Българи откриха ледена риба с прозрачна кръв на Антарктида

Скоро може да стане експонат в Природонаучния музей
15 яну 2019 14:45,
34
Българи откриха ледена риба с прозрачна кръв на Антарктида
Снимка: Pixabay

27-ата българска антарктическа експедиция вече е преполовена. Изминаха два месеца от началото й. В нея изпълняваме една национална полярна програма с много сериозна научна част - седем български проекта, одобрени от специализирана комисия, от хабилитирани преподаватели с антарктически опит, заявава проф. Христо Пимпирев в интервю за "Монитор".

По думите му проектите им са финансирани от Министерството на образованието и науката.

"Малко или много разчитахме и на спонсори, до последния момент не се знаеше как ще се проведе самата експедицията. Сега всичко е планирано и с гордост мога да заявя, че върви отлично", обяснява той.

Според Пимпирев това може би е най-успешната експедиция досега.

"Акцентът беше преди всичко върху научната програма. Тази година има и много чуждестранни учени от страни, които тепърва започват изследванията си на Антарктида. С мен бяха две колумбийски изследователки. Едната изследваше движението на ледниците, свързано с глобалното затопляне".

"Другата вземаше генетичен материал от тюлени и китове в южния океан, където влизахме с нашите лодки "Зодиак". Интересното е, че тя изследва косатки в Карибите и ще бъде интересно генетичното сходство между косатките в тропическите води и в най-студените води на Земята", обясни още той.

Проф. Пимпирев уточни, че работата през тези два месеца е била съсредоточена върху биологичните изследвания.

"Съдействието между учени и логистици в работата ни води до най-добри резултати. Те събраха огромно количество материал и се надяват на нови видове. Освен това за научни цели успяхме да хванем една антарктическа ледена риба. Тя няма хемоглобин в кръвта и кръвта й е прозрачна. Сравнително рядка е", уточни той.

По думите му преди 15 години отново са се натъкнали на такава. Сега е за втори път.

"Тогава обаче не успяхме да я съхраним и да я транспортираме до България. Сега успяхме да я запазим и се надяваме да стане експонат в Природонаучния музей, където има изключително богата експозиция на риба. Точно такъв вид обаче няма".

От експедицията предстои да бъдат изследвани климатичните промени върху околната среда, да се направят геоложки изследвания, ще бъде изследвана и една слабо проучена територия на един нос в близост до българската база, до който се стига при хубаво време.

Ще се изследва и връзката между Антарктида и Южна Америка в последния период от живота на динозаврите. На о-в Ливингстън също има останки от такива динозаври.

"Дали има връзка между Антарктида и Южна Америка и кога е била тя, тепърва ще видим. Трябва да докажем, че динозаврите са преминали от Антарктида в Южна Америка. Това са глобални промени, които са изключително важни за науката", допълни още проф. Пимпирев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рамзан КадировОсновните пари от държавния бюджет на България се харчат за обществени поръчки, които (както всички знаем), са за "предварително спечелили" фирми. Само за пример, 25 000 000 (25 милиона!) лева отиват за плочките и настилката на ул. Граф Игнатиев, който в момента на нищо не прилича. Българските полярници рачитат на мизерни средства, които покриват само минимални разходи. Същеврененно правят наука, която се цени от световната полярна обюност. Не бъдете сляпи!
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Рамзан КадировТочно това е големия финансов проблем на България! Мизерното финансиране на Полярната програма. Не друго, не милионите и милиарди, дето никой не ги знае къде отиват и кой ги усвоява... и дето изтичат от държавата по сметките на чужди корпорации. Надали осъзнавате какво пишете!
18
1
 
1
 
! Отговори
до експедицията преди 5 години
Ей българи, дайте на рибката да си сръъъмне една глътка ,, Пещерска гроздова" да и се стопли кръвчицата". Може след това и да запее нещо от вида: Бяла роза ще закича,бяла роза под водата..." Да я кръстят българската риба,я
17
6
 
2
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 5 години
Би ли било така добро българското правителство да не харчи повече парите на данъкоплатците с организиране екскурзии до Антарктида за разни кретеноидни псевдо "учени" - банда алкохолици и наркомани?
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намерена е риба, рядка е, интересна е. Нищо повече, нищо по-малко. Досега не е хващана, ще се даде на музея, където нямат такъв експонат. Дотук не виждам нещо, което да заслужава негативни коментари? Хората по света се радват на успехите, тук - само маргинални изказвания. Има стотина вида ледени риби - някои се ловят промишлено, дори се внасят в България. Например тези, които живеят около Нова Зенландия. Тази обаче не е откривана дълго време, затова е интересна и е запазена.
15
2
 
5
 
! Отговори
Бау преди 5 години
До АнонименАко припалят примусите ще открият и топлата вода...И рибената чорба.
14
1
 
10
 
! Отговори
Щурман преди 5 години
Нищо не са открили. Такава риба се лови промишлено в южния Атлантик. Ловеше се и от български траулери до 1979 г. А иначе, имаше един български филм Кит.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Такива риби има. Само дето не са ги открили нашите. В тубата дори има клип на който се вижда, как замразена риба поставена в вода след минута, две започва да плува.
12
2
 
19
 
! Отговори
Български учени преди 5 години
Малцина от знаят, но Българските учени са дали много неща на света в който живеем.Включително детектора на елементарни частици в ЦЕРН е разработка на БАН и произведен в чужбина поради липса на производствени технологии.На свой ред експедицията ни в антардкида, макар и със скромен бюджет също има своите значими изследвания, които не се изчерпват само с откриването на 1 вид риба.
11
9
 
17
 
! Отговори
Зрител преди 5 години
За два месеца 1 рибка ! Явно основен спонсор е някой Винпром . Дано участниците издържат на зверското пиене .
10
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има и един вид риби дето хвърлят зелен хайвер.
9
5
 
20
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 5 години
Еееее добре, че са я открили бе, иначе щеше си седи неоткрита и да се чуди какво да прави...
8
2
 
10
 
! Отговори
жълта нова преди 5 години
Каква е тази червена кръв по окото и перката на рибите?
7
3
 
30
 
! Отговори
125 преди 5 години
Това на снимката прилича на мерлуза и определено е с червена кръв. Белокръвните риби са от род Нототения и има даже по магазините замръзена. Това е нов вид от този род.Оправете си малко снимката и си качете общата кулутура, не се пестете.
6
3
 
33
 
! Отговори
Асоциации преди 5 години
Ледена риба = Риба + Лед... алгоритъмът, чрез който се избират картинките към публикациите :)
5
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българ.?ците пак са бракониерствали.Тва крадливо племе няма спиране.
4
7
 
27
 
! Отговори
Гюро Кюмюро преди 5 години
"Тогава обаче не успяхме да я съхраним и да я транспортираме до България..." Хапнали са рибката май.
3
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А дано не са ви пратили гладни тоя път
2
16
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
офф пак ли тоя пимпирев бе? няма ли да го пенсионират накрая, стига е трошил държавни пари за някакви риби.
1
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прилича на Обама таз риба.