Над 800 населени места в страната остават без ток

Автобус, превозващ деца, закъса край Мальовица
Обновена: 8 мар 2015 14:20 | 8 мар 2015 14:05, Красимир Ангелов
20
Над 800 населени места в страната остават без ток
Главен комисар Николай Николов. Снимка: Булфото

Около 800 населени места в страната са без ток, като най-критично остава положението в Смолян и Кърджали, съобщи министърът на вътрешните работи в оставка Веселин Вучков, който участва в заседание на Кризисния щаб на МВР.

"В Кърджали бяха изпратени допълнителни сили от министерството, както и роторни снегорини. Най-важно, което трябва да установят служителите от областните дирекции, е дали има бедстващи хора в хижите, тъй като в много места и клетките на мобилните оператори излизат от строя. Вътрешното министерство е в пълна координация с всички останали министерства", заяви министърът на вътрешните работи, цитиран от „Фокус“.

Още по темата
Вучков посочи, че основните приоритети пред МВР и другите институции са първо реакция при бедстващи хора, медицинско подсигуряване, храна и подслон. След това идват задачите по възстановяването на електричеството и почистването на пътищата.

По време на заседанието стана ясно, че автобус, превозващ деца, някои от които с аутизъм, е закъсал в Мальовица. Директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов успокои, че автобусът е закъсал без децата да са в него. По това време те са били в хижата.

"Постъпи информация, че обстановката в рудник „Мини Марица Изток" се е усложнила предвид повредени водни съоръжения. Централите имат 9-10 дневен запас на електроенергия и ще могат да продължат своята работа", подчерта още Николов, който участва в заседание на Кризисния щаб на МВР.

По думите му има десетки случаи има на неоказана медицинска помощ на хора, нуждаещи се от хемодиализа. "Министър Вучков призова хората да се подчиняват на институциите, защото ние имаме предварително разработени планове и хората трябваше да се подчинят при код червено, говоря за тези на хемодиализа, още предишния ден да са настанени в болничните заведения, за да не се оказва така, че техният живот виси на косъм, а държавата изразходва изключително сериозни човешки и финансови ресурси за предпазване на техния живот", заяви комисар Николов.

Той съобщи още, че за снабдяване на откъснатите от снега населени места с  продукти от първа необходимост и лекарства МВР използва верижна техника.

Само два язовира по поречието на река Арда са с критично високи нива на водите, но те не създават опасност за
населението. Предупредени са властите на Гърция и Турция.

Повишава се и нивото на река Тунджа, като до критичното ниво остават около 50 см. Нивото на  река Дунав се е покачило с около 75 см, но е далеч от критичния  праг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
chakai malko преди 9 години
goliam rahat tosi weekend :) - nikakav horor info ot bg medii s ostavki, kradci, zagovori, protesti i drugi prirodni sofiiski bedstvia...snejna belota i prekrasna chistota navred... pechkata bumka s brezovi i chamovi darva, polskia kartof i boba vri, do nego balika mirizi, kandiloto sveti s elinski zehtin...makedonski iabalki i djankovica v mazeto ... parite v portmoneto rastat ot samo sebe si s ikonomiata na bg tok :)))
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Путин е велик!
11
4
 
6
 
! Отговори
От Смолян преди 9 години
Ситуацията е бедствена ! Има квартали в града, който от 6 март нямат ток и вода.... За околните села без коментар..... Явно общината няма договори със снегопочистващи фирми, тъй като се почиства единствено основния булевард в града... Всички второстепени улици са непроходими дори със вериги, снега на пътното платно е между 30/40см... Кмета няма да споменавам от коя политическа сила е, но е играч и пак е прибрал едни пари за ловене на несъществуващи снежинки !!!!
10
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
800 населени места? Майка ви .. няма толкова в българия... Или броите лятна вилна зона без хора за населени място..Всичко на всичко 9 села да без ток.
9
3
 
6
 
! Отговори
:) преди 9 години
Ток няма, но пък когато дойде е скъп. Без нов АЕЦ и без газ, ще стане още по-скъп. Честито.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някога Енергото инвестираше и нямаше такива поражения. Сега всичко е изоставено и само се изнасят пари навън. И така, тази година 800 населени места без ток догодина 2800. Защото не обслужват високоцивилизовани държави като Албания , *** и прости българи
7
3
 
5
 
! Отговори
sss преди 9 години
Ei Goranov kaza moge i bez tok..eto pochna se
6
4
 
3
 
! Отговори
az преди 9 години
Pitam kade sa sega upravlavachite kak che pokagat che mislat za naroda si..balgarino do koga che si ovca
5
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами от разпределителните дружества,ако не изнасяха всички пари навън,а поне малка част влагаха в електропреносната мрежа ,нямаше да е така ! А сега какво,ползват мрежата построена от гадният социализъм,която все още държи :)) ! Цяла държава продадоха за жълти стотинки ама виновни няма ! И за правосъдие ми говорят !
4
1
 
9
 
! Отговори
до 3 преди 9 години
Също така можеш да се запасиш с ток, като добре го осолиш, оставяш го да изсъхне и така може да трае до 2-3 години. Вече зависи колко точно ток си осолил, за да се прецени за колко дни или седмици ще стигне
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 1-nсигурно в кофи, буркани и бидони
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега и гражданска защита ще започне да се вайка, че и липсва магическа пръчка за справяне с проблема. То и жена му и децата му да попаднат в беда и тях не ще може да спаси. Викай Неволята!
1
3
 
8
 
! Отговори
1-n преди 9 години
аман от неграмотници "централите имат 9-10 дневен запас на електроенергия и ще могат да продължат своята работа".как го запасявате тоя то бе...