Столичани протестират срещу предложеното повишение на билетчето

Според демонстрантите цената от 1.60 лв е напълно незаконна
14 юли 2022 21:51, Петя Славова
20
Столичани протестират срещу предложеното повишение на билетчето
Снимка: БГНЕС

"Ние от Гражданска инициатива за свободен градски транспорт протестираме не само срещу предложената тарифна политика от Столична община за цените на билетите, но и също така срещу двойното заплащане на градския транспорт, тъй като той до голяма степен се спонсорира от нашите данъци. Над 70% от бюджета на градски транспорт се спонсорира от държавата, от субсидии", заяви пред БГНЕС Любен Ханджиев - организатор на протест срещу евентуалното повишаване на цените на билета за градски транспорт в столицата. Гражданското недоволство бе пред сградата на Столичната община.

"Цената от 1,60 е напълно незаконна, това са установили вече два състава на Административен съд София, такава формула за изчисляване на цената няма, освен това цената на километрите за пробег е завишена”, коментира той. „Нашите опасения са, че жертва на увеличените с 40% цени за градския транспорт ще бъдат бедните граждани от обществото."

Антон Василковски, член на "Гражданската инициатива за свободен градски транспорт”, настоява за напълно безплатен транспорт. „Смятаме, че ЦГМ е напълно излишна институция. Тя се създава през 2008 г. от новото правителство на Бойко Борисов, и тогава цената се вдига от 1,80 лв. на 3 лв. и до ден днешен е така.” - Всички говорят колко пари трябва да се взимат от билети, а не колко се дава на превозвачите, колко тази цена е оправдана и защо преди 2008 г. е била с 60% по-малка. Настояваме за закриване на ЦГМ, оптимизиране на бюджета и управление не само на транспорта, но и на града, в който гражданите да участват и да могат да вземат решение”, заяви Василковски.

Орлин Емилов, също протестиращ, коментира, че цената на билета в момента също е висока. „Хората в България получават ниски заплати, няма как да платят тези разходи. В публичните отчети на „Централна градска мобилност” (ЦГМ) могат да се видят какви са разходите за поддържане на контрол, продажба на билети и т.н. Ако тези разходи отпаднат, билетите могат да станат безплатни”, заяви Емилов.

От организацията разчитат на гражданска подкрепа и от нея зависи до къде ще стигнат протестите. „Ние не сме НПО, не сме граждански активисти, ние разчитаме най-вече на българските граждани и на това те да разберат, че едно такова увеличение ще ги удари по джоба", завърши Ханджиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Неизбежна Революция - Не се разбра само Меркурият "ретрограден " ли е или не ?! Не се напъвай толкова с "революционните си въжделения" , защото за това се иска и акъл и смелост , а за 32г. се разбра че НЯМАТЕ нито едното , нито другото , и пак ще Ви КУПУВАТ за по 20лв. на изборите - Е ако сметнем и инфлацията нека да са 30лв. !!
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЩЕ ПЛАЩАТЕ - Нали искате капитализъм и сте Европейци ! Никъде по света градският транспорт не е без пари , а онези билетчета от 6 ст. са отживелица на лошият соц. - При пазарната икономика ВСИЧКО СЕ ПЛАЩА !!!
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ходят пеш , по-здравословно е . Повечето са с коли и им е все тая колко е билета .
15
2
 
9
 
! Отговори
Неизбежна Революция преди 1 година
Октомври е подходящ за промени и луната ще влезе в ретро Сатурн с Меркурий и би било редно набъбналата 33 години политичреска Мъглявина да се разкара. Както леко спукан балон пълен с хелий и много изненади и дано бъде заместен от натоден съд и добре намазано с лой въже..
14
10
 
8
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Софиянци ,дръжте си даскалката по руски език да ви бъде кметица и "управница" на града и не се оплаквайте!...ВИЕ СИ Я ИЗБРАХТЕ !
13
2
 
6
 
! Отговори
Ъъ преди 1 година
Що стана със социалната политика на общинарите от ДБ-БСП?
12
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички беди за софиянци произтичат от некадърното и крадливо управление на Бойко Борисов и протежето му Фандъкова.
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Билета за 1.60 за 30мин. да ме закара най-много от графа до плиска. После какво? Още 1.60лв, за да плащам задръстванията? А ако има ПТП на пътя какво правим? Отделно от това за украинци е безплатно, а за някой други групи хора не! Следва да има по-регламентирани правила за кои групи и/ или времеви интервал. А и като цяло системата с контрольорите е безумна.
10
1
 
8
 
! Отговори
младежът преди 1 година
Така е. Не малко хора работят по контрола за достъп. Не малко машини и системи с нужда от ремонти, подръжка и подобрения. Да се закрива ограничения достъп, ще доведе със сигурност до по-чист град, по-малко трафик и облекчение на бедното население.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще ви затворят града с фалшива червена зона! Протестирайте срещу това! Срещу изкуствената спекула протести не помагат, помагат революции и румънски стени!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Юрист От 1,60 лева е незаконен но 5.60 лева е законе.
7
12
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
80-те процента излезли на протест. А повишението си е в реда на нещата - в тази инфлация всичко поскъпва. Мигар цената на тока не се е дигнала също?!
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 лв, там са богатири
5
4
 
24
 
! Отговори
Юрист преди 1 година
Съдът преди 6 месеца обяви билета от 1.60 за незаконен от тогава всички глоби са незаконни. Мутрите от СОС измениха името на "карта" и продължават да грабят.
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От 2008 г. не е качвана цената заради ГЕРБ а сега трябва да скочи на 5-10 лева.
3
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1.60 и 1.60 връщане е бая непосилно за работещите бедни , но на кой му пука от властта кокала да гризят им дай само.
2
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искат транспорт и някой трябва да плаща. Сичко скача ток, бензин, заплато и няма газ и трябва да се дигне или фалит на държавата.
1
21
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво сте заревале бе скапани софиянци ? нали искате и помагате на укрофашистите то тази помощ некой требва да я плати