Колко граждани са осъдили Столична община за неравности по пътя?

Софиянци могат да получат до 30 000 лева при осъдителна присъда
12 юли 2020 16:50,
22
Колко граждани са осъдили Столична община за неравности по пътя?
Снимка: БГНЕС

Столична община не знае колко граждани, претърпели инцидент на улицата заради неравности по пътните настилки, са завели дела срещу нея. Това научи БГНЕС, която повече от седмица е отправила питане по темата към пресцентъра на „Московска“ 33. От там неколкократно обясниха, че юристите на общината не разделят делата и затова не могат да посочат колко точно са те и на каква стойност са исковете.

Още по темата

Справка в онлайн регистъра на съдебните решения показва, че Общината е осъдена по редица дела да плати десетки хиляди лева обезщетения на хора, пострадали заради лошото състояние на столичните тротоари. Въпросните дела са на стойност по около 30 000 лв. всяко.

Един от последните случаи е от миналата седмица, при който актрисата Стефания Кочева си чупи пръста на крака и се сдобива с охлузвания по цялото тяло при падане на новоремонтирания „Граф Игнатиев“.

„Вървях бързо, спънах се в издаден капак на шахта и полетях. Много се нараних. На мястото все още се виждат следи от скъсаните ми гривни, скъсах си дрехите“, разказва актрисата и колкото и абсурдно да звучи, се радва, че няма представления, защото в това състояние не би могла да играе на сцената на „Сатиричния театър“, тъй като куца и ходи бавно.

Кочева казва, че тя не е единственият случай и тъй като работи и живее в района всеки ден вижда много хора, които се спъват и падат по улицата.

София става по-спокойна - разширява пешеходната си зона

„Това е абсурдно. В случая не си гледах в телефона. Когато ходя по неремонтирани тротоари, осеяни с много дупки си гледам в краката, но тук мислех, че мога да вървя спокойно“, коментира тя.

Въпреки неприятното изживяване, актрисата все още не е решила дали ще съди общината.

„Процедурата ми се струва доста тромава. Свързах се с адвокат и той ми каза, че процедурата е много дълга, изисква се време и пари. Каза че едно такова дело отнема средно 3 години. Според мен това нарочно е измислено така, за да откаже повечето хора, защото аз съм на ръба да се откажа“, заяви Кочева и добавя, че би пуснала сигнал, за да се предприемат мерки, дори и без да иска обезщетение.

Кметът на София Йорданка Фандъкова каза, че не е запозната с конкретния случай, но признава, че въпреки положените усилия за подобряване на инфраструктурата в града все още има тротоари и улици, които се нуждаят от ремонт.

„За съжаление има инциденти. Гражданите завеждат дела. Понякога печелят, понякога не успяват. Колко точно са в момента делата, динамично е числото и не бих могла да кажа. За съжаление това е част от работата“, коментира кметът.

Фандъкова добави, че обектът е в гаранция и ако дела и искове срещу общината в рамките на гаранцията ще си потърсят средствата от изпълнителя. Тя уточни, че обектът е АКТ 15, който позволява да се използва.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
До гуша ми дойде преди 3 години
Какво може да се очаква от дясната ръка на мутрата бойко,срамно е с главна буква да се пише името му?Наглост,цинизъм,безочие,безсрамие,всичко,което е недопустимо и неприемливо за човешко същество.Дори не бива да обиждаме животните,като ги сравняаме с тях.Пълна трагедия е в милата ни България,Бог да ни пази!
17
1
 
1
 
! Отговори
БГ Гражданин преди 3 години
Даскалицата пак се прави на много разсеяна. Защо гласувате за това безволево същество ????????
16
1
 
1
 
! Отговори
тя преди 3 години
Стърчат плочки, изрязани железа и ако не си гледаш пред краката рискуваш да ке пребиеш !
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойко 12БКП-то и Орешарски са виновни. Фандъкова е светица........Другарката Фандъкова и Другарката Нинова са ми крайно антипатични! :)))))))))))
14
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бойко 12БКП-то и Орешарски са виновни. Фандъкова е светица......Другарката Фандъкова е бишва БКП_Лайнювкааа бре Бойко, не би трябвало да е в Герб! юСъвсем скоро ще и се смъкнат гащите в момента в който австрийкия собственик на княжевския лифт се обърне до евро-съда! :)))))))))))))))))))))))))))
13
1
 
2
 
! Отговори
А.Атанасов преди 3 години
С този акт(15) се извършва предаване на строежа от строителя на възложетеля и нищо друго не означава. Не е ли крайно време управляващите ни да седнат и да прочетат собствените си закони и да спрат да приказват глупости.
12
5
 
0
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
БКП-то и Орешарски са виновни. Фандъкова е светица.
11
3
 
2
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
Извинявам се Сокол беше, ама то същото все ърша яде!
10
2
 
7
 
! Отговори
vlady до 1 преди 3 години
Трябва да бъдат настанени в ол инклузив Кремиковци Хилтън с отлични условия за почивка, истински левскари и гледки към планината на север, остатъците от комбината на юг, кариерата на запад и промишлени сгради на изток през мрежите.
9
5
 
3
 
! Отговори
Г.Т. преди 3 години
До Въпрос? 4А защо на Росенец трябваше да има 10 автобуса в подкрепа на един лешояд?
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Станишев и Орешарски такива проблеми нямаше!Връщайте ги на власт!
7
2
 
6
 
! Отговори
Отговора на Въпроса: преди 3 години
Мъни мъни мъни... Сещаш ли се за тая песен.
6
9
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 3 години
На сакат и кьорав човек неравностите му виновни.
5
11
 
5
 
! Отговори
До Въпрос? N4 преди 3 години
Защото е почивен сезон и хората са я на море, я на планина. Пък и не им се занимава с глупости като на Радев!
4
9
 
13
 
! Отговори
Въпрос? преди 3 години
Някой може ли да ми каже защо в София ГЕРБ не получи подкрепа, а трябваше да идват хора от цялата страна? Възниква въпроса как печелят тези хора изборите в София от 2008 година са на власт без прекъсване?
3
3
 
9
 
! Отговори
24697 преди 3 години
До АнонименСъвсем спаведливо ще бъде. Освен това, никакъв затвор за тях - просто панелна гарсониера в Бакърена фабрика и минимална пенсия. Да се оправят, както са подредили народа.
2
3
 
12
 
! Отговори
73748 преди 3 години
Тази женица направ се подиграва с гражданите. Нито един от извършените ремонти не се оказа качествен, но общината си работи с едни и същи фирми и подизпълниели. Това е достатъчно основание прокуратурата да се самосезира и да извади на показ корупционните дантелки, изплетени от Фандъква и нейния кръг.
1
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ако се отнемат имотите и парите на хунтата до 9-то коляно, ще имаме такива ремонти, че злато ще можем да павираме всички магистрали и пак да остане