15 от големите язовири у нас със спад през последния месец

Очакват се още валежи до края на месеца
6 мар 2020 17:05,
10
15 от големите язовири у нас със спад през последния месец
Снимка: БГНЕС

Водата в 15 от големите язовири у нас бележи спад през последния месец, показва справка в сайта на МОСВ, съобщава Нова тв.

Още по темата

Сериозен отток има в язовир „Тича”, който водоснябдява Шумен и Велики Преслав, където през последните 30 дни са изразходени почти 3 милиона кубични метра. Отток с подобни мащаби е регистриран и в язовирите „Искър” и „Камчия”.

Валежите и снеготопенето през февруари доведоха и до обратната тенденция – 29 от наблюдаваните от МОСВ „значими и комплексни язовири” отбелязват ръст в наличния полезен обем. Сред тях най-голям приток има в язовир „Ясна поляна”, който захранва с вода за питейно-битови нужди Южното Черноморие. При него в началото на март водата е с 2 милиона кубически метра повече от началото на февруари.

Ръст в нивата има и при язовирите „Дяково” и „Студена”, които захранват с питейна вода Дупница, Кюстендил, Перник и Радомир. През последните дни ВиК-Перник съобщава за приток в "Студена" от над 3 хиляди литра в секунда.

До средата на месеца отново ще има валежи, които в някои части на страната ще са значителни. До 15 март сумарните валежи ще са най-много в Родопите - в районите на Кърджали, Момчилград, Крумовград и Златоград – количества около и над 100 литра. По централните и източните склонове на Стара планина също ще паднат валежи от около 60 литра.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
1
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Това е язовир Пясъчник.Язовира е празен и нивото му пада,защото в Средна гора не падна никакъв сняг и дъжд,за разлика от Родопите.И ако в следващите 2 месеца не падне дъжд няма да се напълне.През лятото е основен язовир за напояване....през август ще се правят на изненадани и ....смаяни.В интерес на истината тук няма ВЕЦ...По времето на Живков имаше проект водата от река Въча след Кричим през изравнител "Правище"да се вкара тук за да се напоява цялата Тракийска низина.Мечти....
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ревизоро отишъл ли е да види как мутрите източват язовирите през Вецовете. През деня се правят на кротушки ама ако отиде вечерта ще види как водата прелива през турбините на ел. централите. Да ама ревизоро след пет часа не работи. Префърлил си е целото богатство на родата държи си оставката у джобо и се праи на ум, рела лисица. Патриотарин кво да го праиш и той като шефа си шкембе войвода Русенскио Македонец. Оня продава имоти на безценица и паспорти.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Където се въведе контрол нивата започнаха да се качват, т.е. на другите се краде като за последно!
5
0
 
11
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Още не е дошъл сухият сезон а язовирите вече спадат!
4
0
 
8
 
! Отговори
Бебреш преди 4 години
В този язовир сигурно е имало толкова вода при пълненето му. Той е съвсем празен, почти като язовир Студена! То нам няма язовир, виждат се нивите! Но си траят! До кога!?
3
0
 
9
 
! Отговори
Много странно? преди 4 години
Точно през последния месец валя много. Има нещо съмнително тук.
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
щом останалите язовири се пълнят а "Тича" спада, ми да проверят дали някой не краде, както от Студена!
1
0
 
8
 
! Отговори
морски преди 4 години
Не вярвах последните седмици за язовир "Камчия", но и аз най-сетне "прогледнах" !