И градинката пред Ректората на поправителен, пак ремонт на ремонта!

Криви плочки и фуги, лошо изпълнение, глобата може да е до 3,5 млн. лева
Обновена: 20 мар 2019 09:11 | 19 мар 2019 15:10, Камелия Цветанова
29

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ремонт на ремонта ще има и на градинката "Св. Климент Охридски“ между Софийския университет и парламента.

Според главния архитект на София Здравко Здравков там имало редица грешки, които обаче били на изпълнителя, а не на проектанта. Той направи внезапна проверка на място и не остана никак доволен от това, което видя.

Още по темата
Криви плочки и фуги, счупени плочки и лошо изпълнение на детайлите. 

Това обаче вече не е прецедент на София, въпреки че Столичната община похарчи милиони от данъците на столичани, за да стане градът ни уж по-хубав.

Близо половин година продължава "ремонтът на ремонта" на столичната ул. "Граф Игнатиев", проблем имаше и с плочките пред храма "Свети Седмочисленици". Положението не е по-добро и в градинката "Кристал“, а сега се оказва, че и тази пред Ректората скоро няма да бъде отворена за софиянци.
 
Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че още през февруари строителният надзор е дал подробни предписания за отстраняване на нередностите при ремонта на градинката  "Св. Климент Охридски“, както и подробен списък за отстраняването им.

Това изискване обаче не било спазено от изпълнителя. 

На 14 март в Столичната община е получено писмо от изпълнителя, че са готови. Надзорът обаче е проверил и е заявил, че предписанията му не са спазени и дефектите не са отстранени.

А Фандъкова отсече, че не е доволна от заключителния етап на ремонта.

"Имаме поредица от забележки. Има разминаване в зануляването на фугите. Направихме бележка по отношение на монтирането на обрушени елементи, които трябваше да бъдат подменени. Очевидно те не са подменени и са замазани с материал, който е чист теракол, а би трябвало да се използва материал, който е за външна употреба“, констатира Здравков.

Според него предстои всяка една от вече поставените гранитни плочки да бъде проверена наново и да бъде подменена.

"Контактната зона със съществуващите бордюри в момента отново е наплескана с циментова замазка, не знам какъв е материалът. Това, че не са изрязани елементите по периферията е изключително недобро изпълнение“, продължи с критиките главният архитект на София.

Той смята, че проектантът, надзорникът и строителят трябва да седнат на една маса и да преглеждат забележките една по една, за да бъдат отстранени проблемите при ремонта.
 
Според него е необходима една контролна геодезия, тъй като има кривини в самото изпълнение, както и да се извърши проверка ще има локви, когато вали дъжд.

Здравков отсече, че строителите скоро няма да получат акт 15, въпреки че миналата седмица са му го изпратили да го подпише служебно.

"Категорично това няма да се случи, защото в този случай аз като главен архитект съм от страната на възложителя и ще държим да бъдат спазени всички тези забележки“, обясни той.

Зам.-кметът на Столичната община Дончо Барбалов увери, че строителят ще отнесе санкции заради некачествения ремонт.

Ремонтът на градинката стартира на 2 юли миналата година за срок от 365 дни.

Договорът е на стойност 17,8 млн. лв. за цялата "Зона 4", която обхваща още пространството около "Александър Невски", на ул. "11 август" и ул. "Дунав", градинката "Кристал" и тротоарите около нея.

Неустойките при неспазване на срока е 178 хил. лв. на ден - 1% от стойността на договора без ДДС.

Максималният размер на неустойката е 3,5 млн. лв., което е до 20% от стойността на договора.

"При некачествено изпълнение също ще има и други неустойки", обясни Барбалов.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анчо преди 1 месец
Хубаво е, че е върната за оправяне градинката. нека да стане хубаво и уютно. Подкрепям напълно Фандъкова. Грешки стават иначе!
23
0
 
0
 
! Отговори
Косеца преди 1 месец
А така! Връщай ги Данче докато не се направи ремонта като хората! Ако бяха БСП на власт щяха да приемат мърлявата градинка!
22
0
 
