СОС учреди Голяма награда на София Филм Фест

Паричната премия ще бъде в размер на 7000 евро
26 фев 2015 16:14, Александър Попов
0
СОС учреди Голяма награда на София Филм Фест
Стефан Китанов. Снимка: Булфото

В годината на вековния юбилей на българското кино и връчването на титлата „София – творчески град на киното” на ЮНЕСКО, Столичният общински съвет на свое заседание на 26 февруари 2015 взе решение за учредяване на специална награда в рамките на международния филмов фестивал София Филм Фест.

И това е Голямата награда „София град на киното“ за най-добър филм в Международния конкурс за първи и втори филми. Международното жури на фестивала решава кой филм печели престижната награда, която се очаква да бъде връчена от кмета на София Йорданка Фандъкова на церемонията на 14 март в Зала 1 на НДК.

Голямата награда „София град на киното“ е парична премия в размер на 7000 евро, които ще бъдат разпределени по равно между режисьора и продуцента на филма-победител.

Тази награда ще бъде стимул за младите кинематографисти по целия свят да желаят да представят своите първи или втори филми в София. Очакваме интересът към София Филм Фест и столицата на България да стане значително по-голям. Ежегодно кандидатстват над 250 първи и втори пълнометражни игрални филми за участие в Международния конкурс. Очакваме активността на младите автори по целия свят многократно да нарастне и нивото на конкурса да бъде още по-високо.

София бе признат за творчески град на киното на ЮНЕСКО на 1 декември 2014, когато генералният директор на организацията Ирина Бокова лично връчи титлата на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.

"Уверени сме, че с общите усилия на цялата кинообщност и общинската администрация ще направим София и България атрактивна дестинация за кинопрофесионалистите и любителите на киното по света. И обратното - гражданите и гостите на София ще открият магията на седмото изкуство тук, в София, един от петте световни града на киното", заяви Стефан Китанов, директор на София Филм Фест.


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари