Допълнителни 600 лева за лекарите за извънредната обстановка

360 лева има за специалисти по здравни грижи, а за санитари - 120 лв.
14 ное 2020 07:45, Петя Славова
76
Допълнителни 600 лева за лекарите за извънредната обстановка
Снимка: БГНЕС

За срока на обявената извънредна епидемична обстановка всеки месец да се изплащат допълнителни трудови възнаграждения за медицинския персонал. Предвижда се лекарите да получават по 600 лв. допълнително, специалистите по здравни грижи ще получат по 360 лв., а санитарите – 120 лв. Това предвиждат промени в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗООК) за 2021 г., внесени от ГЕРБ, предава "Монитор".

Средствата са на обща стойност от 237 000  хил. лв. Те ще дойдат чрез трансфер от централния бюджет към този на НЗОК. Изключение са единствено лекарите, чиято месечна заплата е над 5 000 лв.

Още по темата

Те няма да имат право да получават надбавките за периода на извънредната обстановка. Промени се правят и в приходната и разходната част на бюджета на касата заради постъпването на тези допълнителни средства. Подобни изменения са предложени в бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО). Изплащането на постоянната месечна добавка ще увеличи приходите от осигурителни вноски с 53.9 млн. лв., което налага изменение по приходото салдо.

Депутатът от БСП Валентина Найденова също входира предложение за изменение в законопроекта за бюджета на НЗОК. С него част от разходите за издръжка на административните дейности се пренасочват към салдото "Разходи за персонал". Според мотивите така ще има по-ефикасно и икономично разходване на бюджета, а административният капацитет на НЗОК ще бъде укрепен.

В бюджета за ДОО от БСП предлагат дневният минимален размер на обезщетението за безработица да се качи на 12 лв., а максималният размер да стане 108 лв. Освен това се предлага обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст да се качи на 650 лв.

Очаквано, най-много предложения за промени има в Закона за държавния бюджет за 2021 г. От ОП предлагат да се въведе обща годишна квота за ваучери за почивка, която да бъде в размер на 180 млн. лв. Идеята е ваучерите да са на стойност не по-голяма от 100 лв., задължително кратна на 10. Те  няма да се облагат да данъци и ще бъдат валидни за една година от датата на издаване, като ще могат да се отпечатват само от туроператори и агенти, получили разрешение от финансовия министър. Очакванията са около 300 000 души да се възползват от мярката.

В изпълнение на поетия ангажимент за подобряване защитата от градушки, от ГЕРБ предлагат осигуряване на допълнителни 5 млн. лв. за прилагане на самолетен способ за градозащита. Други 3 млн. лв. ще се използват за персонал, поради необходимо увеличение с 200 щатни бройки на състава на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“. Средствата ще дойдат от намалени капиталови разходи по бюджета на земеделското министрство. 77.5 млн. лв. ще послужат за увеличение на заплатите в системата на МВР с 5%

Междувременно днес стана ясно, че от БСП са внесли свой алтернативен бюджет, в който се премахва плоският данък върху доходите на физическите лица, предлага се преизчисляване на всички пенсии и се предлага намалено ДДС за лекарства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
До чичо 65Къде ги видя тези млади срещу пенсионери и опасности за детски добавки?!Тези които манипулират са БСП, не Бойко!Бойко не обича да говори много - има много работа за вършене, а който много говори, върши малко...БСП не правят нищо, освен да се борят за власт..За тях да си опозиция е като да си на курорт-само да пречат на работата, че да изкарат другите неподходящи като не я свършат, та те да се намъкнат...БСП са натегачи и мошеници - ограбиха страната и изгониха милиони хора зад граница
65
2
 
0
 
! Отговори
Диана преди 3 години
Не мисля, че е правилно заплатите *** медиците да се увеличават с още 600 лв. Те не са станали медици заради парите и такова отношение към тях би могло да обиди доста от тях - не че парите ще са им в повече, но те не са решение на проблемите им...По-скоро трябва да се засили контролът за спазването на мерките за безопасност от работещите в болниците и ако там има някакъв пропуск или проблем, такива хора да не се допускат до работните си места - животът им е твърде ценен за нас за да рискуват!
64
2
 
1
 
! Отговори
ЩОМ ТРЕБВА .... преди 3 години
ЩЕ ДАВАТЕ , БЕ....ХА,ХА,ХААААААААААА....СЕГА ДОКТОРИТЕ СА ВАШИЯ ГОСПОД....ПИТАЙТЕ КОРНЕЛА , АКО НЕ ВЕРВАТЕ!ТЯ ВЕЧЕ КАЗА ЧЕ ОБИЧА Др.МУТАФЧИЙСКИ ...ХА,ХА,ХААААААААААА
63
1
 
3
 
! Отговори
чичо преди 3 години
Моето виждане е следното.Всички заплати трябва да бъдат вдигнати с толкова,че да стигат за достоен живот.Не говоря за луксозен живот.В момента Тиквата прилага метода "разделяй и владей'.Насъскват млади срещу пенсионери със "зелени"коридори,родители срещу полицаи и лекари с отнемане на детските надбавки и други прийоми.Целта е да не сме единни и да не викаме ОСТАВКА!
62
0
 
