И германец иска да е главен архитект на София

Днес обявяват комисията, която ще оценява кандидатите
12 фев 2016 08:16,
22
И германец иска да е главен архитект на София
Оттеглилият се арх. Петър Диков. Снимка: архив, Булфото

Преподаватели, общинари, проектанти от частната практика и един чужденец са сред 15-те кандидати за главен архитект на София, пише 24 часа.

Петър Чавов е преподавател по архитектура в НБУ и е работил дълги години в Германия. Сред кандидатите е и шефът на катедра “Обществени сгради” в УАСГ проф. Бойко Кадинов. Той е основател на архитектурна агенция “Братя Кадинови”. Завършил е Академията за изящно изкуство в Париж.

За поста ще се бори и шефът на Съюза на архитектите в България Георги Бакалов. Бившият главен архитект на Благоевград Огнян Тунтев също е сред претендентите.

Кандидатите, които в момента работят в Столичната община, са: шефът на дирекцията по общински строителен контрол Влади Калинов, главният архитект на район “Триадица” Иван Шишков и Николай Пърпов от направление “Архитектура и градоустройство”. Последният е единствен сред 15-имата, който е бил и кандидат за поста на конкурса, обявен през 2006 г., при който за главен архитект бе избран Петър Диков. Тогава също за поста се бореха 15 архитекти.

Още двама от кандидатите имат опит в общината - Николай Яръмлъков и Иван Несторов. Яръмлъков е бивш общински съветник от СДС. Несторов пък е бил шеф на дирекцията по архитектура и градоустройство, а сега е шеф на дирекцията по благоустройство и геозащита в МРРБ.

Другите 6-има кандидати работят в частната практика. Един от тях - Юрген Порш, е германец, който от години работи у нас. Здравко Здравков, Иван Моев и Румен Несторов са шефове на проектантски фирми. Ивайло Мишев, който е в управата на ЦСКА, също е управител на архитектурно студио. През 2015 г. той получава националната награда на САБ за проекта му за пречиствателна станция за отпадни води в Сандански. Стефан Добрев също е управител на проектантска фирма. Той спечели конкурса за нова визия на центъра на София с проект за зоната от Орлов мост до Националния стадион.

Днес кметът на София Йорданка Фандъкова ще обяви състава на комисията, която ще оценява кандидатите. В нея освен общински съветници от различни партии, представители на администрацията и МРРБ ще участват членове на САБ, КАБ и софийския клон на камарата. Фандъкова е поканила свои наблюдатели да излъчат от Камарата на строителите, Съюза на ландшафтните архитекти, инициативния комитет за реформа на длъжността главен архитект и още няколко организации.

До 17 февруари комисията трябва да каже колко от 15-тимата кандидати преминават на втори кръг, след като се произнесе по допустимостта на документите. После те ще преминат през интервю и защита на концепции.

Планира се и публично представяне на идеите на кандидатите за поста.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Dancho преди 5 години
Несамо архитекти но и министри и генерали и прокурори да са немци за да тръгнем нагоре както в румъния министр прецедателят им е малко с арийска кръв и тръгнаха на горе !
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко търкай им мненията зада пооцелееш.Иначе нямаш голям шанс.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България е като стара куурв. иска всеки дасе класира,защото ще успее в кражбата.Началника ги научи,даде им пример.Той забогатя и си трайка,никoй не закача които краднат.Дане мрънкат.Боко неси честен изчезни.
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Германец от ГерманИ Германия вече не онази Германия от 90-ге години и тук некоректността се промъква леко, леко за съжаление.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сигурна съм, че всичко ще е много прозрачно и ще изберат най-достойният кандидат......както на всички конкурси за подобни длъжности. То за по-ниски позиции на какво се нагледах, та камоли за тази, четеш като луд и накрая отиваш и го играеш, статист.
12
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 7 години
Германец - главен архитект !? Амин, дай Боже! Освен това ще е добре германец да е и Главният прокурор! Тогава има някакъв шанс и ние да тръгнем нагоре!
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗАЩО ИМАМ ЧУВСТВОТО, ЧЕ АКО ГЕРМАНЕЦ ОТ НЕКОЕ ПУСТО НЕМСКО СЕЛО СЕ ЯВИ НА ИЗБОРИ У НАС, ЩЕ СПЕЧЕЛИ МНОЗИНСТВО 98% САМО С ИМЕТО СИ. НЕ Е НУЖНО И ДА ГО ЗНАЕМ КАКЪВ Е, СЪС СИГУРНОСТ НЯМА КАК ДА Е ПО-ЗЛЕ ОТ РОДНО ОТГЛЕДАНИТЕ НИ КЛЕСОЯДЦИ В ПАРЛАМЕНТА
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
София ще стане Берлин!
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предпочитам Bundeswehr-ът да дойде...
8
7
 
21
 
! Отговори
Германец от Герман преди 7 години
Аз пък искам: Германец - ПремиерГерманец - ПрезидентГерманец - КметГерманци - Министрии т.н.направо да станем 17 провинция на Германия и без това са ни заробили икономически с фирми като LIDL, KAUFLAND, PENNY, BILLA, LIEBHERR, LUFTHANSA TECHNIK, ECE, NEW YORKER, DEICHMANN, DM, BAUMIT, BASF, ALLIANZ, STIHL, BAYER, BEIERSDORF и много други...
7
0
 
11
 
! Отговори
ДАЛАВЕРАТА преди 7 години
явно е голяма
6
1
 
4
 
! Отговори
Пенчо Славейков преди 7 години
За вейпрах работа .... кандидати бол !
5
12
 
4
 
! Отговори
do 1 преди 7 години
Аз не искам! Този ако беше велик архитект, щеше да работи в страната си! Като дойде и ос.ере и той столицата, после всички овце ще викаат: ааа ама то немците били много некадърни. Коли не могат да правят, зле са в архитектурата и т.н.
4
7
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
асфалтирайте "Цар Борис"!!!!!!
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Други смешници има ли ?
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв германец бе. На този пост трябва да е загубен каскет мандраджия,наследник на крадливите дскомунистически ***. Нещо като партизанската внучка. Глупава,крадлива със съмнителна автобиография и много нахална. Ето вижте Диков, колко дълго време крадеше, отчита се където трябва и никой не го пипа.
1
3
 
36
 
! Отговори
BN преди 7 години
И аз искам германец да е главен архитект на София!