Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за собствеността на руската църква

Тя е по два сигнала
Обновена: 27 сеп 2023 20:22 | 27 сеп 2023 19:49, Стела Стоянова
40
Прокуратурата възложи на ДАНС проверка за собствеността на руската църква
Снимка БГНЕС, архив

Софийската градска прокуратура възложи на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) проверка по два сигнала за собствеността на храма "Св. Николай Мирликийски", съобщиха на брифинг ръководителят на градската прокуратура Илиана Кирилова и заместникът ѝ Христо Кръстев, информира БТА.

Проверката е във връзка с два сигнала - от група народни представители и от Гражданско сдружение "Боец".

В нейния ход ще се установяват факти и обстоятелства относно собствеността и правото на ползване на земята като терен и на сградата на православния храм, обясни прокурор Кръстев. Той добави, че ще бъдат изискани документи от Агенцията по вписванията, Държавния архив, Столичната община и от Българската православна църква. Ще бъде изискано становище и от дирекция "Вероизповедания" на Министерския съвет.

Още по темата
Този казус има канонически и юридически аспект, казаха от прокуратурата.

Преди дни Руската църква затвори, след като нейните свещеници бяха изгонени по обвинение в шпионаж. Агенцията по вписванията извади документ, че сградата на храма е собственост на руската държава от 1997 година. Бойко Борисов, Делян Пеевски, Кирил Петков и Ивайло Мирчев се срещнаха по-рано през деня с и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов със сигнал за проверка на казуса. Това е и единият от сигналите, по които е проверката.

Още за развитието на скандала вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
5
 
! Отговори
Прокурорите преди 1 месец
Толкова ли .ъпи, че не могат сами да уточнят собствеността на кдна сграда или се търси под вола теле.
24
0
 
5
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 месец
Четете Уикипедия: Сградата е построена върху парцел на Руското посолство по проект на Михаил Преображенски специално за нуждите на руските имигранти в столицата. ...................................................................................................................................... След 1947 година храмът е предаден на Московската патриаршия, която го управлява и до днес. (Смята се за подворие, или ставропигия на тази патриаршия).
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонимеН НА може да се анулира в законоустановения срок, а не след 26 години.Тези хора -депутати, служители на ДАНС, министри, та дори и премиер не се ли допитват до юристи преди да предприемат някакви действия? Не може депутати-представители на управляващите партии - ББ, Хр.Иванов, Пеевски да поискат Прокуратурата да разследва случая с истинността и законността на нотариален акт,това е съдебен спор, а не работа на ДАНС. Към НС има юридическо звено,което може да помогне,иначе ставате за смях.
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ДАНС каква връзка има с един съдебен спор? И защо Прокуратуратс дава на ДАНС да разреши този спор? Има заинтересовани държавни служби,които са компетентни по този проблем, и това е тяхно задължение. ДАНС вече реши случая с тримата свещеници в Руската църква: натовари ги на арестантска кола с решетки на прозорците, с полицейски конвой ги закараха да си вземат багажа и ги изгониха от БГ.Сега нов екшън ли ще правите? А ако падне кабинетът как ще се измъквате?
21
1
 
5
 
! Отговори
Хаха ха преди 2 месеца
Пачките и кюлчетата вече са миналоШиши е добьр - промяната продьлжава
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не е ли срамно за столична община да не знае чия собственост е руската църква?Това да не е частен имот?
19
6
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
До Анонимен 21/ ДАВНОСТТА ЗАПОЧВА ДА ТЕЧЕ ОТ МОМЕНТА В КОЙТО СЕ ОБЯВИ , ЧЕ СИ ПРИДОБИЛ ОПРЕДЕЛЕН ИМОТ. :D А СЕ РАЗБРА ЕДВА ВЧЕРА, ЧЕ ПОСОЛСТВОТО БИЛО СТАНАЛО СОБСТВЕНИК ПРЕЗ 1997-*** ГОДИНА НЕОБЯВЕНО НИКЪДЕ ОТ ТЯХ ! НОТАРИАЛНИЯ АКТ МОЖЕ ДА СЕ АНУЛИРА АКО ИМА ОСНОВАНИЕ ЗА ТОВА
18
1
 
