85% от хората подали данъчната си декларация онлайн

Срокът за деклариране и плащане е 5 май
11
85% от хората подали данъчната си декларация онлайн
Снимка: БГНЕС

Малко повече от седмица остава за подаване на декларациите за облагане на доходите на физическите лица, получени през 2020 г. До този момент над 412 000 души са декларирали доходите си пред НАП, съобщават за "24 часа" от агенцията.

Близо 85% от декларациите са подадени по електронен път с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/. 19 000 данъкоплатци са изпратили формулярите си по пощата, допълват от НАП.

Годишна данъчна декларация подават лицата, получили хонорари през 2020 година, дори и ако данъкът им е удържан в пълен размер от платеца на дохода. Земеделските стопани и лицата, които през миналата година са получили доходи от наем, доброволно осигуряване или застраховане, дивиденти и ликвидационни дялове от източник в чужбина, също трябва да попълнят формуляра.

Срокът за деклариране и плащане на данъка по годишните данъчни декларации е 5 май.

Едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, подават годишните си декларации за доходите до 30 юни 2021 г. В случай, че едноличен търговец или регистриран земеделски стопанин, който се облага като ЕТ, е получил и доходи, които не са свързани с тази му дейност, като например от наем, те се декларират в срок до 5 май.

Най-лесният и бърз начин за подаване на декларацията и плащане на задълженията е през портала за електронни услуги на НАП, достъпни с ПИК или КЕП. Онлайн плащането е една от най-често използваните електронни услуги на НАП. От началото на годината до момента през нея без такси са платени почти 100 млн. лв.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи на телефона на НАП 0700 18 700 на цена, съобразно тарифата на съответния оператор и в сайта на НАП www.nap.bg.


11
Още от Страната
Пернишки села на протест, таксата им "Смет" - от 50 на 700 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 седмица
Декларациите трябва да се правят автоматично от държавата ако декларатора е безработен или доходите му не достигат даден лимит. Системата в България напомня някакъв тип османски бардак.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Една неразумна система изцяло подчинена на Централната власт, която деиства без местната власт. Но деиства като статистически материал.
Няма пазарни механизми, непреватизирани соц. Предприятия. Нито руски , нито китайски модел, но с много шум.