СОС решава: Ще се махат ли по-бързо трошките от улиците?

Срокът се очаква да бъде съкратен драстично
17 мар 2021 21:37, Красимир Ангелов
25
СОС решава: Ще се махат ли по-бързо трошките от улиците?
Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в София ще гласуват в четвъртък дали да бъдат намалени сроковете за премахването на гниещите автомобили в София.

Сроковете за премахването на гниещите автомобили по улиците на града ще бъдат намалени драстично - от 2 години на 3 месеца. Тази промяна беше приета в края на миналата година от Министерския съвет, който прие изменения в Наредбата за излезлите от употреба моторни превозни средства, припомня БГНЕС.

Съгласно новите текстове от 8 януари тази година срокът една кола да се счете за изоставена беше намален от 24 на 3 месеца след изтичането на годишния й технически преглед, ако през това време той не се поднови. Условието е колата да е паркирана на общинска територия.

Още по темата
Ако стикерът на стъклото показва, че собственикът не е осъществил технически преглед повече от 90 дни, то автомобилът може да се стикира, след което водачът разполага с още 3 месеца, за да премахне доброволно автомобила си от общинската собственост или да премине технически преглед. След тези последни 90 дни общината вече ще е в правото си да репатрира возилото на площадка за разкомплектоване. Там колата също престоява 14 дни преди да бъде оползотворена.

Досега районните кметове отказваха да работят по новите правила, защото те не са гласувани от Столичния общински съвет. След приемане на предложението, те вече ще са длъжни да се съобразяват с новите изисквания и ще бъдат задължени в срок до 1 месец да реагират на сигнали за излезли от движение МПС и да издават заповед за премахването на автомобил, паркиран на общинска територия.

В дневния ред на съветниците е включено и разглеждането на проект за създаване на "Зелен здравословен коридор", който ще пресече столичния квартал "Надежда". Реализирането му ще се случи по програма URBiNAT– URBan-Innovative-NATure, в който София е един от трите водещи градове заедно с Порто в Португалия и Нант във Франция.

Коридорът представлява пешеходно трасе, което свързва Северния парк с надлез "Надежда". Той ще свърже и обедини в една система множеството малки градини по протежението му. Така за хората от квартала коридорът ще се превърне в зелена просека, в която ще могат да се разходят, спортуват и почиват, а териториите на север от Северната скоростна тангента ще получат кътче природа в урбанизираното пространство, съобщава БГНЕС.

Идеята на "Зеления здравословен коридор" е също да се използват и четирите малки местни находища на минерална вода, които се намират в района. Едно от тях се намира в двора на 15-о СОУ "Адам Мицкевич" в "Надежда". Там предстои да се изгради минерален басейн, който ще се ползва от учениците в школото. Обмисля се и начин в бъдеще да се използва горещата вода от извора за отопление на училището обясниха от районната администрация в „Надежда“.

Проектът предвижда и развитие на цялостна мрежа от свързани велоалеи, които ще достигат до пътните изходи в района. Те ще бъдат осветени, както и целият коридор. Ще се изгради и съпътстващата социална и спортна инфраструктура като детски и спортни площадки, предвижда се и връзка със стадион "Локомотив".

В рамките на заседанието ще бъде взето решение и дали площад да бъде именуван на първия ни демократично избран предзидент Желю Желев. Мястото се намира между улица „Московска“, Националната художествена галерия, Етнографския музей и новата сграда на Народното събрание. Предложението на съветници е именно тази зона да бъде оформена като площадно пространство и да носи името на Желев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Светът с неговите правила и закони е удобен само и единствено за богатите хора...
18
7
 
1
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Че нищо не става от вас- това е ясно!Ай сьс здраве и утре да не ревете ако поредния дрогиран мьрльо е ударил 10 коли или има нарязани гуми в младост- още да ги режат даже..
17
7
 
2
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Потвьрждаваш казаното от мен- да не си балама да плащаш, демек авантаджия и другите да страдат от такива като тебЗатова твоята кола да се вдигне да ти дойде акьла в топка кьде да я паркираш- ако нямаш пари за паркинг- марш на метрото и бачкай повече
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
тоя дъмп тръмп кво се хфали с некви гаражи и шлайфани бетони а си държи трошката в гаража много ясно че в гараж щото няма паркоместа пред блока щото по новите блокове не е помислено за човеците и дават пари за гаражи дайс ега всички да сме балами да плащаме за гаражи ли кво ми то цяла софия ще стане у гаражи всеки блок трябва да си има паркоместа така е парвено правилно и в младост и в овча купел и всеки цивилизован квартал а ходи в лозенец не мооже да се разминеш камо ли да пркира'ш
15
5
 
