Петър и Павел да почерпят. Празник е!

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли
29 юни 2017 07:40, Елка Василева
9
Петър и Павел да почерпят. Празник е!
Снимка: архив, Булфото

Църквата почита днес паметта на Светите равноапостоли Петър и Павел. Църковният празник е наричан от народа Петровден.

Двамата апостоли, които били ревностни разпространители на християнството, претърпели много страдания и гонения и били наречени "първовърховни престолници и вселенски учители".

Петър - беден рибар от град Витсаида край Галилейското езеро, е един от първите ученици на Христос и един от преданите му последователи.

Павел, роден в Тарс, Киликия, първоначално изповядва юдейската религия и е сред гонителите на християните. На път за Дамаск той е ослепен от видение на Господа. Завеждат го обратно в града, където след три дни е изцерен по чудо. От яростен противник става най-ревностен разпространител на Христовото учение.

През 67 г. заедно със сподвижника му Петър са разпънати на кръст от император Нерон в Рим.

В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се приготвя младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи - обикновено през първата половина на деня.

В представите на българския народ двамата апостоли се възприемат като братя, от които Петър е по-младият. Някъде се смятат и за близнаци. В иконографията Свети Петър се изобразява като старец в бели одежди, който държи ключовете на райските порти и определя коя душа е праведна и коя не е.

В някои райони на Петровден се правят сборове. Месят се обредни хлябове и се ядат ранни ябълки - петровки. На някои места те се раздават като помен за починали деца.

Имен ден празнуват Петър /от гръцки "камък"/, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен.
 


9
Още по темата: Петровден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
1
 
! Отговори
PD преди 3 години
Имената са имена, но истинското им. значение, само в родни им език, има смисъл.
Но стига. Сляп си, щом си позоляваш, да ми разказваш масовите филми, за това как света почва от Ицо. Вервай си, уважавам това. Както казах има и публика.
На тези, които трябваше, дадох достатъчно ключове. А тези които скриха истината, иде време да бъдат разсъблечени, защото всеки с носи кръста за делата си.
3
5
 
1
 
! Отговори
PD преди 3 години
Чети Пенчо, и мисли!
Ако си от сой, ще ти се открие истината, ако ли не, в древните мистерий винаги е имало и публика. А това, че публиката е решила, че щом има клавиатура, може да пробута фантазиите си, за мистерии, това е глупост.
А гръцкия прозход на името, дори до началото на 20 век. Дворянски елити използват надставките ос и ус, в родните си езици, нямащи нищо бщо с Гъцки. Това е елитарен елемент, отделящ ги, от простолюдието. Как ли се е наричал Исус от обикновените хора?77
2
4
 
3
 
! Отговори
PD преди 3 години
Петър, в древноста, Пет ари/ Пет хора, не било име, а титла, качество на достгналия и развил петте същности и богоравен на земята, всред хората. Орфей е бил петарий. По наблюдателните помнят, че името на ученика, рибар е Симон/Шамон/Камен, но Исус го нарича Петар. Така се крият нещата, и се създават митове. А и ари са определени същности, а не народи, които са имали, нужен сой, за да се развият, като пророци,учители, обучавани в древните жречески школа.
1
1
 
14
 
! Отговори
Д преди 3 години
на всички именици здраве