Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката

Руският външен министър нарече Блинкън и Борел страхливци
1 дек 2023 17:30, Елка Василева
261
Лавров: В ЕС няма демокрация, а дисциплина на палката
Снимка: БГНЕС

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че в Европейския съюз няма демокрация, а "дисциплина на палката", и нарече държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел "страхливци" за това, че си тръгнаха от Северна Македония и не се включиха в дискусиите на срещата на ОССЕ в Скопие, предаде ТАСС.

Още по темата
"Не призовавам ЕС да се разпадне, тези призиви са излишни. Просто констатирам как се държат страните, които са се обявили за модел, за венец на демокрацията. В Европейския съюз няма демокрация. Има дисциплина на палката, строяване, по мое мнение дори по-лоши, отколкото в НАТО. Или по-скоро "по-добри", отколкото в НАТО", каза ръководителят на руската дипломация на пресконференция след участието си в днешното заседание на 30-ата среща на Съвета на министрите на ОССЕ.

Лавров окачестви като "страхливци" Блинкън и Борел, които напуснаха събитието след работната вечеря в сряда, извинявайки се с работни ангажименти.

"На това събитие нямаше нито украински министър, нито министрите на Полша и балтийските държави. Блинкън, както разбирам, си тръгна, а така също и Борел", отбеляза Лавров и продължи: "Вероятно те смятат, че по този начин открояват намерението си да изолират Русия. А аз вярвам, че те са просто страхливци, които се страхуват от всеки честен разговор с фактите в ръцете си".

Лавров засегна в изказването си и темата за Балканите, като заяви, че народите там няма да позволят на Запада да настройва една държава срещу друга, посочва ТАСС.

"Разпадането на Югославия беше в интерес на Запада, никой на Балканите не се нуждае от такава обединяваща сила, Западът винаги е искал да настройва един народ срещу друг на Балканите и продължава да го прави с успех и сега", каза той. "Убеден съм, че народите на балканските страни за своята дълга, тежка, но славна история са развили някакъв генетичен код в себе си и в крайна сметка няма да се оставят да бъдат обиждани, няма да позволят на нашите западни колеги постоянно да разиграват една държава срещу друга, един народ срещу друг", добави той.

По думите му западните страни "насърчават някои етнически групи на Балканите, докато по отношение на други заемат агресивна, диктаторска позиция, изисквайки да се съгласят, преди да е станало твърде късно, да се присъединят към санкциите срещу Русия".

По отношение на войната в Украйна той каза, че Москва не вижда сигнали от страна на Киев и западните държави за готовност за политическо уреждане. За да започне политическият процес за Украйна, са нужни две страни, "като в танго", но от другата страна "танцуват брейк", заяви руският външен министър на пресконференцията.
(БТА, Мина Димитрова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия провежда специална военна операция срещу нацисткия режим в Киев.
142
6
 
11
 
! Отговори
Помнещ преди 5 месеца
На преговорите в Истанбул, Тоя твърдеше,че Русия никога не е нападала Украйна??? А в Индия, като се изцепи ,как Украйна нападнала "горката" Русия ,и цялата зала падна от смях! Един Конь да изцвили, повече ще му повярвам,отколкото този да си отвори устата! Патологичен Лъжец!
141
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А какво става с контранастъплението?
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Външният министър на Унгария Сиярто и Сергей Лавров проведоха двучасов разговор в Скопие. Сиярто поздрави Лавров и Мария Захарова за добре дошъл на чист руски, а после разговора продължи на английски, Лавров го попита как е пристигнал и къде е нощувал. Сиярто отговри ще е нощувал в къщи, при жена си, и се засмя. После добави, че имат две деца, две момчета - Петер и Павлик, на 8 и 12 години.
139
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Спомнете си...- вчера няколко пъти в национален ефир един политолог на посолството заяви, че украина си е върнала половината от окупираните територии! Така че може би са прави-Русия загива! Но интересно как окупирана украина има право да се бори за независимост, а окупираните палестинци-не? Те имат право да умират като терористи! Веднъж окупаторите са терористи, после окупираните са лошите??? Зависи какво ще каже великата демокрация САЩ!
138
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Абсолютно прав е Лавров! Щом. " Членуваш" в " ЕС",си длъжен да изпълняваш " решенията" на Брюкселските чиновници!!!Ако не,следват " санкции"! Това по времето на СССР го Нямаше!!! Доказа го др Живков умело Лвирайки,всичко да Е в полза на НРБ! Сега всички им се кланят на Чиновниците в Брюксел! Прави или криви,без значение!-:( Деспотично " управление " на ЕС! Сал един Орбан има топки на Опонира на Погрешните Им решения!!!
137
8
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 145 преди 5 месеца
еми ти що не идеш да живееш в родината си рашистан! Или пък в северна корея!? Ко та спира!!?? а путинофилие? нал там ще ти е по добре!!!
136
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Вярно е, ама пък ще рече човек, че все едно в Русия демокрацията е на всеки ъгъл.
135
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
BASF се изнасят от Германия, Michelin затварят 3 завода в Германия. Химическата промишленост - една от основите на германската индустрия с 40% спад.
134
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Грохналата баба Европа.
133
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да, ненормалният тоталитарен 4-ти Райх.
132
5
 
17
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Да ядете на Българина... ***! На запад има над два милиона.българи, та знаем много добре как е там! За Империята на Zлото, не знам някой да е емигрирал! Така че, бръщолевенията си Конья,може да ги остави за изгладените мозъци на крепостните!
131
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Прав е човека, в ЕС само пудели на САЩ.
130
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Руският военно промишлен комплекс произвежда 7 пъти повече боеприпаси от колективния ВПК на Запада и непрестанно поднася изненади със своите нови оръжейни изделия.
129
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Печалният край на кървавия клоyн.
128
4
 
6
 
! Отговори
Иван преди 5 месеца
Какъв комик пропада...клоун де.
127
11
 
5
 
! Отговори
Украйна преди 5 месеца
Финита ла комедиа!
126
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На Запад водещите медии, които само преди няколко месеца убеждаваха масовата си публика в поражението на Русия, изведнъж започнаха да говорят, че Киев е загубил, а Путин е спечелил.
125
7
 
4
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 5 месеца
Хазар монголоиден тюркски ! Няма демокрация,защото вие,гнусни руснаци управлявате чрез турците ,чернокожите и арабите съдбит ни.Нямаше демокраци и когато Българите бяхме под турско робство,а вие бяхте щастливи от факта.Вие напълнихте ЕС с болни съветски мозъци като Станишевци и Догановци.Нямахме я и по време на набезите на Владимир и Светослав.Затова нямаме демокрация.Но скоро,когато Израел Ви унищожи ше имаме всичко онова,което ви няма да имате,защото ще сте мъртви.Хазаро-татаро-монголо турци
124
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Европейския съюз - дисциплина на тоягата, НАТО - Пурко отива на война, Мария Габриел - кой е Габриел?????