Неправилно паркиране - коли по зелените площи, на релсите, по троатоарите...

Ако видите нередност, сигнализирайте онлайн в HelpBook.info
22 май 2019 09:05, Василия Пейчева
28
Неправилно паркиране - коли по зелените площи, на релсите, по троатоарите...
Снимка: Helpbook

Бум на постъпилите сигнали за нарушаване на правилата за движение и паркиране отчитаме през последните дни в платформата на Helpbook.info.

Първият такъв се отнася за парк "Надежда", където от изпратените снимки е видно, че паркирането на алеите и тревните площи е масово и безконтролно.

Нашият потребител засяга и друг проблем - на територията на парка се празнуват детски рождени дни по площадките и зелените площи, това в комбинация с паркиралите навсякъде автомобили и разпънатите тенти пречи на достъпа на останалите граждани до алеите и площите в парка.

"Доколкото ми е известно това е публична общинска собственост и за подобни мероприятия, ограничаващи достъпа до нея, се изисква разрешение от районния кмет. Има ли разрешение в конкретния случай, от кого е издадено и с какъв мотив. Ако има такова, то включва ли опорочаване на малка, добре поддържана зелена площ, каквато е парк "Надежда", превръщайки я в паркинг".

В следващия сигнал срещаме подобен казус, свързан с безбройни и ежедневни нарушения на паркирани автомобили на площад Журналист.

Ето какво ни пише нашият потребител: "Дали ще са на релсите, които се ползват много рядко от аварийни трамваи, дали ще са наспряли след знак "забранено спирането и престой", дали ще са се паркирали в средата на нищото, дали пък няма някой да се паркира на инвалидно място без да има право. Моля за някаква реакция."

Същото положение се наблюдава и в квартал Лозенец. Всеки уикенд районът бива задръстван от спрели навсякъде автомобили, а всички знаци оказващи къде не може да се паркира биват игнорирани, твърди авторът на сигнала.

В същия район в близост до Духовната семинария е забелязан изоставен автомобил, който е превърнат в импровизирана кофа за смет и платно за рисунките на самобитни художници.

Завършваме днешния обзор със сигнал за разбита настилка на голям столичен булевард.

"В локалното платно на бул. Никола Петков, при ул. Любляна, посока Бояна, преминаването е силно затруднено, поради изметната паважна настилка. Чисто новите автобуси спират и се лашкат, докато едвам-едвам успеят да преминат т.нар. пешеходна пътека - за лек автомобил без да удари броня вече е невъзможно. Сложиха чудесни препятствия тип "легнал полицай" в локалното, върху кривия паваж, но едни 3 метра павета никой не се сети да пренареди - скоро градският транспорт няма да може да се движи по маршрута си!"


Ако видите нередност, проблем, с който се сблъсквате всеки ден и искате да подадете сигнал - направете го онлайн в HelpBook.info. Платформата на Investor Media Group ще ви даде възможност не само да придадете гласност на проблема, но и да изпратите сигнал до отговорните институции.


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
1
 
! Отговори
мда, бе! преди 10 месеца
Я, питайте тези дето от Попа до Витошка ходят с кола?
25
1
 
0
 
! Отговори
Бла бла преди 10 месеца
А нещо за Редута? Някой от умните ще обясни ли за чий, например, е толкова излишно широк и висок тротоарът пред блока на ул. Попова шапка 33? Там доброволно майка с количка не би се възкачила, защото после не може пък да слезе. Спокойно биха могли на това никога неизползвано място да паркират по диагонал 3 коли, обаче! И защо по много широки еднопосочни улици не се паркира по диагонал? Ами за да се мъчат и да губят време с паркиране шофьорите и да се събират по-малко коли!
24
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Стига плюхте, фъндъкова откри нови места тази година..... и ги направи платени :)
е да местата преди това бяха на жителите на квартал Х и У но вече са зона.. Догодина ще открие нови за общото благо на всички.
23
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ИчевАдно е, че паркира в нарушение заради некадърността на Фандъкова да осигури паркоместа по начина, по който го правят в нормалните държави.
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
За паркирането проблемът е в кмета и общината. Те са тези, които по света решават проблема и осигуряват нормално паркиране. В София е точно обратното. Фандъкова не знае, че тя трябва да организира решаването на проблема и ... налага глоби, вкл. и платените зони за паркиране, които задълбочават проблема и са вид глоба. Презастрояването и строежа на сгради с недостатъчен брой паркоместа се разрешават от общината и мирише на корупция.
21
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
най се кефя като видя баровец да спира една кола, пуска аварийки, гаси двигателя и излиза. ходи пеш 4м вади втората кола от поляната включва аварийки и слиза. Паркира първата кола, качва се на втората и отпрашва.

