Астрономи откриха планета с атмосфера като земната

Топлината, излъчвана от звездата, е твърде голяма, за да поддържа живот
17 ное 2017 13:52, Елка Василева
24
Астрономи откриха планета с атмосфера като земната
Снимка: архив, Reuters

Екзопланетата 55 Cancri Е, спадаща към типа суперземя, има атмосфера, сходна по състав с тази на нашата планета, съобщи НАСА, цитирана от Лайф.

До този извод стигна астрономът Реню Ху въз основа на данни, получени от космическия телескоп "Спицър".

55 Cancri Е орбитира около звезда в съзвездието Рак, което е на разстояние 40 светлинни години от Слънчевата система. Едната страна на екзопланетата винаги е обърната към звездата, а другата остава в сянка. В резултат едната половина заема океан от лава, докато другата половина е обхваната от студ и мрак.

Масата на въпросната екзопланета е 8 пъти по-голяма от тази на Земята.

Изследователите твърдят, че атмосферата на 55 Cancri Е съдържа молекули на азот, вода и дори кислород, тоест по състав тя е близка с атмосферата на нашата планета. Плътността също е сходна със земната, тъй като е скалиста, а не се състои от газове.

Но топлината, излъчвана от звездата, е твърде голяма, за да поддържа живот на 55 Cancri Е, а водата не може да съществува в течно състояние там. Температурата от горещата част на планетата е 2300 градуса Целзий.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: атмосфераекзопланета
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А аз винаги съм се чудел откуде е дошъл Плевенлиев. Предполагам планетата се казва Роспле. Тяхната раса се отличава с възможност за съществуване в паралелни реалности.
19
0
 
3
 
! Отговори
историк преди 6 години
До 19Да бе да има кислород на буци!
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имало дори и кислород.
17
4
 
2
 
! Отговори
до край преди 6 години
Много са ,но се знае,че не са безкрай.В математиката има числа в период-дълги редици в някои от които цари порядък в други пълен хаос,някои са безкрайни.Да не те очая,защото и аз съм оптимист но има и такива безкрайни в които не може да се появи например числото 9-стряскаш факт нали! С две думи Земята може да се окаже единствена,дори всичко друго да е безкрайно.
16
0
 
9
 
! Отговори
историк преди 6 години
Космическата радиация слага непреодолима бариера пред човека да населява други планети засега. Докато не се измисли някакво средство за елиминиране на този фактор, всички мераци за космически пътешествия са в сферата на фантастиката. Иначе казано, с всички средства за защита, след максимум 2-3 години в космоса, за човешкия организъм следва смърт.
15
0
 
2
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 9Масата има отношение към плътноста на атмосфепата но диаметъра не влияе на атм.На Юпитер с в пъти по голяма маса и диаметър вилнеят най страшните бури.Топлината се задържа от атмосферата а не от озоновия слой.
14
1
 
5
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
И още един пропуск. Днес.бг не трие коментари (някои от тях) които са на латиница! Тенденциозно насочване на аудиторията в определена посока!
13
0
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Никъде в общите условия за ползване на форумът, няма точка за забрана на обиди към трети лица и за лъжлива информация, което е НЕДОПУСТИМО!!!
12
0
 
8
 
! Отговори
12 преди 6 години
11- ти, и на Ганимед атмосферата е предимно от кислород, а там засега живот не е открит. Всъщност за най-ранните форми на живот на Земята кислородът е бил отровен.
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момент, КИСЛОРОД??Кислородът се насища в атмосферата само при наличие на живот!
10
1
 
5
 
! Отговори
До седем преди 6 години
Съдейки по това какво причинява нашият маймунски разум на планетата - разумът може да се окаже глухо депо на еволюцията.
9
0
 
4
 
! Отговори
до шматка преди 6 години
Ами "масата е 8 пъти по-голяма от тази на Земята", предполагам, че и диаметърът е доста по-голям, затова има такива разлики от светлата до тъмната част. Ако няма и озонов слой за задържа топлината от едната страна, а да предпазва от другата...
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДАНО турската пр.каза не я достигне
7
1
 
14
 
! Отговори
Край преди 6 години
Само казвам - Звездите в галактиката ни - Млечен път се изчисляват на между 200 и 400 МИЛИАРДА. А колко са пък галактиките никой не е изчислил. Демек планетите като нашата са сигурно няколко десетки милиарда барем. Та какво са открили не знам?!
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това значи, че извънземните на тая планета са още на етап пещерняци живеят в пещерите за да не ги опари Слънцето. А пък ние си имаме дори атомни ракети и либерали хак да име е.
5
3
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Що за фантасмагории.Как планета с атмосфера може да има такъв огромен дисбаланс в температурата.2300-до отрицателни.Невъзможно е.
4
1
 
4
 
! Отговори
Ян Бибиян преди 6 години
Щом имъ хатмосфера, веднага отлитам на бордъ на хиуядуетнию скакауец. Дауаверата трябва да са върти.
3
0
 
4
 
! Отговори
Flat-earther преди 6 години
Ще ми се да се върна в школото, да направя физичката барлива.
2
2
 
4
 
! Отговори
Zyklon B за вас преди 6 години
С тия бюджети де прибират от доения данъкоплатец, могат да заключат още от сега, че съставът на атмосферата на новия свят е от райски газ.
1
1
 
8
 
! Отговори
Пътник преди 6 години
Приятен път хахаха