4
 
! Отговори
до Юсуфчо преди 2 месеца
Прадядовците на днешните българи са дарили имота на Русия. В знак на благодарност, че ни е освободила от доминиращото "присъствие" на дядовците на юсуфите. Днешните българи и юсуфовците лижат яко задните части на опърпания "хегемон". И дапе му дават, когато поиска.
17
1
 
6
 
! Отговори
ъ преди 2 месеца
При акт за дарение и крепостен акт какво точно ще проверяват онези от ДАНС? Интригуващо е докъде ще стигнат простотията и подмазвачеството на нашите "политици". Накрая наистина ще ни изпросят един бой от руснаците.
16
6
 
1
 
! Отговори
Бати Юсуф преди 2 месеца
Който таче Русия да си дигне чукалата и марш в Русия тука е България и българския народ избра Европа и ООН.няма вече куманизм има демокрация куманизма умря заедно с куманистите
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ВЪРХОВЕНСТВО НА ПРАВОТО - КАКВА ИЛЮЗИЯ. ДОРИ И ДА ИЗМИСЛЯТ, ЧЕ СА КОНСТАТИРАЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, ЩЕ ИЗТЕКАТ В КАНАЛА ПОРАДИ ПРОСТОТО ПОЛОЖЕНИЕ - ИЗТЕКЛА ДАВНОСТ, НАЛИ БУДА ВСЕНАРОДНИ ЛЮБИМЕЦО!!!... ХЙ САРАФЕ, НАЛИ ПРОКУРАТУРАТА Е НЕЗАВИСИМА ИНСТИТУЦИЯ ИЛИ ТОВА Е САМО ЗАБЛУДА ЗА БУДАЛИТЕ?!...
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Моя е и край
13
6
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 месеца
ЩЕ ИЗЛЕЗНЕ НА ЯВЕ, ЧЕ ПОСОЛСТВОТО ПУТИНСКО НИКЪДЕ НЕ Е ОБЯВИЛО , ЧЕ СА СТАНАЛИ СОБСТВЕНИЦИ НА ЦЪРКВАТА! СЛЕД ПРОВЕРКАТА ДА СЕ ИЗГОНЯТ ВСИЧКИ РУСКИ ДИПЛОМАТИ И ПОСОЛСТВОТО ДА СЕ ЗАКРИЕ! И БЕЗ ТОВА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ СКОРО НЯМА ДА Я ИМА А ТОВА ПОСОЛСТВО ЩЕ БЪДЕ ДАДЕНО НА УКРАЙНА КАТО КОМПЕНСАЦИЯ И НЯМА ДА Е САМО ТО!
12
1
 
8
 
! Отговори
Хюго Капет преди 2 месеца
От кога прокуратурата и данс се занимават с проверка на право на собственост? Т.е. с вещно право? Трябва да симулираме дейност.
11
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 2 месеца
Няма особено изчерпателна информация за финансирането на строежа, но от това, което видях мога да заключа, че парите са дошли от царска Русия с любезното съдействие на княз Владимир Александрович (син на император Александър II).. Така пак се оказахме медузи.. Безгръбначни жалки поддакващи на една сбъркана реалност.
10
1
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 2 месеца
Защо не питате Македония,пак....
9
1
 
1
 
! Отговори
Като приключи преди 2 месеца
Проверката , ще се решат нещата .
8
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 2 месеца
"Земята, върху която е построена Руската църква, е дарена на Руското царско дипломатическо агентство от Общинския съвет на столицата през 1882 година. После е издаден и крепостен акт." а кой я е построил и с какви пари след малко ще ви кажа..
7
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поземления имот не е на църквата.
6
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За построяване на църква се изисква покупка на имот . И десетки други документи . Които няма