В гараж във Варна – откриха източник на радиация

По непотвърдена информация лъчението е от уред - дефектоскоп
6 юли 2017 11:50,
6
В гараж във Варна – откриха източник на радиация
Снимка: Reuters, архив

Източник на радиация е открит в гараж до жилищен блок във Варна.

Малко след полунощ днес, след получен сигнал, служители на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението са извършили доизметричен контрол за отчитане на радиация в гаражно помещение на бул."Сливница" в града. Установено е, че там има уред, поставен в специализиран контейнер, в непосредствена близост до който има завишение на нормите за радиация, уточняват от полицията.

По непотвърдена информация лъчението е от уред - дефектоскоп, който е зараден с радиоактивния елемент Иридий 192. От полицията потвърждават информацията.
 
Според специалисти радиоактивното вещество е поставено в капсула от обеднен уран и това допълнително увеличава излъчваната радиация, съобщава NOVA.
 
Няма информация откога уредът е съхраняван в гаража, но експерти са категорични, че живеещите в околните блокове са били подложени на облъчване.
 
Предстои на мястото да пристигнат експерти. Взети са незабавни мерки за обезопасяването на контейнера. Уведомена Агенцията по ядрено регулиране, а по случая се извършва проверка.

Дефектоскопът е уред за контролиране качеството на различни видове материали и изделия, за откриване на скрити дефекти в тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
potresen преди 6 години
Venci, *** li kontrolirat s tozi doIZmetrichen kontrol... pishe se doZImetrichen...
3
3
 
0
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Не е така. Няма никаква радиация. Статията само търси сензация. Дефектоскопът е съхраняван правилно, минал е проверки и е контролиран от АЯР. Опасност за живеещите наоколо няма. Повече радиация приемат тези, които пушат. Всъшност пушачите поемат повече радиация и от космонавтите.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя *** домъкнал дефектоскопа заслужава комшиите му да го линчуват, особено тези с деца!
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
доИЗметричен контрол, много представки, журналиста...