Уволнените корабостроители в Бургас получават до 1200 лв.

30 души от тях са назначени на работа към новото дружество
Обновена: 21 яну 2014 14:53 | 21 яну 2014 14:47, Анисия Иванова
11
Уволнените корабостроители в Бургас получават до 1200 лв.
Социалният министър Хасан Адемов в Бургас на срещата с корабостроителите. Снимка: БТА

Уволнените корабостроители могат да получат до 1200 лева обезщетение. Това е по Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя.

Това обяви в Бургас министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов след среща с уволнените корабостроители тази сутрин, на срещата е присъствал и областният управител Павел Маринов. Работниците изложиха основните си проблеми с неизплатените заплати и липсата на прозрачност в управлението на завода, както и неясното му бъдеще.

Още по темата
Министърът обясни, че това, което може да направи министерството, е чрез структурите му и чрез регионалните управления за социално осигуряване да информира работниците и служителите за техните възможности да получат обезщетения.

Това обаче може да се случи, след като съдът се произнесе по процедурата за несъстоятелност.

Временният синдик е стартирал процедурата на 2 октомври. Тя трябва да приключи в 3-месечен срок. Крайната дата е изтекла на 2 януари. Според Адемов обаче вероятно има причина за забавяне на решението на съда. 

Министърът добави още, че в корабостроителницата хората не са загубили своите социални права и 118 от тях вече се ползват от тях. Те са се записали в районното поделение за социално осигуряване.

На срещата е бил поканен да присъства и изпълнителният директор на предприятието Деян Дянков, който отказал.

Според областния управител ключов момент е обявяването на дружеството в несъстоятелност, чиято процедура трябва да се следи. Около 700 хил. лева дължи корабостроителницата само за заплати на служителите. Те от своя страна са заявили, че ще продължат с протестите си, за които имат разрешение до края на месеца всеки работен ден от 10.00 часа пред банката основен кредитор.

По данни на Инспекцията по труда, чийто регионален директор Павлин Васков също присъства на срещата, към днешна дата 30 души са назначени на работа към новото дружество "Барабел". Трудово-правните отношения са изрядни.

Министърът на труда и социалната политика продължи посещението си в града със среща със симпатизанти и бургазлии в Бургаския свободен университет на тема "Социалните аспекти на бюджет 2014". Разговорът е организиран от Общинския съвет на БСП.

По-късно днес министърът ще присъства на представянето на проект за изграждане на центрове от семеен тип.
Инфраструктурата към два такива центъра ще бъде показана днес пред Хасан Адемов. Те се намират в квартал "Ветрен".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Tozi fond ne raboti niama da vzemat ni6to.Kato postradal or falita na Alma tur vi go garantiram.Fonda e zabluda na sindikatite koito nesa6testvuvat.
8
0
 
6
 
! Отговори
кака преди 10 години
за жалост следва съдбата на варненската корабостроителницабезработни........................после следва мизериядали тук или чужбинавсе е мизерия
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези *** ще управляват България -до къде я докараха Марш от парламента
6
0
 
6
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Новите "назначени" са "шпакловчиците - дето са шпакловали задните части на предишното ръководство, сега бързо са изплезили езиците към задните бузи на новото ръководство ( в което има хора гонени за некадърност в миналото) и са се съгласили да работят на следните заплати: - хора с над 20 год стаж - на колкото са вземали преди, - с 10-20 год стаж - на 75% от предишната - другите на 65% от предишната Преди вземаха по 500-600 лв - сега да му мислят..
5
5
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
До 4321 Новите работни места са там където са 1500 те лева средна заплата дето една тиква ги обещаваше 2009та...
4
8
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Тези въпроси ги задавай на края на мандата, това да е ти е като да махнеш с вълшебната пръчка и за няколко месеца всичко да се изпълни.
3
3
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Тия дългове на корабостроителницата да не са натрупани от вчера?
2
2
 
13
 
! Отговори
Ботев преди 10 години
Виждам едни ключови думи "могат да получат" и "до..", които са доста опасни..
1
7
 
15
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Къде са новите 250 000 работни места? Къде са новите заводи, предприятия, къде е новата българска индустрия? Кога ще дойде светлото бъдеще, драги ми смехурковци? То и Жан Виденов навремето обещаваше социалистически разцвет, а две години по-късно червените кхмери банкрутираха държавата. Май се заражда същият сценарии - в момента сме 1995, ако трябва да се водим по онова управление на БКП. Чакам вдигането на инфлацията, ще е голяма като главата на този на снимката.