Суровата ярост на Юлия Навалная: Как ще продължи делото на съпруга си?

В Русия няма вече опозиция, която тя да ръководи
21 фев 2024 21:32, Нели Христова
162
Суровата ярост на Юлия Навалная: Как ще продължи делото на съпруга си?
Снимка: БГНЕС

Години наред Юлия Навалная беше почти постоянно до съпруга си. Тя присъстваше на политически протести и съдебни заседания, често държейки ръката му.

През 2020 г., когато Алексей Навални беше отровен с нервнопаралитичен агент, Юлия беше тази, която настоя за разрешение да го изпрати в чужбина за животоспасяващо лечение.

А сега той умря сам и далеч от нея в арктически затвор.

Тя обвинява руския президент Владимир Путин за това и призовава руснаците да застанат до нея в битката срещу него.

Видеоизявлението, което Юлия Навалная публикува онлайн в понеделник, беше умишлена и драматична стъпка в светлината на политическите прожектори. Любовта й към съпруга й е толкова силна, а мъката й все още толкова сурова, че записът е болезнен за гледане.

Но е много завладяващ.

Вдовицата на Навални описва себе си като разкъсана на две, с разбито сърце. Но яростта й я кара да продължи каузата на съпруга си. Тя казва, че иска да реализира неговата "красива Русия на бъдещето", така че неговата "немислима" смърт да не е била напразна.

За някои руснаци, които се противопоставят на Путин и са много отчаяни в момента, речта ще бъде вдъхновяваща.

До този момент Юлия Навална беше сдържана и дистанцирана. Но видеото разкрива, че тя е жена с огромна вътрешна сила.

Нейната загуба - и нейната любов - й придават ясен морален авторитет и тя е ангажираща.

Силни жени

Има прецедент силни жени да се намесват вместо отсъстващи мъже.

Това се случи най-вече в съседна Беларус, където авторитарният Александър Лукашенко толкова подцени Светлана Тихановская, че й позволи да се регистрира за президентската кампания през 2020 г., когато съпругът й Сергей Тихановски беше арестуван.

Този сексизъм едва не струваше на Лукашенко изключително дългата му хватка на властта. Когато той обяви убедителната си победа, Тихановская изведе огромни тълпи на улицата, които скандираха, че вотът е бил фалшифициран.

Тя трябваше да избяга в чужбина след предупреждение от КГБ и сега действа като "президент" в изгнание.

Евгения Кара-Мурза също влезе в световна роля.

Когато съпругът й беше отровен в Москва през 2015 и 2017 г., Евгения се бореше да остане до него в болницата, пазейки го "като куче", пишат от BBC.

По това време Владимир Кара-Мурза агитира западните лидери да затегнат санкциите срещу хората на Путин.

След това през 2022 г. той беше арестуван за осъждане на руски военни престъпления в Украйна и осъден за държавна измяна.

Евгения, която е преводач по професия, сега прекарва по-голямата част от времето си, продължавайки кампанията на съпруга си за санкции - както и призовавайки за свободата му - в западни столици.

Смазваща опозиция

Юлия Навалная може да влезе в подобна роля.

Тя вече се обърна към външните министри на ЕС, които излязоха с изявление за "възмущение" от смъртта на Навални. Те обявиха, че "крайната отговорност" е на  Путин и обещаха "по-нататъшни мерки", които все още са неуточнени.

Но водещите опозиционни сили в Русия е по-трудно да се видят.

За начало Юлия Навалная е в чужбина. Тъй като току-що обвини Путин в убийството на съпруга й, пътуването обратно до Москва като активист би било много рисковано.

В Русия политическата организация на Навални е забранена като "екстремистка", наравно с групировката "Ислямска държава" и Ал-Кайда.

Точно преди организацията да бъде забранена през 2021 г., екипът на Навални свика протест, който определиха като "последната битка". Причината беше силна. Полицейската активност беше масова.

Но броят на протестиращите не беше толкова впечатляващ. Оттогава натискът върху цялата опозиция се засили.

Активистите на Навални или са в затвора, както той беше, или са избягали в изгнание, за да не бъдат арестувани.

Владимир Путин прекара последните две десетилетия на власт, като систематично смазваше всяка опозиция.

На Навалная не й остана какво да води.

Купищата цветя на паметниците на Навални в цяла Русия показват, че много хора наистина искат промяна.

Всеки път, когато почестите се премахват от мъже с черни качулки, хората носят още цветя. Това е акт на тиха и мирна съпротива.

Именно към тези руснаци се обръща вдовицата на Навални с видеото си, призовавайки хората да се обединят в юмрук и да "ударят здраво" режима на Путин.

Но техният страх и чувството за безсилие се чувстват твърде силни.

