Ще минем ли на границата с неплатени фишове и нарушават ли се закони?

От 3-и юни са констатирани 1722 неплатени фиша
Обновена: 10 юни 2020 09:03 | 10 юни 2020 09:03, Петя Славова
94

Шофьорите, които не са платили фишовете и актовете си, да не могат да напускат страната. Това предлагат от Министерството на вътрешните работи.

Идеята на МВР е да се интегрира система, с която на граничните пунктове шофьорите да се задължават да плащат санкциите си, иначе граничните власти няма да им позволяват да напуснат страната, съобщава Bulgaria ON AIR.

Това означава, че ако например не сте платили акт или фиш, ще имате 2 опции - или да платите на място, или да се върнете обратно.

Системата вече е пусната пробно на граничен пункт "Калотина" и там само за няколко дни, от 3 юни насам, са констатирани 1722 неплатени фиша на стойност над 200 000 лева.

Владимир Владимиров е шофьор от 15 години. Разказва ни, че последният път, когато разбрал, че има неплатен акт е при издаване на документи на гише в полицията.

Според юриста Камен Донев желанието на МВР за ограничаване на излизането от страната е в противовес с основни европейски закони.

Подобни ограничения за пътуване се позволяват само в конкретни случаи - при защита на националната сигурност, обществения ред и здравето на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз и ПИК от НОИ си извадих, за да се регистрирам в "Система за сигурно електронно връчване" и да проверя/платя за налични фишове/актове към КАТ. Не ми излиза и там нищо, както и в сайта на МВР, който вече всички знаят. Обаче наскоро като подновявах ЛК, жената от районното ми каза, че имам там някаква глоба, да ходя в КАТ да си я проверявам какво е....Не се събират така задължения и глоби, направи първо нещата като хората, след това налагай сурови мерки.
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кога ще може да си проверяваме като хората, дали имаме фишове и актова и други задължения към държавата, как не ви е срам 2020-сме, хората още 90-те го правеха това в белия свят, където ние сме само на хартия. Колко милиарда евро потънаха за това електронно управление дето все още за нищо не става. Мошеници, крадци, некадърници
83
8
 
5
 
! Отговори
Наско преди 3 години
В Холандия ако имаш глоби на летището трябва да платиш за да продължиш. За мен това е много хубава мярка, а не да се криеш зад фалшиви адреси и да не плащаш .
82
0
 
3
 
! Отговори
Сърп и чук преди 3 години
По ефективно ще е да не можеш да напуснеш населеното място, ако не си си платил наказанията! Или поне общината или областния град! Тези герберасти само името им, че са за европейско развитие!
81
0
 
2
 
! Отговори
Иван Иванов преди 3 години
Ако обжалвам съда акта?!?
80
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Супер идея, иначе няма събираемост.
79
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин 54Да, за човек с развито въображение са ясни, особено тия от мобилните блицове. Друг е фактът, че снимат всичко / номера, колан. Понякога само по номера на колата идва на собственика, и ако е българин, и глобата му е голяма, обикновено лъже, че е карала вуйна му, дето е никой не знае къде.Аз поне за четири години - три блица с по 3-4 км отгоре, един път на ограничение 30, и два пъти на 50, скромно. Бавят се много - по цял месец-два, но идват винаги! А и си знаеш, като те осветка
78
0
 
13
 
! Отговори
kukoto преди 3 години
Имам фиш за превишена скорост от 04.11.2011 г ,платен на 05.01.2012. В НАП все още ми стои като задължение. Нема такава държава.
77
0
 
