За първи път: Разширяват коритото на Дунав за корабите

Те ще могат да минават безпрепятствено край о-в Вардим
Обновена: 22 юни 2018 08:30 | 18 юни 2018 14:00, Анисия Иванова
6

Обезопасяват корабоплаването по река Дунав в критичните ѝ участъци. Дейностите започнаха в района на остров Вардим, където чрез вадене на пясък се удълбочава и разширява коритото на реката.

Така корабите ще могат да минават безпрепятствено през този участък, без да се налага да изчакват или да намаляват товарите си. Целта е дълбочината на плавателния канал да бъде минимум 2 метра и половина.

Подобна дейност се прави за първи път по реката в българо-румънския ѝ участък. Тя се извършва от два специализирани кораба, които ще работят в района на остров Вардим в продължение на месец.

Агенцията за поддържане и проучване на река Дунав е планирала да закупи и собствено драгажно оборудване, за което са осигурени над 20 млн. лв. европейски средства.

Очаква се новата техника да осигури трайно безопасен корабоплавателен път в българо-румънския участък, съобщава Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Идеята според мен е да се усвоят едни пари.. Дъното много бързо ще стане същото, няма смисъл от подобни дейности при този трафик по Дунава.
4
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 5 години
За кои кораби разширяват реката ? Освем фериботи , други кораби няма.И руснаците изчезнаха.
3
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако разширят коритото водата ще се излива по-бързо в морето и ще пресъхне в големите жеги.
2
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
А какво е нивото на река Дунав в ангстрьоми?
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако преди 15-20 години повече хора се бяха сетили да развиват плавателния и жп транспорт, сега нямаше всеки ден да се обръщат тирове или да се чудим през коя аварийна лента да се разминаваме. Пък и стоките може би щяха да са по-евтини.