София през 2018 г.: Лоши ремонти и кълбета мръсен въздух

Какво свършиха общинарите през годината? Има и позитиви!
150
София през 2018 г.: Лоши ремонти и кълбета мръсен въздух
Снимка: БТА

2018 година беше колкото успешна, толкова и неуспешна за общинското управление на столицата ни.

Няма как, когато говорим за София да не започнем с ремонтите на улиците в града. Няма как да не споменем ул. "Граф Игнатиев". Месеци наред разправии заради проблемен ремонт предизвикаха редица недоволства сред гражданите и градската опозиция.

Оказа се, че ремонтът на улицата и подмяната на трамвайното трасе изглеждат покъртително, а качеството на изпъление – ниско. Този прословут ремонт беше осмиван в социалните мрежи с редица снимки и колажи. Предвид дългия срок на изпълнение, централната градска улица трябваше да изглежда една идея по-добре.

През октомври, проблемият ремонт предизвика общински съветници от БСП-София да дадат извънреден брифинг на самата ул. "Граф Игнатиев", на който изненадващо пристигнаха общински съветници и народни представители от ПГ ГЕРБ. По време на дебатите, председателят на групата на БСП в СОС Калоян Паргов обясни, че изпълнението на проекта на ул. "Граф Игнатиев" показва, че Столичната община не може да харчи парите на софиянци правилно.

Според него една инициатива за по-добър център на столицата е опорочена. Паргов коментира, "че е време кметът на София Йорданка Фандъкова да изпие горчивата чаша на плодовете от 10-годишното си управление".

Председателят на Столичния общински съвет от ГЕРБ Елен Герджиков пък не пропусна и отговори на политическите нападки на своите опоненти. Според него извънредните брифинги и истерични ситуации, които правят представителите на политическата група на БСП, са поредният сценарий за предизборна кампания.

Този ремонт и неговото изпълнение, както и цялата процедура с обществената поръчка по избирането на изпълнител станаха повод за започване на разследване от прокуратурата. Разследването беше насочено и срещу зам.-кметът в направление "Транспорт и транспортни комуникации" Евгени Крусев, който именно поради тази причина подаде и оставка. До края на мандата му ресорът му се пое от друг зам.-кмет на столицата - Дончо Барбалов, на който това му е трети ресор след финанси и здравеопазване.

Освен този, имаше и ремонти, които се оказаха по-успешни и не предизвикаха недоволство у гражданите. Трасето на голяма част от бул. "България" бе подменено; беше разширен проблемен участък от бул. "Тодор Каблешков", беше обновен тесният бул. "Монтевидео"; беше изградена Северната скоростна тангента.

През 2018 година се работи и много активно по третия лъч на софийското метро. Очаква се то да тръгне през 2019 година.

При ремонта на тротоарите на централната ул. "Московска" пък беше открита късноантична гробница със стенописи.

В разгара на лятото горяха и бившите Царските конюшни, които за пореден път станаха повод за скандал и разногласия между управляващи, опозиция и обществото. Пожарът стана 2 години след разгорелият се скандал покрай собствеността на имотите и тяхното продаване, заради което бившият областен управител на София беше обвинен за сключване на неизгодна сделка и подаде оставка, а прокуратурата стартира разследване.

Веднага след това Министерството на културата активизира максимално бързо процедурата по даване на предварителен статут на културна ценност за бившите конюшни в столицата.

С близо 64 млн. лева от програмата "Региони в растеж" бяха ремонтирани 26 училища и детски градини в столицата. През лятото съшо така бяха засадени и 1000 дървета по учебните културни институции.

Бяха обновени и редица паркове и градски градинки. Сред тях бяха "Южен парк", "Северен парк", "Западен парк". През 2019 година се очаква да продължат инвестициите на общината в подобряването на зелените площи.

През лятото възникнаха някои проблеми и усложнения заради неочакваното количество поройни дъждове, което се изипа през юни. Тогава столицата почти се наводни като подадените сигнали, вследствие на една от бурите за 1 ден, беше 1500. Дъждът наводни улици, мазета, приземни етажи, подлези, ресторанти, магазини. Народът тогава писна, че шахтите и отводнителната ни система като цяло е стара и недобре работеща, а кметът Фандъкова се оправда, че никой не може да каже дали всички шахти са почистени.

