Скейтбордисти на прицел! СДВР готови с план за глоби

Полицията ще може да глобява неправомерно каращите
28 яну 2019 16:30,
51
Скейтбордисти на прицел! СДВР готови с план за глоби
Снимка: архив "Булфото"

Ръководството на СДВР ще пусне указания какво е каскада и къде не може да се кара скейтборд в София. Това се договориха на съвместно заседание общинските съветници от комисията по обществен ред и шефът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, съобщава "24 часа".

Още по темата

Причината за срещата са случаите на глобени скейтбордисти, защото карали бордове в градината пред НДК с мотив за нарушение на новата наредба за обществения ред.

“В наредбата има член, който забранява каскадите върху пейки, огради, бордове на фонтани и детски площадки. Никъде не е написано, че карането на скейтборд е забранено. Мисля, че текстът е напълно ясен”, обясни шефът на комисията по обществен ред Иван Илиев.

Шефът на СДВР отговори, че в текста има неясноти - посочени са “и други места”, които не са уточнени, а какво точно е каскада било въпрос на преценка. Хаджиев добави, че при подаден сигнал полицаите са длъжни да реагират. Основно сигналите подавали търговци от подлеза. Имало обаче и оплаквания за каране на бордове по “Витошка”, ул. “Раковски” и дори в “Младост”.

“Имат ли право в пешеходен подлез всеки ден по 20 човека да карат часове наред? Шумът е невъобразим, всички плочки са изпочупени, кошчетата - също”, оплака се Дафина Атанасова, представител на търговците от подлеза на НДК.

Общината е готова с 3 места за изграждане на скейт площадки - зад Паметника на Съветската армия, парка зад х-л “Хилтън” и в Северния парк.

Вече сме подали идеен проект за Княжевската градина, каза Делян Стефанов от “София скейт сити”.

Напролет общинарите и СДВР ще имат ново заседание, за да анализират дали указанията към полицаите са достатъчни за решаване на проблема.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
2
 
0
 
! Отговори
actionkid преди 5 години
Наскоро бях в Ню Йорк и по улиците на Манхатън има много скейтъри, които карат по обозначенията за колоездене. Но за тези, който правят трикове си има специални паркове.
36
2
 
0
 
! Отговори
Следващия... преди 5 години
До ГостПо твоята логика трябва да глобяват всеки пешеходец движещ се по велоалеите. Особено тези които преминават през велоалеи на светофари които са успоредни с пешеходните пътеки без предимство по светофарите. Също така да се глобяват и амбулатнните търговци заставащи на ръба между алеята и тротоара. Да не говорим че същите тези редовно си просят да бъдат ударени от кормило на колело и няма как да е виновен търговеца.
35
3
 
1
 
! Отговори
Православен преди 5 години
Не мое да караш скейтборд пред НДК, но може да караш багер по плажа! Герберска логика
34
2
 
0
 
! Отговори
Наредба преди 5 години
на столична община. Децата да се разхождат в града само с намордник, нашийник и каишка. За деца над 50 кг. къса каишка.
33
2
 
2
 
! Отговори
niki преди 5 години
Ахъм, махате скейтбордите от улицата и в България настъпва благоденствие... щото нали това е единствения сериозен проблем и другото всичко е 6?!?!?!?!?
32
2
 
6
 
! Отговори
Мишо преди 5 години
Как да им дадат на децата да карат. Тия *** от парламента нали трябва да ги наврат в дискотеките, за да си продават внесените прахчета и ***. А онзи там общински, като малък, това че майка му и баща му не са го пускали да излиза сега си го изкарва на децата...
31
4
 
11
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Глоби и санкции за каращите велосипед на пешеходна пътека и за неправилно пресичащи пешеходци! Хайде стига само наказания за водачите на МПС
30
13
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 5 години
Свинюги безполезни - вместо да спрете хъхряшките талиги, които за срам и смях обикалят из цяла София, вие посягате на децата !!!
29
7
 
8
 
! Отговори
от щаба на ГРОБ преди 5 години
За да съберем парички за изборите/и да ПОБЕДИМ/, ще глобяваме даже и за попръцкване по улици и площади.
28
8
 
7
 
! Отговори
Столична преди 5 години
община - наредба за движение по улиците1.Велосипедистите карат само на изрично обозначените за това места, ако не е означено слизат и бутат колелото. 2.Скейтбордистите карат само на означените места извън тях си носят борда в ръка. 3.Бебешките колички се забраняват по улици и тротоари, може да се бутат само на изрично указани места в парка, после майките да ги носят на ръце или на глава, или да носят децата в цедилки.4.пешаходците да се снабдят с бетонджийски ботуши и само по тротоара.
27
6
 
32
 
! Отговори
Ужас. преди 5 години
Това ли е проблема на България? А възрастните хора който са бити, ограбвани, изнасилвани и убивани? Те не са проблем на МВР, а само децата ни. ОСТАВКА НА ВСИЧКИ БОК ЛУЦИ В ДЪРЖАВАТА НИ!
26
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
таз държава яко се глобализира! само глоби, глоби, глоби!
25
5
 
25
 
! Отговори
Joko преди 5 години
Всичката Мара втасала, само скейтбордовете остава да оправи ....
24
4
 
14
 
! Отговори
скХейтър преди 5 години
Точно така, глоби за несъобразена скорост и сваляне на номерата.И да им вдигнат гражданската, да видят хубаво ли е !
23
5
 
5
 
! Отговори
скХейтър преди 5 години
Точно така, глоби за несъобразена скорост и сваляне на номерата.И да им вдигнат гражданската, да видят хубаво ли е !
22
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая полиция що не се хване да брани старите хора от набези, а ще се занимава с децата.
21
5
 
15
 
! Отговори
Аз пък преди 5 години
видях в Румъния, че децата си ходят на училище с колела и скейбордове. Имаха си и специални стойки пред училището, кадето да оставят превозните си средства, много сладко. После като станат възрастни сигурно пак ще се придвижват с колела и скейтборди и няма да се оплакват от замърсен въздух в градовете нито от високо кръвно и сърдечносъдови заболявания. А Столична община едно прави две руши ей това си е .
20
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Циповщина в действие- тотал терор за бугарите!
19
9
 
12
 
! Отговори
Следващия... преди 5 години
До Не ми сеНаписах го ще го напиша пак. В Ню Йорк и Лодон карат директно на шосето велосипеди.Културата на шофьора там е да ги пази, тук точно обратното. На огромни мегаполиси полицията не глобява никого, за такива неща точно в България ще се случи, наобратно на цивилизациите. ТЕМЕРУТИ, като теб, свикнали да седят тенекиениете ковчези, на 4 колела които наричат "автомобили", знаят единствено и само да имат празни претенции без да зачитат никакви човешки ценности.
18
4
 
8
 
! Отговори
vlady преди 5 години
Трябва и да почиват поне няколко дни в поделение на МВР, евентуално за да не скучаят да им се намери подходяща работа.