Владиката от едната страна, ходжата от другата... Няма сделки с вярата!

Важно ми е патриархът и мюфтията да си говорят, каза Борисов
Обновена: 11 мар 2019 18:07 | 11 мар 2019 12:32,
191

Снимка: Правителствена пресслужба

Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с Негово Светейшество българския патриарх Неофит и главния мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи.
Още по темата

"Благодаря ви, че сте тук. Както винаги, имали сме една цел - българските граждани да бъдат спокойни, всеки да си изповядва вярата", с тези думи се обърна премиерът Борисов към патриарха и главния мюфтия.

Министър-председателят подчерта, че на проведени срещи и със  Светия Синод, и с патриарха, и с владиците, и с мюфтийството много ясно е заявено каква е целта на промените в Закона за вероизповеданията.

"За българските вероизповедания, за вероизповеданията на България, българската държава да си плаща, да не плащат други държави. Това не е и обида към другите държави", посочи премиерът Борисов. Той конкретизира, че по този начин няма да може чужди разузнавателни централи да работят по разединението на нашия народ.

"Така че целта е била да поставим всичко на чисто и оттук насетне държавата да си плаща за съответните вероизповедания. Вие – спазвайки закона, съответно да си водите своята отчетност. Това е целта на закона плюс всички останали неща, за които идвахме и на среща в Светия Синод, говорихме, така че ви моля да успокоите хората и вие, че думата сделка в случая няма нищо общо", категоричен беше премиерът.

По време на разговора си с патриарха и главния мюфтия министър-председателят акцентира още веднъж, че целта на закона е - единна държава със сигурност на религиозната общност, уважение, толерантност. "Много пъти сме го правили - владиката от едната страна, ходжата от другата. Всеки да прочете това, което мисли и съответно заедно да работят за единството на държавата", каза още премиерът Борисов.

"Затова на днешния свят ден ви поканих. Патриархът с мюфтията, докато седят заедно и могат да си говорят, можем да сме спокойни за етническия мир и толерантност. Това ми е важно, всичко останало ще го наредим", подчерта министър-председателят пред духовните водачи.

"Благодарим, че винаги откликвате на нашите нужди и се стараем да бъдем толерантни", заяви българският патриарх Неофит по време на срещата в Министерския съвет. Той изрази надежда, че вниманието, което се отделя от правителството по темата, ще бъде полезно за всички вероизповедания и занапред.

В разговора главният мюфтия на мюсюлманите в България д-р Мустафа Хаджи коментира, че промените в Закона за вероизповеданията са закъснели. "Затова благодаря на българското правителство, във Ваше лице, че вие намерихте сила и воля да направите това нещо. Необходимо е всички тези въпроси да бъдат решени овреме и ако бяха решени овреме, нямаше да се стигне до такива проблеми," заяви още д-р Хаджи. Той изрази надежда, че оттук нататък промените ще дадат положителен резултат.

"За да може всички хора в България да бъдат равноправни, за да може всички хора в България да изповядват свободно своята религия, независимо каква е тя, ние в крайна сметка всички сме български граждани и полагаме усилия за запазване на мира в нашето отечество - трябва да бъде ангажимент на всеки един от нас“, подчерта още по време на срещата главният мюфтия на мюсюлманите в България.

Мустафа Хаджи посочи още, че дълговете на мюфтийството са от 2005 година, голяма част от задълженията, които според експертни оценки са над 8 млн. лева, са лихви. Той допълни, че приходите на мюфтийството са недостатъчни, защото голяма част от вакъфските имоти са одържавени по време на комунистическото управление и след това не са върнати, пише БТА.

Благодарихме на премиера Борисов, че има добронамерено отношение към вероизповеданията, каза по-късно патриарх Неофит, който излезе около 20 минути по-късно от сградата на Министерския съвет.

Винаги сме работили добре с правителството, каза главният секретар на Българската православна църква Мелнишкия епископ Герасим. Всички технически въпроси, свързани с реализирането на новоприетия закон за вероизповеданията могат да бъдат изчистени в парламентарните комисии. Очакваме бъдещи наши проекти като реставрацията на храм-паметника "Св.Александър Невски", Зографският манастир също има нужда от помощ.