Наводнението наложи и почистването на Владайската река при бул. "Сливница".

Когато говорим за 2018 година и столицата на България, няма как да не споменем и проектът "Бронзовата къща". Истинският шедьовър на изкуството, разположен пред Народния театър предизвика редица недоволства и съмнения сред граждани и градска опозиция. БСП - София дори поискаха оставките на зам.-кметът по култура Тодор Чобанов и председателят на комисията по култура в СОС Малина Едрева.

Целта на "Бронзовата къща" бе да символизира приемствеността между българското и австрийското европредседателство, но тя не бе готова, когато щафетата бе предадена на Австрия. Не стана ясно и какво всъщност представлява този културен обект. Дали е инсталация, склуптура или архитектурна група?

Факт е обаче, че беше израден върху зелени площи, което е недопустимо по всяка от действащите наредби на Столичната община.

И няма как да не стигнем до проблемите с мръсния въздух. Фините прахови частици са около нас за поредна зима. Разпространени са най-вече в кварталите "Хиподрума", "Надежда", "Младост" и нанасят сериозни вреди на белия дроб при вдишване. Отново имаше превишения на нивото на ФПЧ до 9 пъти над нормата!

Въпреки всички мерки, които Общината предприе в тази насока - положителни резултати нямаше. Проведе се информационна кампания, която призова столичани активно да използват градски транспорт, да слизат от колите си при всяка възможност. Градската велоалея също беше разширена и удължена през тази година. 60% от столичния градски транспорт пък е с нулеви вредни емисии, но колко хора го използват?

По-късно през годината се заговори, че лифтовете на Витоша са за ремонт и общината реши, че устойственият план на природен парк "Витоша" ще бъде променен, за да се модернизират лифтовете, защото през настоящия не може да се предприеме никаква стъпка.

През тази година се развихри и много голям скандал около ареста на кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова. Иванчева бе заловена с подкуп в особено големи размери, а от СРС-тата на прокуратурата стана явно, че тя е уговаряла взимането на подкупи чрез изнудване за задвижване на преписки за строителство в столичния квартал.

Освен всичко негативно, Столична Община отчете и редица успехи като например факта, че София все по-уверено започна да се налага като динамична start-up среда в Източна Европа. През лятото стана ясно, че всъщност 5.7% от икономиката в града се формира от индустрията на информационните технологии.

През тази година бяха разширени "Синята зона" и "Зелената зона" за паркиране в града. През лятото ни пуснаха и първият хибриден автобус, който се движи пробно в градския транспорт. Той е с електродвигател и отговаря на стандарт Евро 6. Тогава стартирата и процедурата по закупуването на общо 20 такива електробуса.

Беше въведен и електронен билет за градския транспорт, както и дневна карта, позволяваща пътуването със всички линии на градския транспорт за целия ден срещу заплащане от само 4 лева.

В началото на годината тръгна пробно и нощен градски транспорт. Той е разделен на 4 линии, покриващи почти всички основни участъци и квартали в столицата. Цената на билетчето е 2 лева като с него може да се пътува във всички 4 линии през цялата нощ.

Какво обеща Фандъкова?

До края на 2019 година да реши окончателно въпроса с липсата на спортни зали и физкултурни салони в столичните училища, да инвестира още в образование и култура, да се погрижи за лифтовете на Витоша, да ремонтира паркове, улици, булеварди, да реши проблемът със сградите на минералните бани в столицата.

Размерът на проектобюджета на Столична Община за 2019 г. е над 1,5 млрд. лв.

133 млн. лв. е инвестицията в новите автобуси и трамваи. Общо за транспорт и транспортна инфраструктура се залагат 550 млн. лв., от които 51,3 млн. лв. са за изграждане на основни улици и булеварди.

38 млн. лв. са заложени за ремонт и поддръжка на територията на цялата община, а 4,5 млн. лв. ще бъдат инвестициите за изграждане на улично осветление. За втория и третия лъч на метрото ще бъдат дадени 307 млн. лв.

