Край на дългото чакане! Водата в Хасково става за пиене

Чиста е от уран, установиха експерти от БАН
15
Край на дългото чакане! Водата в Хасково става за пиене
Снимка: Булфото, архив

Здравните власти разрешиха използването на водата, която тече от чешмите в Хасково, за пиене и готвене.

Министерството на здравеопазването е получило от Института по ядрена енергетика и ядрени изследвания към БАН резултатите от анализите на пробите питейна вода за установените стойности на изследваните радионуклиди, взета след реорганизация на водоснабдяването. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.

Още по темата

Данните бяха предоставени на Националния център по радиобиология и радиационна защита, чиито експерти изчислиха стойностите на здравнозначимия показател индикативна доза. Получените резултати показват стойности от 0,0262 до 0,0807 mSv/у, което е под нормативно определената параметрична стойност от 0,1mSv, съобщиха от здравното министерство.

Установените съответствия с нормативните изисквания на подаваната към момента във водоснабдителната мрежа на Хасково питейна вода, дават основание да се отмени наложеното от здравните власти ограничение за ползване на водата за пиене и готвене.

Този извод е препоръчан и в Експертното становище на Световната здравна организация, получено в Министерство на здравеопазването. В своето становище експертите на СЗО изразяват подкрепа към действията, предприети от здравните власти, и определят взетите мерки като адекватни и навременни.

С цел опазване на общественото здраве органите на държавния здравен контрол, респективно – Регионалната здравна инспекция в Хасково ще продължи да извършва стриктен и учестен контрол върху дейността на водоснабдителното дружество за изпълнение на задълженията му да доставя качествена и безопасна питейна вода на гражданите.

Остава забраната към водоснабдителното дружество за водоподаване от 7 тръбни кладенци на ПС 1 и ПС 2, за които е установено несъответствие на подземната вода с нормативно определените изисквания.


15
Още по темата: водаУранХасково
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
ЩО НЕ ВЗЕМЕТЕ ДА ПРОДАДЕТЕ ПАТЕНТ НА ЯПОНЦИТЕ ? ТЪКМО ЩЕ ВЪРЖЕТЕ БЮДЖЕТА...
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак си е там урана ама се е разредил от дъждовете. Нещо като рибата, като вали, по-трудно се лови защото водата е повече
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става и за УРАНжада.
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Става за подмиване!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бирата става ли за пиене?
6
1
 
10
 
! Отговори
БРАВО преди 3 години
Това е БГ ГЕНИЯ - за два месеца изчистиха водата .
Трябва ЯАН да взе пример от БАН - (ЯАН - Японската Академия на Науките) , как се неутрализира Уран за няколко дни .
Нещо БАН май май ...
5
0
 
7
 
! Отговори
бай Петко преди 3 години
Да се отрази от ПИК като световна новина и да се патентова както откриването на компютъра, но заслугата да се пише на ГРОБ !
4
5
 
5
 
! Отговори
Shopp™ преди 3 години
То беше ясно, че вещицата Елена Йончева е отровила водата.
3
0
 
16
 
! Отговори
Майтапчия преди 3 години
Е те това е СуперБаце-вади и урана от водата!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Симитли водата не става за пиене, ама кметът не си прави труда да направи нещо по въпроса. Половин ден няма вода и вече почвам да откачам.
1
1
 
17
 
! Отговори
Хасково свети преди 3 години
Не само за пиене става. Може и реактор да захрани.
А какво стана с виновните от ГЕРБ, които са крили с месеци за радиоктивната вода? А спомних си! Пак си ги избрахте! От водата ще да е...