Съдът реши: 4 г. затвор за пловдивския клошар Любчо

Признаха го за виновен за палежа на Тютюневия град
Обновена: 25 май 2017 18:59 | 25 май 2017 18:58,
40
Съдът реши: 4 г. затвор за пловдивския клошар Любчо
Снимка: архив, Булфото

Окръжният съд призна за виновен клошарят Любомир Данчев, който бе единственият обвиняем по делото за палежа на Тютюневите складове. Присъдата е 4 години затвор при първоначален строг режим. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативен съд. Председателят на Адвокатска колегия Пловдив Стефан Левашки защитава pro bono обвиняемия.

Още по темата
С противоречие в показанията на клошаря започна днешното заседание в Районен съд Пловдив. Обвиняемият отново бе разпитан за деня, в който сградите бяха унищожени от огнената стихия. Днес част от разказаното от Любомир не съвпадна с думите му от първоначално казаното от него.

Противоречие откриха магистратите в разказа за начина на свиване на цигари. През август миналата година той е заявил, че материалът, от който е правил цигари, е вестник, а днес той каза, че вестниците са били в кошчето и в коридора.

Второ несъответствие от прокуратурата констатираха и в момента с пушенето на цигара. Любо е разказал, че е пушил в стаята си, загасил е цигарата в пепелник и след това изхвърлил в кошче. Днес обаче той заяви, че е пушил навън. След множество въпроси от страна на обвинителите и съдията стана ясно, че наистина е пушено в стаята. Къде обаче е хвърлен фасът, Любчо вече не помни.

Неяснота имаше и по отношение на видените от Любо пламъци. Ден след палежа той заявил, че видял огън от страната на улица "Иван Вазов", а днес разказа, че те били откъм покрива на фитнеса.

С интересни констатации продължи самият разпит.

Любчо разказа и за навиците си, и за начина си на живот през годините, прекарани в тютюневите складове. Той редовно пушел в стаята си, но винаги е гасял фасовете си преди да ги изхвърли. Препитавал се от подаянията на хората, събирал от кофите за боклук, помагал на барчето с почистването.
Често бил свидетел на наркомански събирания в склада и затова се заключвал на последния етаж. От години събирал от стените на сградата инсталацията и предавал метала за старо желязо. Оказва се, че мъжът е имал не само клошарските си дрехи, а и костюми, и официални обувки, които държал на специална етажерка в стаята си.

Дрехите си той не перял, а ги хвърлял и си търсел нови. Любчо ходел специално до Хисаря и Карлово на баня, а дори и на море, за да се къпе.  Хигиенните му навици не свършвали до тук. Той използвал само мокри салфетки, когато ходил до тоалетна в коридорите на склада.

Пред съдия днес в залата на районния съд Любомир за пореден път заяви, че няма вина за палежа.

"Винаги си гася цигарите. Не съм виновен, не съм запалил сградата", бяха последните му думи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗКУПИТЕЛНА ЖЕРТВА!!!!!ЯСНО Е КОЙ Е ВИНОВНИКА А ИМЕННО СОБСТВЕНИКА ЩОТО СЕГА ЩЕ ПОЛЗВА ТЕРЕНА!!!ЩО ПАМЕТНИЦИ НА КУЛТУРАТА СЕ ЗАТРИХА САМО И САМО ЗАРАДИ ТЕРЕНА!!!
37
0
 
1
 
! Отговори
прокурорите 3 преди 6 години
За такава експертиза трябва да се използват обикновени, неимпрегнирани дъски, за да се докаже, че пожар от такъв мащаб няма как да възникне от едно стопено кошче, дори и с обикновен, необработен материал. Още повече, че според твърденията на запознати, материала за строежа на складовете е бил ИМПРЕГНИРАН, тоест защитен срещу огън.
36
0
 
0
 
! Отговори
прокурорите 2 преди 6 години
Защитата при обжалването най-вероятно няма да издържи, но може и да издържи, ако се направи една експертиза пред "УВАЖАЕМОТО" държавно обвинение. Кошче, под кошчето няколко дебели греди, а в кошчето хартия и един незагасен фас.Убеден съм, че огъня няма да може да засегне дъските до такава степен, че да изгорят нацяло.
35
0
 
1
 
! Отговори
прокурорите на топло преди 6 години
Дори и да е вярно твърдението, че пожара е започнал от незагасена цигара (което все пак е съмнително, тъй като никой не е бил свидетел на това, а прокурорите разчитат на противоречивите показания на клошаря) професионалната работа на уважаемия съд изисква експертиза! Но при конкретния казус някой няма интерес от това.
34
0
 
