Да живей, живей труда! Отбелязваме Деня на труда - 1 май

КТ "Подкрепа" организира празнично шествие в София
Обновена: 1 май 2019 10:08 | 1 май 2019 10:00, Анисия Иванова
69
Да живей, живей труда! Отбелязваме Деня на труда - 1 май
Архив: Булфото

Синдикатите отбелязват Празника на труда, 1 май, с празнични концерти и информационни кампании по места.
КТ "Подкрепа" организира празнично шествие в София. Шествието започва от 11.00 ч. от пл. "Св. Неделя" и ще завърши с близо 9-часов концерт "Рок за Труда", който започва в 12.30 ч. зад музей "Земята и хората".

КНСБ ще отбележи празника на труда с информационни приемни, хепънинги и кръгли маси за нарушени трудови права в страната.

Във Варна Конфедерацията ще направи кампания "Моите права" в Морската градина. Събитието започва в 11.30 часа. Русе ще отбележи Деня на труда с информационна кампания в Парка на младежите от 10.00 часа. Във Велико Търново ще бъде представен Докладът за нарушените трудови права на КНСБ. В Габрово ще заложат на творчески ателиета и хепънинг в местния парк. Събитието започва в 13. 30 часа.

Изнесени приемни, в които всеки може да сподели за проблемите на работното място, ще има в Смолян, Стара Загора, Разград. В Монтана на 2 май от 10.00 часа ще се състои кръгла маса за нарушени трудови права, заедно с Инспекцията по труда. КНСБ - Кърджали ще организира от 11.30 ч. на 1 май традиционния курбан за здраве в Момчилград. Очаква се той да бъде посетен и от председателя на парламента Цвета Караянчева.

Пловдив залага на концерт на Тони Димитрова и Разградската филхармония, на който ще присъстват членове на организацията от цялата област. Проявата започва в 19.00 часа в Дома на културата "Борис Христов".
Спортен празник организира КНСБ в Сливен. Членовете на организацията ще се състезават за най-бързо изкачване на маршрута до природен феномен "Халката".

В Кюстендил по традиция ще бъдат поднесени цветя от членове на КНСБ пред паметника на композитора на "Дружна песен" Георги Горанов. Стара Загора ще почете празника на труда с концерт в Раднево, организиран от СО на Арсенал.  В Перник ще бъдат поднесени цветя през паметните плочи за загинали работници пред Синдикалния дом. В Дупница ще се състоят детски празници, на които децата ще рисуват и ще играят за Деня на труда.

"1 май е ден на работниците, които вече 133 години се борят за правата си и заради които днес има 8-часов работен ден, здравеопазване, детски надбавки, обезщетения, защитно и предпазно работно облекло", се заявява в съобщението на КТ "Подкрепа" по повод отбелязването на Деня на труда.

В много страни на 1 май се честват обществените и икономически постижения на работещите и се провеждат събития, посветени на защитата и просперитета на всички трудещи се.

На 1 май 1886 г. в САЩ започва масова стачка на над 300 000 работници в подкрепа на въвеждането на 8 часов работен ден. Впоследствие денят 1 май е световно утвърден като международен ден на труда. През 1889 г. на учредителния конгрес на Втория интернационал е приета резолюция за честването му. За първи път се отбелязва през 1890 г.

В България Международният ден на труда се чества за първи път през 1890 г. по инициатива на Типографското дружество. Първите масови събирания за отбелязване на празника са през 1893 г. в София, Пловдив и Видин. За първи път е обявен за официален празник през 1939 г., а от 1945 г. се чества официално всяка година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
5
 
6
 
! Отговори
пфу преди 4 години
Аз работя днес. Работя на двойни обороти заради тъпия ви празник. Работя за себе си и вместо няколко *празнуващи*. Ебам ви и празника !
48
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синдикати ! Не виждате ли че ги няма никакви ,само разни нагаждачи които лапкат от парите ви.
47
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе я бегом обратно на работа ...скaпани комунисти
46
11
 
1
 
! Отговори
Мальчик-гей преди 4 години
Аз бих излязъл единствено на манифестация в подкрепа на правата на хомосексуалистите и хората от третия пол.
45
2
 
14
 
! Отговори
стар комунист преди 4 години
Честит Първи май на всички прогресивни хора ,на всички работещи,отрудени и експлоатирани от новите капиталисти-работодатели! Знайте,днешните ръководители на БСП нямат нищо общо с БКП, идеите и ценностите ,които защитаваше старата партия са подменени.
44
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1 май не е празник на герберастите,те и вожда им само лапкат трупкат.
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Синдикатите? А тия. Синдикати.Не виждат ли .Че строителите и днес работят? За тия хора почивка няма ли?
42
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
държавната администрация празнува
41
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
трудът за вас, парите за нас комунистите
40
2
 
5
 
! Отговори
Чичо преди 4 години
Да можеше да врътнем една манифестациика сега, както по златните времена на комунизма и другарят Живков (вечна му памет)...
39
0
 
16
 
! Отговори
Волен Атаков преди 4 години
Кога ще стигнем Испания - 47 милиона = 350 местен Парламент !Израел - 9 милиона = 120 местен !!САЩ - 330 милиона = 650 местен Сенат и 650 местен Конгресс = ОБЩО 1300 !!..за 330 милионаа !!Тука в Бантустана на Българите = 240 при 6 милиона и 200 хиляди овце. 3900 лв = чиста основна заплата + 600 лв за всеки член на Коммисия, а всеки ''Депютате'' = Заместник от френски език в превод --- е във 2 Коммисии винаги = Обща Заплата 5 100 ЛВ = ЧИСТА ЗАПЛАТА ВСЕКИ МЕСЕЦ !СПЕТЕ, СПЕТЕ, МАМИНИ
38
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз мисля,че днес трябва да излязат на празнично шествие трудещите се от ГЕРБ,защото мноооого се потрудиха да си купят по няколко апартамента на ниски цени,щото иначе нямаше да им стигнат милионите,които имат за по-скъпи,както и къщичките за гости за по 400 000 левчета.За останалия мат'рял от трите по-дългия.
37
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП-то да си спомнят от едно време! КОЙТО НЕ РАБОТИ НЯМА ДА ЯДЕ!
36
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Едно време манифестирахме заедно на Деня на труда! Сега червените си тропат Евроизборно хорце отделно от нас,трудещите се! За нас 1май,за тях изборите са важни!
35
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Богатите раздават кебапчета за глас на Евроизборите пред Партийния дом днес! А за нас баламите остава манифестация на Първи май!
34
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На трибуната милионерите на БСП, а долу пенсионери подсмърчат с 200 лв. пенсия осигурена им от БКП-БСП. Толкова прости и неграмотни хора няма никъде по света.
33
2
 
5
 
! Отговори
Бай гатю преди 4 години
От комунистическите манифестации останали знамена в складовете обаче плата изгнил и останали само колци. Дълги сопи.
32
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БСП-то са вече на Евроизбори,не ги интересуват ни синдикати,ни работници! Кой е луд -да манифестира!
31
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е това е върха! Трудещите манифестират,а БСП-то в центъра на София- пачанга!
30
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами червените показват колко ги интересуват трудещите се и синдикатите! Вместо да отидат на манифестация заедно,си правят рекламна сбирка под прозорците на президента си!