Едва 6 щайги с кайсии набрали земеделци от 18 дка градина

Студеното време и сланите унищожили реколтата в Силистренско
19 юли 2020 16:16, Анисия Иванова
49

Студеното време и сланите в края на март унищожиха кайсиевите насаждения в Силистренско. Много от земеделците няма да успеят да покрият разходите си.

"Имам 4-5 парцела с различни сортове кайсии. Тази година 99% от кайсиите бяха замръзнали от втората слана. От едно дърво не може да запълниш дъното на кофата", сподели Ридван Кязим пред Bulgaria ON AIR.

Айнел и Сезгин Али отглеждат 40 декара кайсии. В минали години в градините им са работели десетки хора, а днес стопаните са избрали любопитен и опасен начин да приберат оскъдната реколта.  Макар тази година цената да надхвърля два лева на килограм, приходите за стопаните ще са нищожни и няма дори да покрият разходите им.

"За резитба взимат по 3 лева на дръвче, в един декар има 33 дръвчета, като сметнем по 40 декара. Тази градина е 18 декара, от нея сме набрали 6 щайги", каза Айнел Али.

Въпреки че кайсии почти няма, реализирането на продукцията също е проблем. В последните години все по-често кайсиевите насаждения стават жертва на температурните аномалии. Така капризите на времето са на път да откажат много овощари от поминъка им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
3
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До Анонимен кайсии в София има само в бикините ,но там не ги хваща слана
29
3
 
0
 
! Отговори
Ами... преди 3 години
хубава работа, ама...
28
1
 
4
 
! Отговори
ПОЛИТИК преди 3 години
НАПИШЕТЕ КОЛКО СА ИНВИСТИЦИИТЕ В СИЛИСТРА БЕ 25000 ЕВРО ЗА 31 ГОДИНИ СМЕШНО НО ФАКТ НАПРАВЕТЕ СПРАВКА И ЩЕ ВИДИТЕ!
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 35 Кайсийките казваш около панелките в София си растат? Да прав си! Виждам ги всеки ден.Има и череши вишни ,сливи,ябълки,ок.Но прави ли ти впечатление.Че НИКОЙ НЕ ГИ БЕРЕ? Защо ли? -:) Дано се сетиш! А ако са на село,дали ще ги оставиш НЕОБРАНИ?
26
0
 
8
 
! Отговори
помнещ във времето преди 3 години
до 23 Защитните "мрежи" както казваш едва ли ги знаеш!Преди 5 години.се върни 7 на зад.Живях в Силистра.Тези трудолюбиви хора там.Освен земеделието нямат друго препитание!Масивите от кайсии са основно по поречието на Дунав! И не само разбира се.Та тази защитна мрежа е Да се пали сутрин почти мокра слама за да дими и ги предпазва от сланата! Сланата унищожава в зародиш образувалите се малки кайсийки.Попари ли ги Са до там уви!Иначе плантациите от кайсии са по посока Тутракан!Жесток труд !
25
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айнел и Сезгин да вземат да звъннат на почетният си председател и да им отпусне някой лев от студеният резерв да помогне електората ....
24
3
 
4
 
! Отговори
izh преди 3 години
Доганя, в ортаклък със Станишев, *** и сие за 30 години се награби с достатъчно да поеме помощите за верните си ***. Чакаме да видим чалмосаните мутрички колко ще им се откъсне от сърцето. Все пак помнете култовата фраза на Любо Пенев.
23
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами кайсиите около панелките в София си растат и проблеми няма
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да врьщат супсидиит
21
0
 
11
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
не е само в силистренско.Тая година е много лоша за кайсиите из цяла България...Комшията има в двора се една кайсия и миналата година едва успя да я обере,раздаваше "наляво и надясно"./той не продава/.Тая година ми се оплака,че едва 3-4 кайсии е успял да набере...А нямаше тук мразовити дни през пролетта..
20
0
 
0
 
! Отговори
Предния преди 3 години
А па ти Чивъс Регъл Ройал Салют като мутрите от книгите на Стоев ли пиеш бе бароне?
19
0
 
0
 
! Отговори
До питанката. преди 3 години
Питай деде, питай! Па може и на стари години нещо да понаучиш. Че и разбирател на уиски се извъдил. Айде пийни си го със салатка за апетит де. Ааа, не става? Кайсиевката по вървяла! Другия пък и той - Джони "хубаво" уиски било. Смесен бъркоч😜
18
1
 
8
 
! Отговори
Пенсилвания преди 3 години
Ей вие големи разбирачи и агрономи се извъдихте.Ходи гледай да видиш как се гледа,и чак тогава акъл давай.То тука е лесно да мякате
17
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то тия дръвчета трябва и да се подрязват, трябва земята да се преобръща. Не става само с претенции за повече пари. Едни трици да беше запалил в 2-3 ъгъла да тлеят, няколко дена да пушат, нямаше да му ги попар сланата. Ама той от къде да знае, кога е гледал овошки, нали само иска да прибира накрая. Ей така става когато мутрите и пишман земеделците започнат да се занимават със земеделие.
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
6 щайги кайсии е новина?!?!А 6 кокошки съм заклала, КОГА???Вие нормални ли сте БЕ???Квартален стенвестник ли го давате??
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помните ли какво ви казвах, че ще стане като дойде време за черешите и после за кайсиите? А вие викахте, че много хубаво било да задължават супермаркетите да продават български стоки. Всичко е за да се искат по-високи цени за тяхната продукция, а да не се продава по-добрата вносна стока, която и по-евтина.
14
2
 
10
 
! Отговори
Бай 100ян преди 3 години
Глупости .Кайсията са село даде сигурно 15 щайги плод .Дори и за ракия ще има !!
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Враца дето гарга не каца, а ром на плащада Гери-Никол праска
12
4
 
3
 
! Отговори
спинакъра преди 3 години
До фанатотгоратаИ какви са тия защитни мрежи срещу слани,я кажи!?
11
3
 
21
 
! Отговори
33 дървета в декар преди 3 години
,градината е 18 декара....поне така е казано в статията......тия от едно дърво по 1 кайсия ли са набрали ? Аре стига глупости.......с години да не е потдържана тая градина ще даде повече.