0
 
! Отговори
Гази преди 1 месец
Права е Данчето! Някои фирми наистина отбиват номера! Ти им даваш шанс да направят читав ремонт, а те ...
21
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кметът трябва да е икономист или инженер и да има експертна оценка, да има прекрасни мениджърски умения и да не е партийно зависим.
Г-жа Фандъкова не отговаря на нито един от тези критерии. Време е наистина да дойде подходящото ръководство, защото София потъва все повече и това вече не може да се скрие.
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Отсече "Фандъкова,,,отсече"Здравков.Какво ни внушава авторката-че са много строги и справедливи с това,,отсече"?Че те са дали 18 млн наши пари на техните фирми,а пък глобата която ще сложат са я вкарали предварително в разчета!А пък ние хем даваме парите,хем с години търпиме ремонти,които в другите страни се извършват за месеци!И накрая ремонт на ремонта!
19
1
 
5
 
! Отговори
#HUBAVOE преди 1 месец
Там защо трябваше да се разрушава, преди си беше в идеално състояниел
18
1
 
8
 
! Отговори
до по-долу преди 1 месец
новината е на официалният сайт на Свободна Европа - заглавие:

"Как Цветан Цветанов се сдоби с нов луксозен апартамент"

казват, че става въпрос за жилище за поне 860 000 евро. Май муни гласувайте, не се става така лесво човек!! Бо и Цв ги направихте мулти-милиардери, а вие яжте ГМО-то!!
17
1
 
8
 
! Отговори
До 7 БЛЯК преди 1 месец
Значи казваш управлението на Фандъкова е тотален провал.А после казваш ГЕРБ трябва да издигнат нов,честен,некорумпиран човек,който да работи за благото на София.Не приятелю.Не трябва ГЕРБ никой да ни издига.ГЕРБ,заедно с Фандъчка трябва вкупом да се запътят към затворите,защото вече толкова години крадат нашите пари,източвайки ги през точно такива техни фирми за безобразни,но страшно скъпи и бавни ремонти
16
1
 
8
 
! Отговори
Joko преди 1 месец
Родтен съм и съм израсъл в София. И по комуистическо не помня да е имало такива издънки с ремонти както сегашните. Фандъкова, не знам колко ставаш за даРАскалица, но като кмет на София си "0" !
15
1
 
2
 
! Отговори
до 14 преди 1 месец
никаква фалшива новина, по-всички уважаващи себе си медии е!!
14
2
 
8
 
! Отговори
Тръмп, Доналд Дж. преди 1 месец
Радио Свободна Европа, твърди че Цветанов си е купил нов апартамент за близи 900 000 евро. Какъв е коментара на БГ медийте, защо го научаваме от чужди медии?! Или е фалшива новина?
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия статии ги спускат от Общината,а Днеса ги пробутва на читателя.На 14-ти изпълнителя писал до общината,че са готови,а след това Главния архитект им извършил внезапна проверка!?Когато са ти казали че нещо е готово,ти отиваш да го видиш,но това защо ни се пробутва за внезапна проверка"?
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Цвъки с апартаментите си закупи нов апартамент за 1 милион евро.
Ай честитУ на баламитИ селски !!
11
0
 
7
 
! Отговори
до цацаратурата преди 1 месец
Злоупотребата с обществени средства престъпление ли е или Фастакова законите не я ловят?!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Графа кога ще ремонтират ?
9
0
 
13
 
! Отговори
Отвратен преди 1 месец
ФАНДЪКОВА, пощадете столичани и спрете да ремонтирате!
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя със шкембака на сн. 2, кърти плочки, буквално! Ей такива "майстори" останаха, почти всеки бачка на запад, по разбираеми причини.
7
2
 
18
 
! Отговори
БЛЯК преди 1 месец
Фандъкова е тотален ПРОВАЛ. Не и прави чест, че не поема отговорността и все още не се е извинила на Софиянци! Тя трябва да си отиде и ГЕРБ да издигнат нов, отговорен и НЕкрадлив градоначалник, който да работи за благото на София, а не за джоба си! А фирмите, които се дъниха, дъниха, дъниха... НИКОГА ПОВЕЧЕ ДА НЕ УЧАСТВАТ В ПОДОБНИ ПРОЕКТИ! (както и собствениците и техните приближени)
6
17
 
3
 
! Отговори
Фандъкова преди 1 месец
Пак ще ме изберете няма къде да ходите!
5
0
 
16
 
! Отговори
Веска Георгиева,инж. преди 1 месец
Никакви неустойки няма да платят! По проект са предвидили 365 дни!!!! за градинките пред Ректората и пред Кристал! Явно ПСТ и Джи Пи са решили да уволнят Фандийкова и цялата гербаджийска пасмина в общината. Просто защото софиянци много ще се зарадват на този безобразен ремонт в центъра. Цяла година!!! Безсрамни крадци! Да харчите, откраднатите пари по доктори!