В крайна сметка Алексей Навални беше този, който удряше най-силно от всички и плати огромна цена за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
1
 
1
 
! Отговори
само питам преди 2 месеца
прочетох, че Намалная е даминала за САЩ. Прегръдка с Байдън
128
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много лесно....на Е80 Калотина-Капитан Андреево.
127
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Олена ЗНавалная-нарочно смесих имената, ще убие Путин. Ха ха ха
126
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ахам, руснаците ще застанат точно зад нея....след като тая като някоя мстия се наведе пред ЕС, който приема вече не знам си кой пакет санкции.... те руснаците боб пасат
125
3
 
13
 
! Отговори
тя преди 2 месеца
Ох, и тая весела вдовица !
124
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще продължала делото на съпруга си??? Това да го разбираме, че ще "доизлежи" присъдата му или...? Как?
123
3
 
11
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 2 месеца
Тежко става. Повече кавали я чакат, а годините си вървят.
122
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А "Кристо" Грозев кара обратно на движението ако схващате...
121
2
 
10
 
! Отговори
Кукумяу преди 2 месеца
Хотел Ле Негреско Франция между 21 и 24 юли миналата година и хотел Монт Бланк Франция между 21 и 25 декември миналата година. Мястото - Двойна стая. Героите - Христо Грозев и Юлия Навална. Режисьор - бивша сътрудничка на Навални, третирана като *** от Юлия, напуснала и извадила данните от хотелите. Филма ще е +18 понеже госпожа Навална има доста графични сekсyални необходимости. Развръзката - Алексей умира в руския гулаг и Юлия продължава делото му по хотелите с носителя на Оскар.
120
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е новата Надежда Крупская, Навални беше новия Ленин
119
2
 
12
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ ЗАПИСА преди 2 месеца
Няколко пъти изгледах изявлението на Навалная в Мюнхен. ДО КРАЯ, докато я аплодираха и напусна залата. В официалното видео е отрязана последната й реплика "СПАСИБО" придружена с усмивка, която веднага се опита да замаже с "тъга". Накрая на записа Навалная не беше в кадър, но ми направи впечатление - въздишката й веднага след речта, неволното и според мен доволно кимване по време на аплодисментите и струва ми се пробягващата усмивка в края на записа при излизането й от залата. Може и да греша..
118
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В знак на солидарност да наречем Околовръстното с нейно име. Всъщност - трябва да се проведе конкурс, другата претендентка е Лена.
117
0
 
7
 
! Отговори
ГЛЕДАЙТЕ ЗАПИСА преди 2 месеца
Аз няколко пъти изгледах краткото "изявление" на Навалная в Мюнхен. ДО КРАЯ, докато я аплодираха и напусна залата. За съжаление накрая Навалная не беше в кадър, но няколко неща ми направиха впечатление - въздишката й веднага след речта, неволното и според мен доволно кимване по време на аплодисментите и струва ми се пробягващата усмивка в края на записа и излизането й от залата. Може и да греша за всичко, не трърдя, че имам точна преценка. Но факта, че Навални, както и Скрипал умряха преди избор
116
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И тая и съпругът и, лека му пръст, бяха само за външно ползване. Навални никога не е събирал повече от 4%. Не беше никаква алтернатива на путин. Беше един и същ цикъл всеки път - прави сценка в русия, тикат го в затвора, пускат го след време, получава милиончета от запад. Последния път обаче не прецени ситуацията правилно - руснаците го третираха с кадифени ръкавици защото се бояха от санкции. Сега обаче санкциите бяха факт и вече нямаше смисъл да го пазят.
115
1
 
24
 
! Отговори
Отговор преди 2 месеца
До Въпрос:Какво и пречеше на госпожата да води опозицията преди това? Отговор : Ами трудно е да водиш "борба" от разни елитни туристически дестинации или докато си правиш шопинг в престижни западни магазини....
114
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ще продължи като досега - клоунада и плитка пропаганда, жалък цирк и изтъркан холивудски сценарий, със зле заучени реплики и дилетантска игра на бездарните артисти.
113
2
 
17
 
! Отговори
Въпрос: преди 2 месеца
Какво и пречеше на госпожата да води опозицията преди това?
112
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Един факт е странен! Отровен с "нервнопаралитичен агент". След едноседмично неуспешно лечение в Русия, и по нейно настояване, изпратен за лечение в Германия. Аз пък знам от разни екшъни, че който има отровата, има противоотровата. Сега четем статии като анкети :Как да продължи делото на Навални.
111
4
 
29
 
! Отговори
Всъщност... преди 2 месеца
Треска я тресе в момента Юлка Навална че след като мъжът и вече го няма ... грантовете спират и на тая женица ще и се наложи да работи за да преживява някак. Няма вече Спа ... няма вече курорти ... ще трябва да изреже късо хубавия маникюр, да забрави за високите токчета и парццалките от Диор . Юлия я чакат смени в някоя фабрика и водка със сельодка за късните вечери ... ако западните господари на Навални вече са си избрали друг "опозиционер" да им върши работата .
110
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Грантаджийката сега ще си намери друг Анални и пак ще продължш да си ходи на шопниг в Милано и Мадрид.