Спряхме ваксинацията с Астра Зенека. А трябваше ли?

От EMA заявиха: Ваксината не образува тромби
118
Спряхме ваксинацията с Астра Зенека. А трябваше ли?
Снимка: БГНЕС

Лошите новини за британско-шведската ваксина на AstraZeneca не секват. Поради появили се съмнения, че препаратът вероятно предизвиква кръвни съсиреци (тромби), няколко държави предприеха крайни мерки. Дания, Норвегия и Исландия временно прекратиха ваксинациите с този препарат, а в Австрия спряха ваксинирането с една определена партида. Ето, че в петък, 12 март, и българският министър-председател Бойко Борисов разпореди спирането на имунизацията с ваксината на AstraZeneca, докато Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения за безопасността ѝ, пише "Дойче Веле".

Още по темата

"Докато не дойде писмено от Европейската агенция по лекарствата точно и ясно потвърдена диагноза - може или не може да се поставя ваксината на AstraZeneca, дотогава я спирате", заяви Борисов на работно съвещание, свикано от него. Премиерът напомни, че договорите с производителите на ваксини са сключвани от Европейската комисия и са утвърдени от Европейската агенция по лекарствата. "Ние, държавите членки, само сме ползватели", допълни той. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов информира, че България продължава изпълнението на ваксинационния план с останалите две разрешени за употреба ваксини.

Още в четвъртък, 11 март, Европейската агенция за лекарствените средства (EMA) обяви, че не вижда причина за спиране на имунизацията с препарата на AstraZeneca. В отговор на запитване от агенция Франс Прес представители на ЕМА заявиха: "Ваксината срещу коронавирус не увеличава риска от образуване на тромби. От всичко известно досега личи, че броят на тромбоемболиите сред ваксинираните не е по-висок от този сред останалото население".

Какво казват експертите в Германия?

Германското министерство на здравеопазването също не вижда основателна причина за спиране на имунизациите с британската ваксина. "Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус", заяви говорител на министерството вчера (11.3). "В момента европейските здравни власти проучват този случай", добави още той.

Институтът "Паул Ерлих", който проучва сигурността на лекарствените препарати и ваксините, също смята, че британската ваксина не е опасна. Оттам заявиха, че засега няма никакви данни, доказващи причинно-следствена връзка между смъртния случай в Дания и ваксината на AstraZeneca.

Германският здравен експерт и консултант на правителството в Берлин Карл Лаутербах беше още по-категоричен. В Туитър той написа, че спирането на ваксинациите с AstraZeneca представлява грешка: "Спирането на ваксинациите ще е смъртоносно за мнозина, които сега се отказват от тях". Според Лаутербах не е оправдано да се прекратяват имунизациите само поради  наличието на един-единствен смъртен случай в Дания. Експертът смята, че така доверието във ваксината силно ще пострада. Освен това той обяснява и друго: "Тромбозите са едно от честите следствия на Ковид-19. Препаратът на AstraZeneca предпазва тъкмо срещу образуването на тромби. Моето мнение остава непроменено: ваксината на AstraZeneca е сигурна, а ефектът от нея в началото дори беше значително подценяван. Аз лично веднага бих се ваксинирал с британската ваксина."

"Случаят в Дания е необичаен"

И друг германски експерт изразява съмнение, че смъртният случай в Дания има пряка връзка с ваксинацията. Инфекционистът Бернд Залцбергер от университетската клиника в Регенсбург заяви пред агенция ДПА, че според него е много вероятно да става дума за случайно съвпадение. "Случаят в Дания е извънредно необичаен. Запушвания на кръвоносни съдове не бяха забелязани нито в изследванията преди допускането на препарата, нито по време на ваксинациите в Англия, а там са крайно бдителни в това отношение", казва той.

