Есента ще е топла и с валежи, изпращаме третото най-топло лято

Каква е прогнозата на Симеон Матев?
19 сеп 2023 18:00, Стела Стоянова
8
Есента ще е топла и с валежи, изпращаме третото най-топло лято
Снимка БГНЕС, архив

Сегашното лято е третото най-топло лято у нас за последните няколко десетилетия.

Лятото на 2012 г. е най-топлото в България, следвано от това през 2007 г., каза в интервю за БТА климатологът Симеон Матев, който е главен асистент доктор в катедрата "Климатология, хидрология и геоморфология" към Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

"Изминалото лято в Европа беше най-топлото, но у нас не е най-топлото и може би ще е на трето място", уточни климатологът. Досегашният лидер - 2012 г., остава ненадмината и аномалията на тогавашното лято е с много по-голяма стойност, отколкото на тазгодишното лято. През 2012 г. в България средните температури на всички летни месеци са били значително над нормата, като юли се откроявал с най-голяма аномалия, а юни и август също са имали много висока положителна аномалия, каза Симеон Матев.

Юни на 2023 г. у нас беше по-хладен и дъждовен, но през юли и август температурите бяха над нормата

През 2023 г. юни е летният месец в норма, а дори на места в страната беше под нормата. В Западна България юни беше дъждовен и това е една от причините да бъде по-хладен, обясни Матев.

Още по темата

През това лято в България бяха измерени температури от 42-43 градуса по Целзий

"Ако сравняваме със старите норми от 1961 до 1990 г., то последните лета в нашата страна са с отклонения от нормата повече от 2-2,5 градуса, а пък 2012 г. е с близо 4 градуса отклонение от тази стара норма. Сега, ако използваме новата норма, която е с около 1,5 градуса по-висока, най-топлото лято от 2012 г. вече не е с близо 4 градуса аномалия, а е с около 2,5 градуса. За сезон това е много голямо отклонение и по принцип при сезоните се счита, че ако има отклонение, независимо дали е в плюс или минус, повече от 0,7 градуса, въпросният сезон се счита за аномален. А дали ще е хладен или топъл - зависи вече от самата аномалия", обясни Симеон Матев.

Каква ще е есента?

"От няколко месеца числените модели, които прогнозират времето в дългосрочен аспект, предвиждат по-големи валежи за Средиземноморския регион, включително и за Балканите. И можем да очакваме повече валежи през есента, но въпреки това, в температурно отношение, с много голяма вероятност се очаква есента да бъде наднормена отново, но с повече валежи. Например в Странджа, само заради онзи процес, който имахме с наводненията от началото на този септември, реално там валежните норми са преизпълнени за цялата есен, не само за месец септември", каза Симеон Матев.

"Като цяло, очакванията са да има по-динамична и бурна есен в Средиземноморския регион, и това е свързано с високата температура на морската вода в цялото Средиземноморие", обясни климатологът.

Според Симеон Матев циклонът "Даниел", който предизвика наводнения по нашето Черноморие, в Гърция, като засегна и Либия, може да се окаже най-смъртоносната буря за последните години в нашия регион.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не искам зима. Искам топло. Зимата да вали дъжд и да е като пролет.
7
1
 
14
 
! Отговори
аз преди 7 месеца
третото най-топло , ама някъде другата . Пролетта - студ , после до средата на Юли - студ и дъжд , после един месец жега и айде обратно есенни температури насред Август.Септември пак ни удави.Не случайно тая година никакъв плод не се роди - сигурно то жегата 2те седмици
6
0
 
11
 
! Отговори
core преди 7 месеца
отиде си лятото, идва есентааа
5
2
 
10
 
! Отговори
Хубаво беше! Свърши. преди 7 месеца
Ние го прекарахме на Северното Черноморие. Нямаме оплаквания. Никой не се разболя, обслужването беше перфектно. Препоръчваме "Св. Константин и Елена" и "Ривиера".
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На бедните българи не ни трябва студ
3
10
 
6
 
! Отговори
Таня преди 7 месеца
Ееееее и тази зима няма да умрем без руски газ... ама то не може така, явно и времето е подкупено от Козяк, ясно е. Долу фашисткото време!
2
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Третото най - топло... третото.... прости драскачи ***
1
1
 
8
 
! Отговори
морски преди 7 месеца
Иде джип$и лято с прясна рибка !