За пулса на селото и с обич към хората: Катя – искрата на Блъсковци

Тя е кметска наместничка, а за хората е един добър приятел
17 ное 2017 18:30,
4

На 8 километра от големия град, сгушено в гънките на Еленския балкан, се намира с. Блъсковци. От години то е средищен център за десетина малки махали. И макар че все повече хора избират възможностите на големия град пред чара на планинското село, в Блъсковци все още кипи живот.

Пета година за реда в селото се грижи Катя Цветкова. По документи - кметска наместничка, а за повечето местни - приятел и добър помощник. Често се случва да помага на останалите без превоз с личния си автомобил и собствени средства.

Цветкова споделя, че се старае зимата всички да имат дърва, а за крайно нуждаещите се - цените са промоционални. Това е направила и за 75-годишната баба Пенка, която я приема като повече от дъщеря.

След като помогне на нуждаещите се, Катя се връща към голямата си кауза - да върне духа на селото. След като ремонтирала кметството сама и създала библиотека, тя има нова цел - да ремонтира рушащото се читалище.

За да върне достолепието си, читалището се нуждае от 20 000 лева инвестиция. В момента Катя е успяла да задели 3 хил. лева и се надява след време на види сцената в помещението пълна.

Кметската наместничка не крие, че младите рядко се връщат в селото. За Катя обаче усилията не са лишени от смисъл, защото докато го има духа - ще го има и селото.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
7
 
! Отговори
идете до Раювски Хан преди 6 години
посетете комплекс Раювски хан, скоро го открихме и сме възхитени!Вижте паметника на Вълчан войвода, параклиса, цялата композиция от каменни паметници.Освен всичко е и на яз. Йовковци.Уважения за създателите и пазителите на българския дух!
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бяхме на почивка в една махала до Блъсковци това лято - разкошна природа, тихо, спокойно, махаличките са много живописни.. Препоръчвам за всички които търсят спокойствие и красива Българска природа. Особено много ме впечатли колко добре направени къщички и хотелчета има - и в Блъсковци, и в Донковци, и в Раювци.
2
1
 
1
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Унаше село направиха читалището с кино залата и зала за тържества ,сума ти пари хвърлени и не се използват ,дори и екскуризии не прават . Читалището вече не е на мода , всички са се интернетирали .
1
5
 
11
 
! Отговори
закривай преди 6 години
Няма стратегия за развитие на селата и ГЕРБ се интересуват само от София и градовете за да вземат гласовете.