Има и други данни, които говорят за сигурността на ваксината на AstraZeneca. Европейската агенция за лекарствените средства EMA е регистрирала общо 22 тромбоемболии сред три милиона ваксинирани с британско-шведския препарат, което отговаря на нивото на такива случаи и без поставена ваксина. Правилно е тези случаи да се проучат по-внимателно, но не и да се спират ваксинациите, смятат от агенцията.


118
Още от Страната
Проверяват заведенията в Бургас, откриха нарушители
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
3
 
! Отговори
Илиян преди 3 седмици
Всичко е много просто. Управляващите не знаят какво да правят. А и всеки друг на тяхно място щеше вероятно да направи същото или нещо подобно. А ми то това са политиците вземат емоцианлни решения и след това търсят аргументи. И всичко това за да не излезе наяве колко са прости и некомпетентни. Политическите решения са нещо друго. Те винаги са в полза на големите държави и в ущърб на малките. Но дават самочувствие на управляващите в малките държави че са велики управленци. Това е истината.
109
0
 
3
 
! Отговори
ГЪДЮ преди 3 седмици
До така трябва,обаче: след Б.Б. министър Ангелов каза,че след експертизата на съдебна медицина Пловдив,ако няма причинна връзка/знаете за какво става дума и няма да повтарям/,ще продължи ваксинацията.Двамата си противоречат относно условията за продължаването на ваксинацията.
108
3
 
2
 
! Отговори
така трябва преди 3 седмици
Бойко го казва ясно: Иска черно на бяло в писмен вид.
Той не е болшой ученний като някои други всезнайковци.
Просто упражнява разумен управленски подход.
107
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Много обичам мнението на експерти, пък даже и да било то германски германски.
106
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Германия продължава да ваксинира и в събота и в неделя спазва графика и ваксинационните графици
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
аз ваксинирах с проблемната ваксина свекър на 90г.свекърва на 81г. на легло от 3г.майка ми и баща ми на 78г.нищо им няма .вие продадохте ваксините уж че някой бил умрял.ами умрели на по 91г. да не са на 19г.ще умрат ами...какво вечно ли ще живеят.
104
5
 
7
 
! Отговори
И.Б. преди 4 седмици
Ваксината Астра Зенека е противопоказана за хора с разширени вени, защото в кръвта им се образуват съсиреци, които могат да предизвикат инфаркт на сърцето.
103
2
 
5
 
! Отговори
Ботокса преди 4 седмици
Не, докато не умрат поне сто човека не трябва да се спира.
102
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Жена на 91 години? Няма как да не е от ваксината. Иначе от какво може да е?
101
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Само дето случая в Дания не е единствен, днес са починали след ваксиниране Астра млада гимназиално учителка в Словакия и жена на 91 години в Хърватия.
100
2
 
4
 
! Отговори
Всичко може преди 4 седмици
да се използва за пропагада от тиквата. Какво като по този начин ще затрие още няколко стотин бройки калпав мат'рял.
99
10
 
14
 
! Отговори
Чоко преди 4 седмици
Ваксинацията не саво , че трябва да бъде спряна тя ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНА.
98
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
"Засега няма данни, че смъртният случай в Дания се дължи именно на ваксинацията срещу коронавирус"
Но няма данни и за обратното!
97
0
 
0
 
! Отговори
A3 преди 4 седмици
ja ze se waksiniram samo s rakiica, chesam i luk. ne me e hwa shtala nastinka ot 50 godini. a kato se imuniziram wecher i teja okolo mene nema kak da hwanat kav dae virus !!!!
96
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Пускайте ваксинацията, бе слабоумници.
95
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Бойко Борисов ще я размаже тази
94
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
БСП пропаганда
лъжи и измислици
93
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не лъжете аз се ваксинирах и нишо ми няма
БСП използват всичко за да очернят ГЕРБ
92
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
АстраЗенека е направена само за бесепари
91
15
 
10
 
! Отговори
Радо преди 4 седмици
Хубаво че я спряха. Сума ти хора берат душа след ваксинация с нея.