т.е мястото си е го е заплюл и държи една кола да си го пази... в тревата...
20
4
 
2
 
! Отговори
edin преди 10 месеца
До Lan

Не, въпросът НЕ Е има ли къде. Защото дори и да има самосъзнанието е такова, че българинът пари за паркиране НЕ дава, но 5 - 6 коли в семейството поддържа.
Ежедневно наблюдавам безобразното паркиране на Фр Нансен, пред общината. И това не е от нямане къде, подземния паркинг на НДК, който е само на 100 м. стои празен в зоната за почасово паркиране. На Л. Каравелов, близо до Фр Нансен също има открит платен паркинг, той също винаги и ма свободни места, а неправилно паркирани автомобили кол
19
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Въпросът не е "има ли къде". Дори и да няма къде, никой няма правото да си присвоява площ от тротоара, отнемайки я от десетки други, на които тя се полага, за свое удобство. Като няма къде да паркирате, няма да шофирате. Точка. Мърльовции.
18
4
 
14
 
! Отговори
Софиянец преди 10 месеца
Причините са:
1. Слаб, почти никакъв контрол и санкции от страна на КАТ;
2. Липса на места за паркиране - Софийска община не прави нищо по въпроса: не строи многоетажни или подземни паркинги в никой квартал;
3. Липса на съзнание и възпитание у много от шофьорите, но това се лекува с глоби.
17
6
 
15
 
! Отговори
ta0mi преди 10 месеца
Дори в Албания не видях нито една кола на тротоара. В България всички тротоари са за колите, а пешеходците се промушват между колите по платното. какво да говорим за майките с колички, или за незрящите граждани?! Защо инспекторите получават заплати, не знам.
16
4
 
13
 
! Отговори
Lan преди 10 месеца
Въпросът е: "А има ли къде?!" Да се налагат солени глоби, ама да има къде законно да се паркира или да има въведена организация на движението различна от хаоса в момента.
15
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В нормалните държави всяко място възможно за паркиране е оформено като паркомясто и затова там не паркират по тротоари и зелени площи. В България, вместо да ги направят на паркоместа, квичат защо се паркирали къде ли не и събират глоби.
14
4
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Инфраструктурата на София позволява 2-3 пъти по-голям брой автомобили ое сега, но заради безумната организация на движението и паркирането, колите изглеждат много.
13
17
 
10
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 10 месеца
Джендъри и вегани ,ли ще ме учат къде да спирам айде марш на село.
12
7
 
18
 
! Отговори
преди 10 месеца
До Анонимен
Паркоместа срещу заплащане има, но бай ганьо не плаща.
11
1
 
15
 
! Отговори
3M преди 10 месеца
Ако не накараме КАТ да работи, нещата ще стават все по-лоши! БЕз контрол и без санкции се получава анархия.
10
3
 
11
 
! Отговори
........... преди 10 месеца
Аз също видях това безобразие в неделя в парк Надежда. Имаше три детски партита. Родителите (явно от други квартали) безпардонно си паркираха на входа на паркчето и на зелените площи, въпреки, че от другата страна на реката, т.е. на 20 м. по-нататък, имаше достатъчно места за паркиране. Единствено нежеланието ми да развалям празника на децата ме спря да се обадя на 112. Но очевидно е щяло да бъде безполезно. Всички деца от квартала пък бяха изтикани по ъглите на паркчето през целия ден.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Фандъкова за толкова години едно паркомясто не е открила. Само се снима от сутрин до вечер по медиите.
8
0
 
6
 
! Отговори
Сп€€нс преди 10 месеца
Жалка пародия на община и кметство са българските- каквото и да им кажеш, все не е тяхна работа, все не са те виновни.
В неделя вечерта се показвам на прозореца и гледам че уличната лампа не свети, вторник към 11 сутринта минаха от фирмата и я смениха- почти като в България.
7
2
 
24
 
! Отговори
Vlad_ko преди 10 месеца
Решението е просто - платени общински паркинги на прилични цени.
Имаш кола и нямаш гараж - бъди така добър да я паркираш в платения общински паркинг...