Есенния СФФ се открива с "Върба" на Милчо Манчевски

Македонският режисьор лично ще представи творбата си в София
3 сеп 2020 18:57, Петя Славова
4
Есенния СФФ се открива с "Върба" на Милчо Манчевски
Снимка: София Филм Фест

Прочутият македонски режисьор  ще представи лично творбата сив София и ще получи специалната награда на СФФ на 25 септември на платформата София Съмър Фест.

Най-новата творба на Милчо Манчевски "Върба" ("Willow") проследява борбата на жените с традициите, с представите за лоялност, с контрола, упражняван върху телата им, с проблеми като бременност и осиновяване. Тяхната цел не е промяна на света или консервативното общество, но тяхната лична кауза - да станат майки, ги превръща в невероятни героини.

Трите горчиво-сладки истории, една средновековна и две съвременни, са огледални и контрастиращи една на друга, като в хода на действието се изследват темите за любовта, доверието и майчинството. Нишките на отделните сегменти са преплетени в едно цяло през деликатни, повтарящи се мотиви.

В този визуално пищен филм актьорското присъствие на младата звезда Сара Климоска, Наталия Теодосиева, Ненад Нацев, както и на изключителната Камка Тоциновски ("Пънкът не е мъртъв") е забележително и приковават вниманието на зрителите.

"Върба" е копродукция на Северна Македония, Унгария, Белгия и Албания.

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие; завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди.

След номинациите за "Оскар" и "Златен лъв" във Венеция през 1994 година, неговият шедьовър "Преди дъжда" влиза в класацията на "най-добрите 1000 филма на всички времена", като печели и още 30 награди от международни фестивали.

Малко след световния успех на "Преди дъжда", Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет. Публиката на София Филм Фест познава още неговите филми - "Прах" (2001), "Сенки" (2007) и "Майки" (2010), копродукции с българско участие, както и "Бикини Муун" (2017), повечето представени лично от режисьора.

Очаквайте срещата с Милчо Манчевски и неговия нов филм "Върба" на 24-тия София Филм Фест през септември!

Официалното откриване на фестивала е на 25 септември от 20.00 на платформата София Съмър Фест. Същият ден от 18.30 в кино Люмиер Лидл ще се състои още една прожекция на филма "Върба", за която ще важат всички билети, закупени за прожекцията на филма през март в Дома на киното след презаверка! Милчо Манчевски ще представи и двете прожекции.


 


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 година
А другарят Милчо Манчевски плати ли на Рон Хауърд за правата върху името?