Най-големият замърсител на въздуха в София - прахта от почвата

Филтрите за улавяне на финни прахови частици вече не са сиви, а черни
29 окт 2020 08:51, Нели Христова
45
Най-големият замърсител на въздуха в София - прахта от почвата
Снимка: БГНЕС

Най-големият замърсител на въздуха в София е прахът от почвата. На това се дължат 25% от фините прахови частици, които дишаме. Резултатите са от научно изследване на химическия състав на замърсителите, реализирано за първи път в страната от Националния институт по метеорология и хидрология. Изгарянето на биомаса и дърва е вторият най-голям замърсител, а делът на транспорта е едва 9 на сто.

Започва сезона на температурните инверсии и мъглите и новата апаратура на Института по метеорология веднага засича разликата. Филтрите за улавяне на финни прахови частици вече не са сиви, ами са си направо черни.

"Ето така изглеждат празните т.нар филтри неекспонирани и и в този цилиндър се събират тези вече, които са експонирани", казва Доц. Елена Христова - р-л сектор "Радиометрични измервания и химия на валежите", НИМХ

С всеки ден от октомври посивяването на филтрите е съвсем отчетливо до черното от последната мъгла. Но по-важен е химическия състав на праховите частици, които издават много точно източниците. Дори и азотните окиси, които излизат от ауспусите на колите и реагират с други вещества във въздуха.

"Като частичка, която се съдържа във ФПЧ, това са амониевите нитрати", казва доц. Христова.

Но как разбира че замърсяването е от изгаряне на въглища?

"Има наличие предимно има сулфати и някои тежки метали", обяснява експертът.

Всеки замърсител си има химически профил и много ясно може да се идентифицира. Така например, цинкът, медта и антимона са от изтъркването на спирачките и гумите, калия издава горене на дървесина, желязо и силиций са от почвения прах.

Така почвата се очертава като най-големия замърсител с фини прахови частици на въздуха, горенето на дървесина и на въглища също са от значимите замърсители. Затова и най-важната мярка според общината е миенето на улиците.

"Преди години миехме само основновните булеварди след това започнахме миенето и на малките улици и в кварталите и този процес продължава. За следващата година предвиждаме увеличаване на средствата за миене с около 30%", казва кметът на София Йорданка Фандъкова.

Идентифициране на калните точки в столицата, озеленяване, подмяна на отоплителните печки и контрол са от другите важни мерки, на които залага общината.


45
Още от София
Не се налагало затваряне на детските градини в столицата
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
Надежда преди 3 седмици
Ако не изкривеното обобщение, оправете си поне правописа, граматиката и наборните грешки.
41
0
 
1
 
! Отговори
Ехееее преди 3 седмици
Добро утро. Събудихте ли се вече?
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 33

Транспортът, дори и стрпоителния, е част от проблема. Според мен, много по-голяма е белята от един друг аспект на строителството - обезлесяването и трайната подмяна на съществуващите зелени площи с асфалтови, бетонови и други настилки. Защото делът на прахта в естествените условия (поляните и горите), е забележимо по-малък, сравнен с този от улиците, тротоарите и блоковете. Всеки има представа между 2 чистения, колко прах се трупа по балконите, первазите и стъклата на прозорците в дома му
39
0
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 3 седмици
Съгласен за средните стойности и тяхната роля за изкривяване на действителността, заради неотчитането на пиковите стойности, но все пак идеята е да има някаква представителност и разбираемост за широката публика. Сигурно някъде в доклада ще има графики/таблици за динамеката във времето на всеки отделен компонент, но ако сме честни, колцина зрители ще успеят да схванат, проследят и разберат идеята на сноп от 8-9 цветни начупени линии или стълбчета/сектори, показани на екрана за няколко секунди?!
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има нещо много основно - тези стойности са средногодишно, което прикрива източника на наднормено замърсяване през зимата. Тези замърсявания от прахът по улиците и от автомобилите са относително постоянни, но замърсяването от печките е концентрирано през зимата и най-вече в най-студените дни, когато е и най-голямото наднормено заразяване. Тогава примерно дела на автомобилите е под половин процент, а не 9%.
37
0
 
1
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
До Анонимен Това е собствено тълкуване, не правописна норма!
36
0
 
2
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
До Анонимен Дуална и т.н.... - Има едни интересна книжка /ама трябва да се ползва от време на време/, които се казват ПРАВОПИСЕН РЕЧНИК НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК! Та отвори и прочети!
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А къде Йорданка слага филтрите?В центъра на София,където улавят само газовете от колите и където все пак понякога се мие.Я да ги сложи по кварталите,където не може да се диша от пушека през зимата и тогава да говори кой замърсява.Ако там се сложат филтри,положението ще бъде страшно и от ЕС ще има яки глоби.
34
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Пешо
КОГАТО СТАВА ВЪПРОС ЗА ДРЕБНИ ЧАСТИЦИ ВЪВ ВЪЗДУХА ДУМАТА МОЖЕ ДА СЕ ЧЛЕНУВА И В ДВАТА ВАРИАНТА-И В ЖЕНСКИ И МЪЖКИ РОД...ТАКА ЧЕ ТУК ДУМАТА ПРАХ Е ЧЛЕНУВАНА ПРАВИЛНО.
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най-сетне признахте, че най-големият замърсител в София е безобразното строителство. Тези мръсни строителни камиони и бетоновози, които карат кал и мръсотия ИЗ цяла София
32
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Пешо
напротив формата е дуална и в зависимост за какво говорим може да се членува както женски така и мъжки род...също като думата газ-газа и газта...
31
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кална и *** и прашна и мизерна, това е София. После като навали малко сняги и пак става черено-жълт от припикаващите го кученца и чистия въздух.
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Каква почва в София,бе.То почва не остана.Най-големия замърсител са кюмбетата на електората на Фъндъкова.Да прибавим и НЕмиенето на улиците.Ако това е почвата.
29
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами купувайте още холокухните на тарикатите(далавераджиите, строители) и те ще изнесат цялата тиня по улиците!
28
2
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 3 седмици
Драскачи!!!
Не научихте ли Българския език???
Прах - мъжки род, единствено число; членува се прахът/пълен член/ и праха/непълен член/! Какво е това "прахта", все едно е от женски род?
И то в заглавието...
27
1
 
11
 
! Отговори
Иван преди 3 седмици
Абе тая няма ли да се маха от кметския пост ? Нищо не прави, само дрънка празни приказки ! Това всеки го може ! Резултат =0 !
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
София ще става все по-нечиста и невъзможна за почистване и проветряване.
Задръстиха я със сгради.
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както ни лъжат в тази статия,така ни лъжат за всичко.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма сила на земята, която да накара разбеснелите се неуки нерези със мизерни самосвали, да спазват правила. Ей го тука пред очите ми един такъв глиган, МъКъ Транс. Ровят, засипват, разсипват, чак нерегистрирано депо за отпадъци си направил. Влачат, тухли, отпадъци, масла, нафти, калища след тях, ма той бил връзкар. Ордата държавни лапачи с контролни функции, защо вземат заплати?
23
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да поясня, че това изследване отчита само произхода на химическте вещества в атмосферата. Естествено, ако се вземе предвид фактът, че всеки автомобил тежи по два тона и разнася охромни количества от прахоляка, ще се окаже, че автомобилите са главният замърсител.