Велосипедисти принудени да се движат в насрещното на велоалея

От Столична община признават, че решението не е перфектно
30 авг 2021 17:07, Петя Славова
16
Велосипедисти принудени да се движат в насрещното на велоалея
Снимка: Radost Marinova/Facebook

За опасна велоалея в София алармират граждани. Според сигнала, велосипедистите са принудени да карат в насрещно движение на определено място, а на други преминават през автобусни спирки, което създава опасност.

Опасните участъци са в продължението на бул. "България" към кв. "Бояна", където трафикът е много натоварен, разказва пред bTV Иво Делевин от "Велоеволюция".

"Велоалеята е необезопасена, а булевардът е скоростен. На места ограничението е 70 км/ч, а всички знаем, че българският шофьор вижд 90 км/ч, което означава, че един велосипедист, движещ се с 15-20 км/ ч, може да посрещне автомобил с 80 км/ч в насрещното без нищо да ги разделя и спира", обясни Делин.

Директорът на дирекция "Инвестиционно проучване и възлагане" в Столична община Кристиян Андреев призна: "Беше взето най-доброто възможно решение, което съм убеден, че не е перфектното".

"Факт е, че когато идва автобус и спре на спирката, велосипедистът, който идва срещу него, трябва да спре и да изчака", коментира той.

По думите на Иво Делин основните изисквания, за да се прави една велоалея, е тя  да бъде бедопазна и да не бъде прекъсната. Цялата трябва да бъде обградена с бетон и да се влива в кръстовищата безопасно.„"Има различни решения за заобикалянето на спирки, а не да стоим лице в лице с шофьора на автобуса и да се чудим кой е с предимство", обясни още Делин.

Кристиян Андреев заяви, че се разглежда варианта за бетонови ограничения, които да разделят движението, но по думите му това ще прилича на "военна ситуация".


16
Още от София
Част от кв. "Кръстова вада" в столицата утре ще е без вода
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
1
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 3 седмици
Колоездачите и без това не признават никакви правила и не ги спазват, свикнали са да карат в насрещното, без каски, без да спират на червено и на зебри. Сами си го търсят!
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Докога тези СО *** ще качват велоалеите на тротоара -- няма им стъпим!
11
0
 
1
 
! Отговори
Грую преди 3 седмици
Селската кметица и бездарният ѝ колега - Петков само това могат да измислят, след като е***аха мамата на Ал.Пушкин с тая велоалея. Да я прекарат отдолу на резиденцията....горе няма място.
10
0
 
8
 
! Отговори
педалска работа преди 3 седмици
Директорът на дирекцията, сигурно никога не се е качвал на велосипед или на автобус и си вози дебелия *** само в общински служебни автомобили, обаче много знае да приказва.
9
1
 
11
 
! Отговори
pege преди 3 седмици
кой гепи кинтите , с остатъка толкова.Пак гласувайте за фандък.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Фандъкова не я ли изчегъртаха или се е снишила ?
7
1
 
17
 
! Отговори
София преди 3 седмици
най-добрата инфраструктура!! Пакистан пасти да яде!!
6
1
 
24
 
! Отговори
Хе Хе преди 3 седмици
Абе важното е че Баронеса де Компир с две кофи боя е усвоила демек свила кинтите. Тея две кофи боя струват минимум сто бона джоб парсъ на километър.
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурно трябва да стане инцидент за да излети "архитекта"...
4
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сеяндурката от Самоковско що не дойде тук в Немско да види как се правят вело алеи. Тук велоалеите не са направени на пътя където се движат автомобилите а са направени отделно далеч от пътя за автомобили. Такава велоалея като в бугарско ако направят тук ще ги обесят на първият стълб. Тук автомобилите се движат с над 100 км.
3
0
 
23
 
! Отговори
СуверенЪТ преди 3 седмици
Ами...то идеята е явно да няма велосипедисти :) ..с такава алея ще намалеят бързо. Пълна пародия. Поредният пример когато нещо се прави просто "за да го има" без грам планиране и експертиза. Класически пример за отбиване на номера, което (между другото) е с нашите данъци....
2
1
 
18
 
! Отговори
KALki4 преди 3 седмици
Няма нищо, важното е да се усвояват евро проектите...Дали решението не е от най-перфектните изводите оставам на Вас уважаеми, читатели. Когато парата говори и съда мълчи!
1
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тя е абсурдна, тротоарът там е достатъчно широк, няма никаква нужда от допълнителна велоалея. Слагат ги наляво и надясно без да мислят- тези от Велоеволюция не са ли гледали проекта? Само шум вдигат, ама грам мозък нямат.