Искаш ли да си архитект на града си?

Сега можеш да споделиш идеи в проекта "Годината е 2020. Мястото: София"
23 ное 2009 13:02, Десислава Томова
5

Блуба Лу беше една от групите в концерта, който закри изложбата. Снимка: Десислава Томова

Група „Архитекти за София” създава платформа за публикуване и дебатиране на независими идеи за бъдещето на София.

Платформата е наречена „Годината е 2020. Мястото: София„ и стартира с 10 идеи, третиращи подобряване на градската среда, „градската дневна”, зелените системи, велоалеите, пешеходните зони, културната сфера, градската памет и др.

Важен елемент от платформата е „Твоята идея”, а именно възможността и на други граждани и независими професионалисти да публикуват и дебатират свои идеи за бъдещето на града и подобряването на градската среда. Ядро на платформата е сайтът www.sofia2020.bg

В рамките на три седмици софиянци имаха възможност да разгледат 11-те урбанистични идеи на „Архитекти за София”, оформени визуално и подредени в конструкция, стъпила върху зелена трева  до Билетен център,  НДК.

Закриването на триседмичната изложба беше отбелязано с изпълнения „unplugged” тази събота, 21 ноември.

По обяд започна импровизиран концерт с музиката на Антони Дончев, Блуба Лу, Red One, Насекомикс, Остава, Шака Зулу, Деси Тенекеджиева трио, Петьо Момчев и Васил Пармаков и други известни музиканти.

За три седмици първите 11 идеи набраха общо над 5000 подписа от посетителите на сайта. За този период редица представители на държавната и общинската власт заявиха своята подкрепа на платформата „София 2020”.

Между тях са новият кмет на столицата г-жа Йорданка Фандъкова, Главният архитект Петър Диков, заместник-министрите на транспорта Камен Кичев и Ивайло Московски, депутати, общински съветници и други.

Предстои стартирането на пилотни проекти, както и публикуването на нова серия идеи, генерирани от "Твоята идея".  

Ще се търси дебат с администрация и политически платформи, специалисти, личности, а както и начин за поместване на идеите в Европейските програми за развитие.

Всичко това е непосилно за шепата ентусиасти от „Архитекти за София”, но от друга страна е воля за промяна, която зависи и от нас самите - гражданското общество.

Затова и всеки, който се чувства съпричастен, може да се присъедини към тази платформа. 


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като гледаш София, все едно някой пиян архитект я е проектирал! Новите строежи имам предвид! Няма градоустройствен план, няма нищо! Разпречили се разни блокове, нищо не е съобразено с околните сгради! Това как се оправя! По мое мнание, с много зеленина, в която да потънат недомислиците! Оттам нататък ще видим! Дано поне сега някой се замисли, как трябва да изглежда една столица!
4
0
 
0
 
! Отговори
Дражко преди 10 години
Да!Искам!И ще срина всичко!
3
0
 
0
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 10 години
ВИЦ Попитали радио "Ереван" - Кога София ще бъде, световна.......столица?
Отговор - Когато България стане база на марсианците,което се очаква около
2020 година - пише го в пророчествата на....маите.
2
0
 
0
 
! Отговори
neo5 преди 10 години
еей що мястото не беше Варна, щях да я наравя Дубай-2
1
0
 
0
 
! Отговори
гл.Архитект-София преди 10 години
Дайте ми парички, пък строете където и както искате. После ще сложим такси за паркиране с различни цветове - червена в центъра, зелена - до центъра, бяла в покрайнините и пембена извън тях. Е, какво като е претъпкано и хората се избиват взимно - аз си имам гаражи.