Рискът от мутации на вируса ще намалее с ръста на ваксинираните

Броят на хоспитализираните драстично ще намалее, обясни доц. Борисов
11 мар 2021 15:19, Петя Славова
30
Рискът от мутации на вируса ще намалее с ръста на ваксинираните
Снимка: БГНЕС

Колкото повече хора се ваксинират, толкова рискът от развитие на мутации ще намалее. Този вирус мутира там, където стои дълго в организма и има една-единствена цел да се възпроизведе. Това заяви пред БНТ председателят на Българската асоциация по клинични проучвания доц. Борислав Борисов.

Според него, шансът ваксиниран човек да бъде разпространител е сведен до минимум, а рискът от усложнения и от хоспитализации също вече е драстично намален.

Още по темата

"За първи път излязоха данни от реалната практика и те са много убедителни - става дума за над 1 млн. ваксинирани между 20 декември и 2 февруари, и данните са много категорични. Между втора и трета седмица от първа доза имаме понижен риск от инфектиране с близо 50%, а след втора инжекция - над 90% намален риск от инфектиране", обясни той.

Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, имаме и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото.

"В момента има 80 ваксини в клинични проучвания, 16 от тях са в последните си фази. В тях се включват десетки хиляди участници, става дума наистина за огромен ресурс и много сериозен доказателствен материал", каза още доц. Борисов.

Амбицията на науката в момента е да създаде универсална ваксина. Включват се нови платформи, разработват се нови концепции.

"Една от тях са т.нар. протеинови ваксини. При тях човек не се ваксинира с аминокиселини, а с протеин, който напомня на шиповия протеин, прилича много на него и съответно организмът го разпознава и мобилизира своя арсенал", допълни доцентът.

Според него първата такава ваксина ще бъде внесена за одобрение от Европейската агенция до края на месеца, защото проучването е готово и резултатите са налице.

На базата на много сериозни анализи за т.нар. антитела, тези, които неутрализират ефекта или на шиповия, или на мембранния протеин, се разработват нови платформи, като се използват самоамплициращи се или самоусилващи се РНК ваксини, при които дозата е по-ниска, но е комбинирана с безопасен вирус.

В момента има проучвания и за ваксина за деца между 12 и 18 години, разработват се и ваксини за бременни, а има идея есента да се разработи комбинирана ваксина за коронавирус и грип.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 месец
Краят на дните наближава,бавно но сигурно.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Това по думите му е прецедент в историята на ваксинационните програми, когато освен данните от клинични изпитвания, имаме и толкова голям обем данни за реалния ефект в обществото."

Накратко- експеримента с опитните мишки, тоест населението тече.
17
2
 
11
 
! Отговори
Точно обратното преди 1 месец
НЕПРЕДИВИДИМИ МУТАЦИИ както на ВИРУСА така и на човешкото ДНК с новите ЕКСПЕРИМЕНТАЛНИ ВАКСИНИ.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ще ви ваксинират всички. Няма къде да бягате. Доброволно, ама друг път.
15
0
 
17
 
! Отговори
PTR преди 1 месец
Мутациите на вируса ще спрат, но ще почнат мутациите на хората.
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е точно и ясно.Липсва решаващото условие - във флаконите да има истинска ваксина и заисаните наистина да се ваксинират.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И като намалее рискът от мутации на вируса, много по-бавно ще се стигне до мутация, която да не е смъртоносна и да бъде като лек грип, което е естественото развитие на всеки един вирус! Ама нищо, давай да го спрем да не вземе да мутира, а ние всяка година ще се ваксинираме...
12
1
 
11
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 1 месец
Яжте ми триъгълната месна торта.Аз няма да се ваксинирам и съм сигурен,че болшинството няма да се ваксинират.Ще се ваксинират само тези от стадото!
11
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След Дания и Исландия и Норвегия са спрели използването на Астра Зенека заради проблеми със съсирването на кръвта при хора, получили инжекцията.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мераклий за Астра Занека. Рекламира се сериозно от правителството
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По съм склонен да си мисля (без да съм специалист), че ваксинирането на болни (заразини) е предпоставка за мутации.
8
1
 
10
 
! Отговори
до 7 преди 1 месец
Научи английски бе, мой човек, и погледни по-далеч от носа си, моля.
Google search: Denmark suspends AstraZeneca

Толкова ли ти е трудно да го потърсиш, честно?
7
5
 
0
 
! Отговори
до3 преди 1 месец
Източник моля, или лъжеш?
6
1
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
По какво е доцееент доцееентът? Именно ваксините предизвикват мутациите.
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко е проба грешка.Как може да се твърди нещо което не е изпитано и доказано.Само локуми.
4
0
 
17
 
! Отговори
факт преди 1 месец
Поредната доза глупости. Дали вирусът прави разлика между антитела от ваксина и антитела от преболедуване? Мутациите са образуват при срещата на вируса с антитела. Дали са ваксинационни или естествени няма никакво значение. Напротив, колкото повече хора с антитела има - толкова повече мутации ще се пръкват. Вирусът се опитва да оцелее.
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ДАНИЯ Е ПОРЕДНАТА СТРАНА КОЯТО СПИРА ВАКСИНАЦИЯТА С
АСТРА ЗЕНЕКА
ПОРАДИ ТЕЖКИ СЛУЧАЙ СЪС СЪСИРВАНЕ НА КРЪВТА НА ВАКСИНИРАНИ.

Новината е от днес. Съобщава се по всички средства за масова информация. Единствено в Бг фaлшиви инфо сайтoве не споменават нищо.
2
0
 
19
 
! Отговори
ha ha преди 1 месец
А ваксини за умрели разработват ли се вече? Щото Децата не ги хваща или не разбират че са го минали - а им готвят ваксини?
1
0
 
7
 
! Отговори
Цола Драгойчева преди 1 месец
Мен ми мутира подката ,и спрях да се напикавам.За БКП УРАААААААА