1
 
! Отговори
До АНТИ-МАФИЯ преди 6 години
И аз го четох това за длъжностното лице.Ама резулатата е налице. Ето ви изкупителната жертва
33
0
 
0
 
! Отговори
АНТИ-МАФИЯ преди 6 години
Трябва да се организира граждански протест в защита на тоя човек! ТОЗИ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН ПРОСТО ТАКА! Обвинението е дало да се разбере че има заподозряно и длъжностно лице за палежите. Естествено името не се споменава....Как са го надушили не е ясно. Сега инициативния комитет "Тютюнев град" да не спи а да прави нещо. Налепените бележки МАФИЯ и лозунги е ясно че не вършат никаква работа!
32
0
 
1
 
! Отговори
До Бутафория преди 6 години
Според мен зад палежите стоят онея престъпници ПИ ДЖЕЙ ТРЕЙД дето срутиха склада до автогарата щото им секнаха мераците. Икономическа полиция установили корупционна схема за склада. Те какво искат - хората ли да почнат с правосъдието в крайна сметка. Бих смачкал фасона на оня прокурор и нищо няма да ми направят - просто защото са доказали многократно че закона го няма и то при най важните казуси. Така че какво толкова е една смачкана мутра!
31
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Ако наистина си съдията по-добре си го начукай
30
2
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 6 години
Минавал съм стотици пъти покрай тези складове.Мизерия ,мръсотия ,зарази ,грозотия и то в центъра на Пловдив.Трябваше отдавна да ги съборят и да построят каквото си решат.Вие тука обвинявате собствениците на складовете но я си помислете че складовете са ваши и не можете да направите нищо с вашето имущество а всъщност едвам свързвате двата края.Честно ли ще е!!!Много се радвам че изгоряха.Дано да построят жилищна или офис сграда,мол или каквото си решат!
29
0
 
4
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
За този човечец затвора не е кой знай колко лоша Алтернатива.Съдът го знае това и в момента му прави до някъде услуга.Поне ще има покрив над главата ,храна,дрехи а може и да придобие някаква трудова квалификация в затвора и като излезе след 2-3 години да започне да води нормален начин на живот!
28
0
 
0
 
! Отговори
Съдията преди 6 години
На 30 февруари влиза,сигурно е!
27
1
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
осигориха клошаря със жилище безплатна храна и медицинско обслужване,той сигорно съжелява,че по рано не е извършил това.
26
0
 
1
 
! Отговори
И преди 6 години
Съд= Мафия.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По една от телевизиите казаха че собственика на една от сградите е получил разрешение за събарянето и. Колко удобно за него. Вярно че после решението го отменили но е въпрос на време да го получи отново.
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и на времето нашия разля тубите с нафтата из Райхстага, ама ван Дер Любето го отнесе, така и този човечец.
23
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече ни имат за пълни ***.или! Вкарват невинен в затвора, а виновния ще строи сигурно МОЛ на мястото на складовете. Егати държавата.
22
0
 
39
 
! Отговори
ЦаЦаРоФффффф преди 6 години
Браво!Справедливостта победи!Един от най-големите престъпници е осъден.Следващите са на ред.От тук на там ще се радвае на мир и спокойствие...
21
0
 
41
 
! Отговори
Бутафория преди 6 години
Току що обявиха по БНТ, че клошарят е осъден за подпалването на четири тютюневи склада. Ама как става това с една цигара прокурора не иска да обясни...Абе, вече не им дреме от обществото - правят каквото си искат...
20
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой трябва да е виновен, разбира се! Защо да не е виновен този малък и беззащитен човек? Затова пък "невинният" след някой и друг месец ще вземе да строи на мястото на складовете. Тогава със сигурност ще разберем кой е истинският виновник. Мафия.
19
0
 
34
 
! Отговори
хъ преди 6 години
Миличкият. Изкупителната жертва. Никой не е и очаквал друго, за жалост.Никой трезвомислещ човек, който живее в града и има дори повърхностен поглед на случващото се със старите къщи, никой не допуска, че това е вярно. Да не говорим пък, че от един фас са се запалили няколко сгради и от няколко страни. Сигурно и фасът съществува, приложен като неоспоримо веществено доказателство след ДНК анализ на слюнката.Драйфа ми се.