7
 
! Отговори
пепе преди 3 години
Закона е недомислен. Ако имам неплатени глоби просто ще дам на жената да прекара колата през границата приерно. А на мен самия няма как да ми забранят да минавам граница ако не съм с автомобил..
76
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз имам акт за шофиране без ГО на мотор продаден преди 6 г, отписан от КАТ и данъчното както си беше по старите правила. Оказа се, че новият 6 г си го кара без рег на негово име, без ГО и плащане на данъци. Разбрах случайно, защото ми трябваше удостоверение от КАТ, че срещу мен няма образувани наказателни постановлнения за нарушаване на ЗЗП. Та кой не си е свършил работата в случая? И явно не само при мен.
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Kakvi fishove, nekoi vulgardzurnazt da si e pokazal fisha na zaplatata?!Samo Mihneva si e priznala pensiata ot 180 leva, ama tia e bila po-marzeliva sigurno i ot lili ivanova, stot neinata pensia bila 150 leva...e nali po cial den samo mahala s manikura si...:-)
74
1
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
И най интересното - Защо аджеба фишовете са от военна полиция? Аз не съм военен и нямам нищо общо с военните. Майка ми и тя няма нищо общо. Защо фишовете са от Военна полиция? Не знаех дори че имат функциите на КАТ. Да пишат фишове и актове. В джунгла живеем, да знаете. Тука като Жунгла, някаква Жунгла....
73
0
 
9
 
! Отговори
... преди 3 години
На много хора им излизат фишове. 1, 2 или повече. Като отидеш да си плащаш данъците и ти излизат некви фишове. Аз съм един от хората. Имал съм бил 3 фиша от Военна полиция?!?!?!?!?!?!?!Тия нито са ме спирали, нито съм ги виждал някъде през последните 5 години. Как така имам фишове от тях не знам. Майка ми - има книжка, но кола не е карала от 10 години. И тя има два фиша от Военна полиция. А де?
72
1
 
3
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Егати тъпотията.Нали тогава селския тарикат ще даде на жена си да кара колкото да мине КПП-то....
71
3
 
7
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Това отдавна трябваше да направят,а не всякакви тарикатчета да не плащат ,а след това рИвем ,че ромите получавали соц помощи ...а тарикачетата бг не плащали пък задълженията си ...всички са под един знаментаел.Който не е платил глобите си към КАТ,не си е платил данаците,не си е платил ипотеката три месеца,имат условни присъди +2 години да нямат право ...всичко да не се пуска ,да излизат само тези които нямат задължения.
70
0
 
4
 
! Отговори
До Урко преди 3 години
И като караш с чуждестранна книжка какво ще ти вземат точно? М? Дедовия?
69
0
 
4
 
! Отговори
Пурко преди 3 години
Никой никого не спира да напуска, просто при неплатени глоби се отнема книжката до заплащането им. Ако пък има невръчен електронен фиш от камера за скорост той се връчва, не се изисква плащането му.
68
0
 
5
 
! Отговори
Martin Bormann преди 3 години
Нищо друго не съм правил... и колан си бях сложил, нито съм бил на мобилен, нищо. Питах тъппата кукка кво трябваше да направя и той не отговори... може би трябваше да чакам на светофара без да се изнасям докато някой ме пусне?? При второто зелено ще слезе някой шоппак да ми набие шутовете по вратата с доза нецензурни думи... тия си бяха там да пишат фишове и да си изпълнят нормата за деня, тва е.... с такива спори ако искаш..... ама аз си тръгнах след 3 дни и ми беше през фуя както ме посъветва
67
2
 
5
 
! Отговори
van Klopp преди 3 години
Аз съм ЗА!Няма как да се спазват законите, ако санкциите за нарушението им не се прилагат. И адвокатите това го знаят, то е по-основополагащо, дори и от морална гредна точка ако щеш, от правото на придвижване. Не мисля, че ще има нарушени права - искаш да напуснеш страната - напускай, никой не те спира, но автомобилът остава, докато се платят глобите. Защото закона е нарушен, и наказанието за това следва да се изпълни. Иначе няма смисъл от закони...
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Martin Bormannнещо друго си сгафил .....за ляв завой ако си навлязъл в кръстовище не могат да ти направят нищо ......все пак и в българия има правила за шофиране ....нека не преувеличаваме все пак