Астрономи откриха нов тип черна дупка

Те са по-малки, отколкото се смяташе за възможно
1 ное 2019 16:13, Елка Василева
30
Астрономи откриха нов тип черна дупка
Снимка: архив, Reuters

Астрономи от САЩ са открили неизвестен досега на науката тип черни дупки, които са по-малки, отколкото се е смятало за възможно, съобщава Си Ен Ен, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Черните дупки са важни за начина, по който астрофизиците осмислят Вселената - толкова значими, че учените се опитват да направят преброяване на всички подобни обекти в галактиката Млечен път.

Новите проучвания показват, че в търсенето си специалистите вероятно пропускат клас черни дупки, за чието съществуване не са подозирали. Авторите на настоящото изследване от университета на Охайо не само предлагат нов начин за търсене, но и показват, че е възможно да съществува клас обекти, които са по-малки от най-малките известни черни дупки във Вселената.

Общоприетата теория гласи, че масата на черните дупки трябва да бъде минимум пет пъти по-голяма от слънчевата. Откритият наскоро обект, който се намира в пределите на Млечния път, е само 3,3 пъти по-масивен от Слънцето.

Черните дупки имат толкова силна гравитация, че нищо, дори светлината, не може да я преодолее. Те могат да се формират след гибелта на звезди, които се свиват под въздействието на собствената си гравитация и след това избухват.

Неутронните звезди са останки от масивни светила, приключили своя жизнен път. По правило тяхната маса е сравнима със слънчевата, но радиусът им не надвишава 10-20 километра.

На другия полюс са свръхмасивните черни дупки, чието съществуване отдавна е известно на учените. Неотдавна беше открит обект, чиято маса е 40 милиарда пъти по-голяма от тази на Слънцето.

Проучванията на специалистите от университета на Охайо показват, че установената долна граница за масата на черните дупки не е окончателна.

"Ако можем да разкрием нова популация от черни дупки, това ще ни даде повече информация за това кои звезди избухват и кои не, кои формират черни дупки и кои - неутронни звезди. Пред нас се открива ново поле за научни изследвания", казва ръководителят на екипа Тод Томпсън.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как може да вярвате на нещо, което не сте видяли ?Просто ми е любопитно да разбера как лесно може да се манипулират хората...
23
0
 
0
 
! Отговори
имат крайни размери преди 4 години
Невъзможна е сингулярността и безкрайната плътност, оттам невъзможна е и безкрайно силната гравитация и черните дупки в обичайно описвания вид.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JmНяма минимална маса за черна дупка. Те са отношението на диаметър към масата в него. Плътността на един обект е това което прави черната дупка.
21
0
 
2
 
! Отговори
Ку-Ку преди 4 години
Няма минимална маса на черните дупки. Освен първоначалната маса оставаща от колабиращата вътрешност на свръхновата, важна е и силата на взрива, която помага на гравитацията да компресира тази материя. Така, че няма пречка според никоя от теориите, за образуване на черни дупки с маса под някаква уж критична стойност.
20
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Черни дупки изобщо няма, стига с глупавите теории на Хокинг!!Вселената не се разширява, а е стационарна!Има черни дупки, толкова и колкото Вселената се разширявала като балон............измишльотините на един католически поп Льометър и на Хокинг!!
19
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чудя се защо от днес бг си правят труда да пускат подобни статии тук като много добре знаят, че аудиторията им се състои главно от душевно болни русофили и подобни селяни.
18
1
 
1
 
! Отговори
Свръхкрива джанта преди 4 години
Кантара за черни дупки на учените от университета в Охайо не е много точен, така че не е необходимо да се заяждате.По-скоро внимавайте за черни дупки по улиците нощно време.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До JmЕй добре, че си ти да им обЕсниш на тия ми ти учИни.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама къде тая дупка?Покрай БАнкя?
15
3
 
1
 
! Отговори
Jm преди 4 години
Глупости на търкалета. Няма такава черна дупка и няма как да има. Защото под дадена маса изкривяването на пространството не е такова, че да се самозатвори. Има си уравнения на Теорията на относителността, които показват колко трябва да е минималната маса, за да се получи черна дупка.
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя космос е като швейцарско сирене - дупка до дупка.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-голямата черна дупка може да се окаже в неделя вечер София с нов кмет..Да не дава Господ!
12
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не знам от къде ги преписвате тези глупости, но много отдавна е ясно е че съществуват малки черни дупки възникникнали в резултат на масивни сблъсъци!
11
2
 
7
 
! Отговори
Тео преди 4 години
Някой броят лалугери за десетина милиона, други броят черни дупки за десетина милиона а ние си лапаме мухите за без пари!
10
1
 
5
 
! Отговори
Totenkopf преди 4 години
От цялата статия се разбира, че нищо не са открили, а само предполагат, че има такива, както винаги текста е точно обратното на заглавието. Да ви имам и журналистиката овчари смотани.
9
1
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
абе кой я направи тази черна дупка дето сега да отваря толкова много гадаене?моята жена има една черна дупка в дъното на портфейла си от най малките но от най ефективните
8
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на таз планета песента и е изпята. важното е че сме българи и искаме всички българи да се върнат в булгария
7
1
 
6
 
! Отговори
Начи преди 4 години
Как моа са уреда и аз да пиша такиа астрономически открите за паре?
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На работа около мене колко с черни дупки има, ама не се хваля.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време, какви черни дупки имаше при бай Тошо.Дойде демокрацията, ЕС, НАТО и ГЕРБ и черните дупки се смалиха.