Световъртеж, сърцебиене, липса на сън? Има магнитни бури

Психиатър и геофизик за проявленията на феномена пред Bulgaria ON AIR
27 сеп 2016 08:42, Златко Желев
5
Световъртеж, сърцебиене, липса на сън? Има магнитни бури
Снимка: flickr

Силни магнитни бури ни очакват до края на месеца. За тяхното естество и влиянието им върху нас говориха в "България сутрин" психиатърът Веселин Герев и геофизикът от БАН доц. Петя Трифонова.

"Влиянието им се усеща 12-24 часа след пика на магнитното поле. При здравите хора резките му колебания предизиква главоболие, лек световъртеж, сърцебиене, чести препотявания и други. След пика на магнитните бури имаме проблемен сън. Ставаме по-нервни и раздразнителни", обясни психиатърът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че проблемите идват след появата ни на открито. Веселин Герев подчерта, че особено чувствителни са хората със сърдечно-съдови, ендокриннни и психични заболявания.

"Психиката ни работи на принципа на страха. В един момент е много удобно човек да се оправдае с магнитните бури за неудачи в ежедневието. Ако човек не знае, че има магнитни бури, изобщо няма да ги усети", посочи той.

От думите му стана ясно още, че хората с нарушено кръвообращение се чувстват добре по време на магнитни бури.

От доц. Петя Трифонова научихме, че магнитните бури представляват резки и силни смущения в геомагнитното поле, причинени от слънчевите изригвания. Днешният ден също започва с магнитна буря, която може да се развие по различен начин.

"Последните дни се характеризират със смущения в геомагнитното поле, които ще продължат. Очаква се до края на месеца да има такива смущения, но няма да е нещо сериозно", уточни геофизикът пред Милена Енчева.

Доц. Трифонова добави, че около 90% от магнитните бури в България са умерени. Едва два пъти у нас са регистрирани най-високите стойности от 9 К-индекса.

"При глобална буря достигаме стойности 7 и 8, което е сериозен проблем за инфраструктурата", посочи специалистът.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
6
 
! Отговори
чувам гласове преди 3 години
Зле съм.
4
7
 
5
 
! Отговори
Димитров преди 3 години
Най обикновен телевизор или телефон, излъчват магнитно поле 50 пъти по силно от това на слънцето. Магнитните бури НЕ са вредни за хората на земята, а само за астронавти извън атмосферата ни. Вместо да вярвате на ДНЕС БГ и ВУДУ БГ вижте НАСА какво знаят по въпроса :)
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че действат.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еми като си внушиш нещо,почваш да вярваш наистина че ти има нещо.
1
1
 
15
 
! Отговори
mda преди 3 години
За жалост съм от хората които го усещт. Отне ми известно време докато повярвам, защото съм си Тома неверни ама накрая се примирих че ми действат. След известни "проучвания" от моя страна разбрах че преди години е имало толкова силни магнитни бури (бая отдавана) че чак телеграфните жици са искряли. ако към днешна дата има толкова силни (перпендикулярни) изригвания ще "изпържи" толкова много електроника че не ми се мисли. Възможно е дори хора с пейсмейкъри да починат, което е мнго плашеща алтернат