има претенции ФРГ да бъде разглеждана като най-голямата икономическа сила в Европа, когато броят на постоянните членове се разшири.

В продължение на години органът се смяташе за до голяма степен неспособен да действа поради взаимни блокади от страна на САЩ, Китай и Русия по основни въпроси. Основна реформа на Съвета за сигурност се обсъжда от десетилетия без никакъв напредък.

Шолц изрази задоволство, че все повече и повече партньори – включително три от петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН, са заявили, че искат да постигнат напредък по въпроса за реформите. Канцлерът очевидно има предвид САЩ, Великобритания и Франция, посочва ДПА./БТА, петя Георгиева/

 


197
Още по темата: войната в УкрайнаЩолц
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
0
 
! Отговори
Диана преди 2 месеца
Зеленски може да спре войната още по-лесно - само с едни преговори! Но той е лицемерен крадец, готов да съсипе целия свят за да открадне некое и друго късче руска земя...
173
0
 
0
 
! Отговори
ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА преди 2 месеца
Спре нищо....требе да се бие или да развява белият байрак....
172
0
 
1
 
! Отговори
ПУТИН Е ЗАЛОЖНИК преди 2 месеца
На войната....връщане назад няма...или се бие до край, или вдига белия байряк...и без това го наказват на фронте....
171
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо не пуснете снимка от залата, в която Варения Бaxyp Шолц държи речта си? Залата е празна, не им се слушат простотии.
170
4
 
0
 
! Отговори
ВОЙНАТА ДОЙДЕ преди 2 месеца
Дюшеш за НАТО...Натовско оръжие трепе руснаци а натовци трупат дебели пачки. Лее се руска кръв, не натовска....от Путин сега нищо не зависи...той е принуден да се бие иначе срама за него е голям....
169
0
 
0
 
! Отговори
СИГА БЕ преди 2 месеца
Като живееш в една държава, ше и спазваш законите....не ти ли харесва....свят широк...
168
2
 
1
 
! Отговори
Z МИШЕНИ преди 2 месеца
Са руснаците....да са мислили като нахлуха в Украйна....сега късно...моме за китка
167
5
 
0
 
! Отговори
ДО 166 преди 2 месеца
Преди 2014г в Донбас бе тихо и мирно...после дойдоха паравоенните на Путин...зелените човечета.....така решил диктатора да се намеси в Украйна....ама нещо криви му излязоха сметките....НАТО подкрепи Украйна....
166
2
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 2 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ: Глад в Русия? Точно там, в най-големият износител на пшеница в света. Имаш ли връзка с главният си мозък като ги пишеш тия г'лупости?
165
0
 
1
 
! Отговори
Нищо ново преди 2 месеца
До агент Мъдлър ЦРУ: Гледаш, ама само г'лупости ръсиш.
164
4
 
2
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 2 месеца
Тъй като гледам в момента Русия губи войната. Рублата слезе на 10 сента, иде глад в Раша. Да не говорим, че в списъка на Форбс няма вече ручки милиардери. Смеех.
163
3
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 месеца
"Защото мир без свобода се нарича потисничество". Да, така е. И затова след като населението на Донбас вече не иска да живее в една държава с националистите от Киев, трябва да му се даде право на самоопределение. Международната общност трябва да признае референдумите, с които Донбас и Запорожие се отделиха от Украйна и се присъединиха към Русия, така, както призна правото на Косово да се отдели от Сърбия.
162
3
 
6
 
! Отговори
Кой крив кой прав преди 2 месеца
Меркел като канцлер на Германия и Оланд като президент на Франция заедно с президентите на Русия и Украйна присъстваха на подписването на Минските съглашения. Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас ако ги спазваше - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно,лаборатории за биологично оръжие. А Германия подкрепяше Украйна.
161
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Две мирни споразумения са нарушени..... кой ги наруши питам?!?
160
2
 
5
 
! Отговори
А снарядите свършват преди 2 месеца
Снарядите за украинската армия свършват. Южна Корея даде 500 хиляди, но украинците вече ги изгърмяха. А САЩ и сателитите им взети заедно произвеждат за 4-5 дни това, което Украйна изгърмява за ден. Тогава какво правим? Вече изпробвано - преговори със спиране на огъня за два три месеца без резултат (както в Истанбул) докато Украйна си попълни запасите, и сетне започваме пак. Само че една и съща л'ъжа два пъти не минава. А и Зеленски прие декрет че няма да преговаря с Русия. Как да започне сега?
159
1
 
6
 
! Отговори
Нафтали Бенет каза преди 2 месеца
В интервю бившият израелски министър председател Нафтали Бенет заявява че политици от Запада са спрели преговорите в Истанбул за сключване на мирен договор между Русия и Украйна...Най-смешното, което Бенет разказва с усмивка е, че след този разговор със Зеленски, в който той му е съобщил, че Путин няма намерение да го убива, Зеленски е напуснал тайният си бункер и си е направил селфи в офиса с надпис "Не ме е страх".
158
5
 
1
 
! Отговори
МИРА ЗАВИСИ ОТ преди 2 месеца
Зеленски и Байдън...Путин е Z мишена.....
157
3
 
0
 
! Отговори
ПУТИН НЕ МОЖЕ преди 2 месеца
Да спре нищо......подхванаха го и нема мърдане....
156
3
 
1
 
! Отговори
ПУТИН НАПАДНА УКРАЙН преди 2 месеца
Кой ли е агресора...и трябва ли да го жалим....
155
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А Шолц не може нищо с нищо