С 4.3% увеличават месечната помощ на хора с увреждания

Увеличението - от повишаването на линията на бедност за България
29 окт 2019 08:10, Петя Славова
8
С 4.3% увеличават месечната помощ на хора с увреждания
Снимка: Reuters

Месечната финансова подкрепа, регламентирана в Закона за хората с увреждания, ще се увеличи с 4,3 процента през 2020 г.

Конкретният й размер ще варира от 25,41 лв. за хората с от 50 процента до 70,99 процента степен на увреждане до 206,91 лв. за хората с над 90 процента степен на увреждане с право на чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. Това съобщи пресцентърът на Министерството на труда и социалната политика.

Увеличението се получава от повишаването на линията на бедност за България, чийто размер се предвижда през 2020 г. да бъде 363 лв., тъй като по закон финансовата подкрепа се определя като процент от нейното равнище. Линията на бедност за всяка година се определя с постановление на Министерския съвет, чийто проект беше одобрен от Националния съвет за хората с увреждания, който заседава днес в Министерството на труда и социалната политика, се посочва в съобщението.

Към 30 септември 2019 г. месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания получават близо 650 000 души, което е с около 150 000 повече в сравнение с броя на хората, които получаваха месечни добавки по отменения Закон за интеграция на хората с увреждания.

На днешното си заседание Националният съвет за хората с увреждания е приел и доклад за Плана за изпълнение на Националната стратегия за хората с увреждания за периода 2016-2018 г. Одобрен е и планът за изпълнението на стратегическия документ през 2019 г. и 2020 г.

В него се предвиждат мерки и дейности за подобряване на достъпа на хора с увреждания до публични и жилищни сгради, финансиране на проекти за започване и стартиране на самостоятелна стопанска дейност, стимулиране на работодатели да създават по-добри условия за работници с намалена работоспособност и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Не може да бъде!?!? преди 4 години
Милият,на колко ли годинки е 2 ???
2
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 4 години
До Анонимен 2.Като те чета, и на теб трябва да почнат да ти дават.
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо се дават помощи на повредени хора, вместо да се дават на инвалидите?!