Седмото изкуство в мола: Киносалоните ни станаха казина

Повечето от областните ни градове нямат казина
4 мар 2017 07:45,
21
Седмото изкуство в мола: Киносалоните ни станаха казина
Снимка: архив Reuters

Една пета от областните градове в България са без кино. Жителите на големи центрове като Кърджали, Шумен, Разград, Пазарджик не са в крак с актуалните хитове, тъй като като няма къде да ги гледат.

Шуменци например ходят на кино във варненския мол. Същото е и с жителите на Пазарджик. Те пък бият път до Пловдив, за да се насладят на седмото изкуство.

Във Враца се чувстват късметлии. След 10-годишна пауза старото кино "Метропол" има нов живот. За да се случи това обаче, местните се вдигнали на бунт. А усетили липсата на кино, след като изгледали гостуващата прожекция "Живи легенди" на Ники Илиев, пише "Монитор".

В 100-хилядния Благоевград кино все пак има. От преди 20 г. киното се помещава в Дома на профсъюзите.

Старите кина – днес казина!

Днес повечето от тях са базари, бинго зали, банки, заведения. За някои от сградите, които са и паметници на културата, това се оказва и единственият шанс за оцеляване, но вече в друго измерение – на комерса. Онези, които не са обсебени от трескав алъш-вериш, са оставени безнадеждно да се рушат.

Тук-там просветват и положителни примери: Пловдив например ще реновира най-голямото си кино от времето на соца, но дали това щеше да се случи, ако Градът на тепетата не бе избран за европейска столица на културата? В София от съществувалите трийсетина киносалона днес съхранилите се в това си качество се броят на пръстите на едната ръка - "Одеон", "Влайкова", Дом на киното.

В старото кино "Левски" сега гостуват театрални спектакли под лъскавата шапка на Сити Марк Арт Център, а някогашните "Млада гвардия" и "Витоша" са книжарници. Елегантното навремето кино "Сердика" бе разрушено миналата година, за да отвори място за елитен хотел, "Изток" и "Култура" се превърнаха в магазини на големи хранителни вериги. Известните в миналото "Аура", "Иван Вазов", "Георги Димитров", "Македония", "Красно село" приютяват фолкклубове, казина, дрехи втора употреба или просто... руини. Емблематичното лятно кино "Мир" пък е платен паркинг. Останалото са мултиплекси

Всички стари кина в Бургас например вече са превърнати в казина. От 2012 година в сградата на Драматичен театър "Адриана Будевска" бе направено общинско кино, носещо същото име. То няма редовни прожекции и публика, а се провеждат фестивали като "София филм фест на брега", филмовият фестивал MENAR и др. В останалото време там се играят камерни театрални постановки.

Все пак има лъч светлина – ако има мол, то най-вероятно има и кино!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
В Пазарджик има 3D кино и не е в мола!!!
19
0
 
2
 
! Отговори
bolbov преди 7 години
Цяла България отиде на кино те се сетили че няма киносалони?
18
0
 
0
 
! Отговори
Kat.tv преди 7 години
Името ми е сайта. Моля пак заповядайте
17
0
 
2
 
! Отговори
дърт мен преди 7 години
Не е вЕрно, че в Шумен нЕма кино! Да, старите киносалони не функционират като такива, в единия от тях се помещава гадната чалготека на Планета Пайнер даже, но пък в салона на младежкия дом от няколко години функционира 3D кино, стига сте писали глупости! 😠
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
>рджали, Шумен, Разград, Пазарджик не са в крак с актуалните хитове, тъй като като няма къде да ги гледатКак да няма, бе? Замунда, Piratebay, Kickasstorrents, extratorrent :)
15
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как ли пък не, ще се вдигна до МОЛ, за да гледам филм за баснословна сума, докато масирания звук от тонколоните ми разкъсват вътрешните органи на парцали, та дано заглушат шума от пуканки и "пеещи" мобилни телефони.А за филмите пък да не говорим - двучасова дъвка за очите, плява някаква.
14
2
 
3
 
! Отговори
До 13 преди 7 години
Телевизиите си плащат, за да излъчват филмите. Като не си наясно, не се обаждай.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен (4)Е то като се тръгне по твоята логика и телевизията трябва да се забрани...
12
0
 
5
 
! Отговори
Каменов преди 7 години
В Шумен си има кино в Младежкия Дом, пак неосвебомени журналисти пишат глупости!
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз съм с 4к 75 инча и пак си ходя на кино с кеф. Различни изживявания са и е много ограничено да оплюеш едното заради другото.
10
8
 
7
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Я ми кажете как да отида на кино като в къщи съм с 4К 49" ка със смарт шеър си пускам каквото ми кефне ......няма *** да врякат зад теб, няма да ти ритат седалката отзад.....Кино ли ? Никога вече !
9
4
 
3
 
! Отговори
Благоевград до Ивайл преди 7 години
Е според теб с колко население е Благоевград? Със студентите и учениците даже надминава 100 000 души! По едно време в града имаше 3 /три/ кина ... сега е само едно но е качествено! Сравнително евтини билети, най-новите филми и ги пускат винаги на датата на премиерата! Старото кино беше казино, след това офис на М-тел, а сега е БИЛА и офис на Пиреус Банк! Лятното кино го направиха на базар, след което на негово място цъфна жилищна сграда!
8
7
 
15
 
! Отговори
До Анонимен №4 преди 7 години
Когато ми върнат парите за билет като си тръгна на 20 мин. от филма понеже е глупав тогава да се забраняват торентите ... иначе на трейлъра филма е супер ... ама като го гледаш започваш да усещаш, че затъпяваш или те правят на *** и си тръгваш от салона защото просто не издържаш! Кинаджийте трябва да се научат уважават парите на зрителите!!
7
1
 
3
 
! Отговори
Scorpion7552 преди 7 години
В Червен бряг. Старото коно стана паркинг за коли
6
1
 
8
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
Статията ви е пълна с неточности. Кино в гр. Шумен има - Латона Синема и се помещава в Младежкия дом и има редовни прожекции. И от къде ви хрумна, че Благоевград и 100 хил. души?
5
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 4Ще почнем от тебе..Първо ще се няучиш да не дрънкаш глупости,слоне,но превантивно ще платиш десятък и ще станеш член на дружеството Ромска солидарност!Коя зодия си?
4
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е в пиратството. Докато не са забранени торент сайтовете, нещата ще продължат по този начин. Българите трябва да се научат да плащат за труда на други хора.
3
10
 
14
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
Демокрацията всичко уби. Ама и по соца не беше по-добре. Има кино - супер. Ама кво гледаш? За 656565656565 път - "Слонът, моя приятел!"
2
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русе, където бе първата кино прожекция в България дълго време нямаше кино. После построиха мол с кино салони, но посещаемостта е слаба. Бай *** няма нужда от седмо изкуство.
1
2
 
12
 
! Отговори
Пз сити преди 7 години
В Пазарджик има кино от 4-5 години поне.