7
 
! Отговори
доФтор преди 3 години
Поредните обещания,неизпълнени от Г.ЕРБ.Първо с лека ръка Вождът даде по 1000 лв на лекарите на предния фронт,после излезе,че има високи изисквания да получиш тези пари.После парите се смалиха на 600,да видим колко ще бъдат наистина получени.ВЕрвайте на комунистите от ГЕРб.Да живей Вожда!Той мисли за вас
61
0
 
1
 
! Отговори
Док преди 3 години
До АнонименАко м
60
0
 
6
 
! Отговори
Койчо преди 3 години
А по колко ще се даде на директорите на държавни болници със заплата 60 000-100 000 лева
59
0
 
1
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
До Кольо Парамов---------------------------------Я кажи тогава нещо по случая с Агджа и покушението срещу папа Йоан Павел Втори.
58
1
 
1
 
! Отговори
Кольо Парамов преди 3 години
ДО УМНИКА:НЕРАЗБРАХ ВЪПРЕКИ ВСИЧКО КЪДЕ СЪМ БИЛ ДО СЕГА,ПЪК СЪМ СЕ ПРЕХВЪРЛИЛ НЯКЪДЕ ДРУГАДЕ.......УМНИКА ПИШЕ ДО АНОНИМНИЯ.....ХЕЙ МЛАДИ ХОРА.НЕ СЕ ИЗЛАГАЙТЕ!!!!!.ЗАЩИТЕТЕ ИМЕНАТА СИ,ЧЕСТНО И ЯСНО......ПОКАЖЕТЕ ИМЕНАТА СИ!!!!!И ТОГАВА КОМЕНТИРАЙТЕ ПОВЕДЕНИЕТО НА К.Парамов.....АЗ СЕ ЗАНИМАВАМ С ПОЛИТИКА 45 ГОДИНИ С ИМЕТО СИ....ЯСНО?????
57
0
 
4
 
! Отговори
да попитам Началника преди 3 години
Някакви допълнителни пари и за трайно безработните, понеже държавата иска от тях да си плащат здравна осигуровка или тях кучета ги яли?!
56
1
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 3 години
До АнонименДават на базата на това поне медицинската сестра във вашата болница да остане. Иначе и тя си заминава.... В България трудно се проумява, че медицинският персонал (всички... лекари, сестри, санитари) се изнесе в чужбина за пари.... всеки знае как се плащат по 20-30 лв (в най-добрия случай) на ръка на санитар и мед. сестра да се грижат в болницата за близките му, а като опре до заплатите не са съгласни...
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До УмникА Кольо Парамов къде го забрави?Само че той вече е от "правилните" хора - с ГЕРП!
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не им дават много, че трябва да има за милицията!!!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 52Ако има пари ще ги съди ако няма д*ха супата :)) Дори ако имаш някакъв кеш пак не е сигурно, най важното е да имаш връзки иначе ще те влачат с години :))) Може след 2-3 години да установиш че напразно си дал паричките си за адвокати, както и нервите си :)
52
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
500 лева за лекарите а милиарди за остаряла ненужна военна техника ! Нема такава пропаднала държава !
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам - няма посиняло. Пак питам - от какво почина, снощи си беше добре? Една смрънква "Задуши се." Викам как, от какво се задуши? И мълчат всичките поомияри там.Ти па. Какво ги питаш? Искаш аутопсия. Пращат те при съдебните патолози. От там документа ако има несъответствия си завеждаш дело и можеш да им стъжниш живота.И не, патолозите не си позволяват да пропускат разни неща или да не ги вписват в протоколите, тъй че шанса ти е много висок, ако наистина има шашма там.
50
1
 
7
 
! Отговори
До 51 преди 3 години
Ок и така да е. Тогава ще те питам.. Кой обеща че ще ги вкара в падела....? И вкарал ли е някой?? А кара ли джипката? Кара..
49
2
 
11
 
! Отговори
ами то преди 3 години
До 50 нормалните ,малките хора в България плащат данъци от кото после се финансират болниците,пенсиите и т.н. а точно бюджета плати едни 4 млрд за да покрие загубите от КТБ. така , че индиректно бяха ограбени основно малките хора нооо без да се усетят
48
5
 
2
 
! Отговори
Анонимн преди 3 години
Винаги е било ака от век и вековен. Затова всеки се бута на държавна работа. И който стигне до нея не пуска. Не ги слушайте че взимали 600лв. По документи е така ама.... Те знаят....
47
2
 
5
 
! Отговори
До 41 преди 3 години
"на народа спестяванията" до 199к лв са гарантирани. Какъв е този народ със спестявания 200к лв? Кой нормален човек от "народа" спестява 200? Така че никой не е взел спестяванията на нормалния човек, ограбиха една банка със схеми за големи..