С близо 33 млн. ще бъдат закупени 13 нови трамвая, а заедно със "Столичен автотранспорт" се инвестират около 100 млн. лв. за нови автобуси. Над 250 млн. лв. се отделят пък за почистване на междублокови пространства, а над 21 млн. лв. за поддръжка на зелени площи. Близо 18 млн. лв. ще бъдат дадени и за рекултивацията на старите депа. 400 хил .лв. са за закупуване на мобилна станция за измерване на чистотата на въздуха.

Около 18 млн. лв. се инвестират в реконструкция на паркове: "Западен парк", "Южен парк", "Сверен парк", "Борисова градина" и др., а над 600 хил. лв. ще бъдат дадени за Зоологическата градина.

През 2019 г. се предвиждат 68 млн. лв. за образование и над 5,6 млн. лв. за култура.

5,6 млн. лв. ще се инвестират в консервацията и реставрацията на две минерални бани – в Банкя и в Овча купел.


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 1 месец
Над 250 млн. лв. се отделят пък за почистване на междублокови пространства -
КАК СЕ Е ЗАГРИЖИЛА ДРУГАРКАТА ФАНДАКОВА ЗА ТЕЯ НЕПОЧИСТЕНИ МЕЖДУБЛОКОВИ ПРОСТРАНСТВА, СИГУРНО ТЕ СПЪВАТ ЕКОЛОГИЯТА.....А СЕТИХ СЕ:
СПЪВАТ ПЕРАЧНИЦАТА НА ПАРИ НАРЕЧЕНА "СТРОИТЕЛСТВО" АКО ОСТАНАТ, СПЪВАТ ЕМИСИИТЕ НА КИСЛОРОД; ДРУГАРКО ФАНДАКОВА, ТИ СИ МИ ПО ПРО ТИ ВНА И ОТ ТИКВАТА
128
0
 
1
 
! Отговори
extremist преди 1 месец
До Нека бъдем честни :
"..в София бе извършено невиждано по мащабите си строителство и благоустройство. резултатите от които ще станат видни през 2019 г." -
ЧЕСТЕН СИ ОТВСЯКЪДЕ: ИЗВЪРШЕНОТО В СОФИЯ НАПРАВО СИ Е "НЕВИЖДАНО", СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ ГО ВИЖДА. ЯВНО ВСИЧКИ СМЕ КЪОРАВИ И ЕЙ ТОЧНО СЛЕД МАЛКО КАТО СТАНЕ 2019 ЩЕ ПРОГЛЕДНЕМ ВНЕЗАПНО.ТА НА КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ПЪРВО ?
ЩЕ МЕ СВЕТНЕШ ЛИ: КОЙ НОРМАЛЕН ПРАВИ 19 СПИРКИ ЗНАЕЙКИ ЧЕ ТОЯ ЛЪЧ НЯМА ДА СЕ ПУСНЕ ГОДИНИ, ЩОТО ПАРИТЕ ЗА ТУНЕЛИТЕ СВЪРШИХА
127
0
 
0
 
! Отговори
санд-дул-чекмедже преди 1 месец
Таа каков и беше строителния бизнес най вероятно е преподавала и руския си език използвайки българските букви. Сандъкова, ади у дулапа в долноте чекмедже.
126
0
 
1
 
! Отговори
Munchen_DE преди 1 месец
А кога ще се ремонтира трамвайното трасе по Цар Борис?
Новите трамваи по какво ще вървят и на какво ще заприличат само след няколко месеца?
Колко поредни години се обещава този ремонт и в последствие се мълчи като... ?
Грохотът на Бъкстон в 5 часа сутринта е страшен!
125
0
 
7
 
! Отговори
ии преди 1 месец
Бюджет на София = 1.5 МИЛИАРДА ЛЕВА за 2019
no comment
124
1
 
6
 
! Отговори
48267 преди 1 месец
До бай вълчо от хисаря
Защото в тези дърави роят бюлетините, а в Българияси я караме на предварителни уговорки.
123
0
 
9
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 1 месец
До Стар софиянец
Ти си стар софиянец колкото аз млад милионер.
Но, грешиш в наклона на тротоарите.
Та, като инж. ще ти кажа, че това е необходимо условие. Освен сняг има има и дъждовалене.Та като няма дъжд и няма наклон, то стават ,,локви,,/ което е глупаво.
Глупаво е и твърдението, че ГЕРБ се бутат да управляват държавата.
Ама те от 2009г.ни управляват без 2г.
Сиреч ние българите сме виновни за да ни управляват.Затова ще ни шиб@т законно.
Я виж дали е така в Сърбия, Гърция или Румъния.
Що ?
122
0
 