1
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Не манипулирайОт доста време вече всички нови сгради имат гаражи задьлжителноАко си купил апартамент преди 10г за 500евро кв метьр над студентски град, кьдето няма и улици, ще получиш само парко место около блока, зорлем. Има гаражи но нямате пари да ги купите или не искате- правите сметка около блока да се паркира- нали ви знам мисленетоИмам един излишен гараж -искаш ли го под наем! Разбира се че не живея в софияКво да правя там!!
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да пише, че хората искали да минат тънко като паркират на улицата, може само човек, който понятие си няма от реалността. Факт!
13
2
 
5
 
! Отговори
До 14 преди 3 години
Явно не живееш в София. Гаражи под наем почти няма.То в цял комплекс с 20-30 хиляди жители, я има, я няма 100 гаража.И не отправяй персонални квалификациите, както правят хората, които нямат доводи. Мога да ти кажа, че пет години търсих жилище с гараж в определени райони и не намерих. Сега съм в нов блок, имам две паркоместа в подземен паркинг и добре, че са две, иначе нямаше да мога да побера средната ми по размери кола само в едното. Блока е с 21 жилища и офиси и 12 мини паркоместа
12
7
 
4
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Не ви изнася нали мизерници- скрьндзи недниИмам два гаража аз- с дистанционно, закрити, в нова сграда, шлайфани бетони и вентилация а не некви прашливи дупкиНо не искате да си слагате кочините в гараж защото са трошки така или иначе за 5000лв и ги паркирате отвьн- от кьде накьде, айде уа
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София няма гаражи, т.е. само в най-новите сгради има някакви гаражи, които са недостатъчни. За 99% от личните коли в София няма гаражи. Когато строяха комплексите предвидиха много паркинги около блоковете и хората не са виновни, че след 1989 мафията ги застрои с разрешението на общината.
10
4
 
2
 
! Отговори
бай курти преди 3 години
тоя форд ескорт една нова боя и е стрела, пъргава хубава кола ако е 1.6 бензин няма чупене тоя мотор и пъргав,защо го хвърлят да не би фокус да е по-хубав, ***, ескорта повече върви на светофара е стрела.
9
7
 
5
 
! Отговори
Dtrumpp преди 3 години
Не се правете на дрьж ми шапката- лицемериАко искате и 20 коли си купете- нови или трошки не ме интересува, но си купете и 20 гаража да си ги дьржите вьтреА за този който каза по долу- да, на втора кола данька да е скьп, за трета кола още по-скьпКолата не е даденост- колата е привилегия- ако нямата пари и гараж, ще ходите с метрото- нищо лошо няма
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честно казано аз от години не съм виждал такива "трошки" в София. За последен път видях през 2007 година в двора на кооперацията, в която си купих апартамент, но след 2 месеца вече я нямаше.
7
4
 
10
 
! Отговори
??? преди 3 години
Значи купуваш си чисто нова кола от дилъра, но след 11 месеца заминаваш в чужбина за 8 месеца и като се върнеш чисто новата ти кола е обявена за трошка и я няма.
6
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи ако отида в чужбина за една година и като се върна колата ми ще е за скрап така ли? Пълни глупости ,нали си плащам данъка за возилото.Освен това има скъпи нови ,но ударени коли ,които собствениците предпочитат да разпродават на части!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2 скрап Комшията ти не е докарал минивана завчера понеже абсолютно същият пост го постна преди месец!
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и тия от общината му лепят лепенки жълти на мерцедеса и малката кола да ги разкара от паркинга пред блока, обаче той не ги пипа , казва нека ги пипнат и ще ми ги плащат в троен размер хахаха и хич не му пука и колите си му стоят.
3
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе вие луди ли сте кой ше маха колите как ще ги маха,аз имам познат от ж.к. младост дето има 5 коли пред блока ги държи, един мерцедес 123-ка изгнил седи,има една опел вектра от старите,която я кара като е слънчево и жега щото е с плюшен салон да не се нагряват седалките, има една малка не помня ква нея я ползва да си слага тубите вътре и е като склад не се кара и има една алфа с кожен салон и я кара като е хлаДНО че му се нагр=яват седалките иначе. Сега си купи и мазда 6 и е много доволен.
2
3
 
18
 
! Отговори
Скрап преди 3 години
Това няма да реши проблема. Аз имам комшия, който пази ладата на баща си, има аурис, джип тойота, а онзи ден докара и миниван? Всички без ауриса стоят пред блока и почти не се карат. Този не е единствен случай, сигурен съм, че познавате и вие. Това за мен за хора с психически проблеми, но тяхна си работа. Задача на общината е да ги обложи за всяка кола след първата. Иначе всеки, от единият мерак, ако купи до 5 таралясника за по 2-3 хиляди лева... пред блоковете се минава като в тунел в автоморга
1
7
 
15
 
! Отговори
dtrumppp преди 3 години
не виждам какво има да се решава- всички таралясници на авто-морга- изоставени, неправилно паркирани, без застраховка и даньци, паркирани на всички вьзможни места- OUT, всичко на ***-ще се занимавам аз с тия каруци...