Правителството се отнася еднакво добре към всички вероизповедания, допълни той. Разбира се ние имаме специфични проблеми. Нашите братя, които изповядват ислям имат особени административни проблеми, които ние сме имали преди през годините и нашата църква успя да изчисти, посочи отец Герасим. Наистина трябва да се започне отначало за да се реализира така добре замисленият проект за промени в Закона за вероизповеданията и да се финансират те за текущи разходи и да се поемат възнагражденията на свещенослужителите от държавата. Така напълно ще се изключи възможността те да се финансират от други държави, каза Герасим.

На срещата с премиера казахме за необходимостта от реставрирането на патриаршеската катедрала и на много други храмове, допълни главният секретар на Българската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


191
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
157
0
 
0
 
! Отговори
Театро преди 5 години
Бойко целуна ръка на патриарх Неофит и се наведе към ръката на главният Мюфтия. Какъв театър! А пък електората, кой знае защо, не ще да ръкопляска.
156
0
 
22
 
! Отговори
Една преди 5 години
Едно е хубаво в цялата тази история! След такава мерзост от страна на ББ, едва ли има нормален българин или нормална българка, които да гласуват за ГЕРБ!
155
0
 
14
 
! Отговори
Коко преди 5 години
Бойко, феса ти отива! Слагай го и да си го носиш всеки ден!
154
0
 
15
 
! Отговори
Иф преди 5 години
Видяхте ли в наше време Хаджи Иванчо Пенчович от Банкя?Ще има още да Гледаме тепърва.
153
0
 
12
 
! Отговори
Розата преди 5 години
Ало Троловете на Оня прислужник на Баце, що мълчите???Или чичо Цвък ви е сложил сливи в устите,както Баце налапа стенния?
152
1
 
13
 
! Отговори
Киро Хикса преди 5 години
Бойко Б. е враг на България!
151
1
 
19
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Бойко за непърви път доказа, че е селски хитрец, минал школовката на Бай Тошо, нагаждач, дистарикат, продажник, безбожник и ....чиста проба мръcник. Излиза на турците, унижи Българите и се изгаври със мъченическата смърт на стотиците хиляди наши сънародници, пребивани, клани, горени живи, бесени, изнасилвани и обезчестявани от анадолския поганeц. Бог гледа!
150
0
 
13
 
! Отговори
Розата преди 5 години
НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА!НЕМА ТАКЪВ ГЛЪМАВ НАРОД!НАМЕСТО ДА ГИ ИЗГОНИМ ОТ РАЯ-БЪЛГАРИЯ,НИЕ ВСЕ ПОВЕЧЕ ОГЛ.УПЯВАМЕ
149
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един сикаджия, един доносник в расо и един елемент на мюсюлманските братя се събрали да си полафят и да си поделят милиони. Това може да е псевдо държава,но ние не сме псевдо хора
148
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И аз не разбирам откъде се намират 2-3 милиона да гласуват все за него, ама на -- кофти мaтpял.
147
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тоя безроден банкянски папуас
146
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
затварят болницихората мрът като мухии тия гербави античовеци се загрижили за мюфтийствотои привикал патриарха за да замазва очите на хората
145
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
не разбирам от кой народ трябва да си за да гласуваш за подобно гнусно същество
144
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
държавата плаща за демокрацията, която също е вероизповедание тръгнало от протестантите. това е вярата в държавата и в нейните свещеници депутатите, от този момент на татък всички други вероизповедания са излишни, трябва да има разделение да църква и държава. или ще се нароят 1000 такива, и 3-те аврамистични религии са тръгнали от едно и също и са едно и също, разликата им е че не могат да се разберат кой е исус.
143
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** гербав !!!
142
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
имало много долни същества в страната нии по-рано ги е имало ама баети тодор ги слагаше на място
141
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
всички българомразци гласуват за гербавите близачи на мюфтийски зад.ници
140
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
тая гербава гнус смаза българия и българитеда отива при ердоган и там да се дупи
139
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
tesi hora sa podrivni agenti na chujdi darjavni interesi i na chujdi religii. tova ne sa bulgarski religii.
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
uuuuu, teroristi na bg darjavnata hazna i na bg republikanskite demokratichni zakoni, uuuuuu, teroristiiiii na bg darjavata!