9
 
! Отговори
Лимана преди 1 месец
Дайте да изберем кмет от БСП та да рахатясаме най после софиянци ! хо хо хо
121
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
да сложиш учителка по руски да ръководи милионен град си е смешно. Имали нещо, което тя да знае как да стане от до. И като отиде на проверка като погледне и да каже не го правите както трябва, слжихте ли това и това.
120
10
 
4
 
! Отговори
Нека бъдем честни преди 1 месец
Трабва да бъдем обективни. Че имаше некачествено изпълнени ремонти на някои главни Софийски улици, е действително неприятен факт. Но факт е също, че в София бе извършено невиждано по мащабите си строителство и благоустройство. резултатите от които ще станат видни през 2019 г. Само за третия лъч на метрото са изградени 15 метростанции, които отговарят на 15 средно големи ЖП гари !
119
2
 
23
 
! Отговори
boyko.uzunov преди 1 месец
Фандъкова в затвора - Иванчева кмет на София!!
118
1
 
25
 
! Отговори
extremist преди 1 месец
ДРУГАРКО ФАНДАКОВА, ЩО МЕТРОТО Е ПРЕТЪПКАНО И КАК ЩЕ СТАНАТ СПИРКИТЕ МУ ЗА ПО-ГОЛЕМИ ВАГОНИ ?/ТАКИВА СА НАВСЯКЪДЕ В ЦИВИЛИЗОВАНА ЗАПАДНА ЕВРОПА/....
ЧАКАЙ ДА ПОЗНАЯ:
СЕГА ЩЕ ГО НАПРАВИМ, ПОСЛЕ 50-60 ГОДИНИ ЩЕ ГО ПОПРАВЯМЕ, ВАЖНОТО Е ГЕРБ ДА КРАДЕ
117
1
 
18
 
! Отговори
extremist преди 1 месец
Какво свършиха общинарите през годината - ДОБРА РАБОТА; ПАК КАТО ПРЕДИ:
КРАДОХА, ЛЪГАХА,ПРИСВОЯВАХА ЧУЖДИ ЗАСЛУГИ, ПРАВИХА СИ PR....
НА ДРУГАРКАТА ФАНДАКОВА И ПРЕЧИ ОПОЗИЦИЯТА /ТОВА ЯВНО СМЕ ВСИЧКИ С МНЕНИЕ РАЗЛИЧНО ОТ НЕЙНОТО И ВСИЧКИ ПРОЗРЕЛИ ОЧЕВИДНАТА И ПОСРЕДСТВЕНА НЕКАДЪРНОСТ/
116
2
 
22
 
! Отговори
До 115 преди 1 месец
В голяма заблуда си - Фандъкова краде от всички, а Центъра го разваля най-често.
115
4
 
8
 
! Отговори
КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ преди 1 месец
КРАДЕ ФАНДЪКОВА ОТ КРАЙНИТЕ КВАРТАЛИ ЗА СМЕТКА НА МЕТРОТО И ЦЕНТЪРА
114
3
 
22
 
! Отговори
Винету преди 1 месец
Селячката Фандупкова си отива догодина. Аз казах, хау!
113
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
29 години все демократи упарвляват в София и я съсипаха. Най-зле е от 2005 година досега при мутродемократите на ГЕРБ.
112
2
 
21
 
! Отговори
Стар софиянец преди 1 месец
По всички ремонтирани от ГЕРБ и Фандъкова улици, тротоарите са с наклон като за пързалка през зимата. ГЕРБ един тротоар не могат да направят, а се бутат държавата да управляват.
111
2
 
19
 
! Отговори
brei преди 1 месец
разпърдяната софия с евтините дуп енца и скъпите имоти, без тротоари...
110
0
 
21
 
! Отговори
СОФИЯ преди 1 месец
Добре дошла,демографска катастрофа!До вчера в провинцията,днес и тук.През тази година в София са се родили с близо 4500 бебета по-малко,отколкото през 2017 г.Това е новината.Изкуствените неща са нетрайни.