Балтова: Обмисляме безплати тестове за чужди туристи

Някои концесионери са готови на безплатни чадъри и шезлонги
31 май 2021 10:42, Петя Славова
52
Балтова: Обмисляме безплати тестове за чужди туристи
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес е в очакване на лятото, каква е нуждата от чужди туристи за да се спаси бранша? Преди този въпрос остава напрежение между хотелиери и концесионери за цената на чадърите и шезлонгите.

На 1 юни ще стане ясно колко ще бъде намалението на плажните принадлежностите през летния сезон. Подобна отстъпка за туристите имаше и миналата година. По зати причина държавата ще намали на концесионерите с 50 до 100% таксата за годината. Така коментира ситуацията министърът на туризма Стела Балтова пред Нова телевизия.

Още по темата

Според нея, е важно за българските туристи плажните принадлежности да бъдат на приемливи цени. "Има очаквания на нулева цена. Имаше концесионери, които тръгнаха в тази посока. Това ще е сериозно облекчение. Те вече са откликнали, защото срокът за предложения минава. Веднага ще подпишем търговските условия. От утре тръгваме на проверки. Ще обявим цените на плажните принадлежности на сайта на министерството", обясни тя.

Според министър Балтова тази година е по-трудна от 2020, колкото и да изглежда, че ще има по-добро лято. Тя увери, че има осигурен достатъчен брой ваксини за заетите в туристическия сектор.

"Туристическият бизнес в България очаква всички туристи - и български, и чуждестранни. Подготвени са много добре за това. Те са готови да отговорят на всички изисквания за спазване на противоепидемичните мерки. Много важно е да се знае, че България е сигурна и безопасна дестинация", увери Балтова.

По думите й, от няколко показателя зависи дали ще има руски туристи. "Проблем има при броя на ваксинираните у нас, защото изоставаме сериозно. Броят на новите заразени намалява. Поканихме руска делегация да се увери на място, че България е сигурна дестинация", допълни служебният министър.

Сред мерките, които се обсъждат за привличане на туристи е и да има безплатни антигенни тестове на летищата при посрещане на чужденци. Настоява се и за отпадане на PCR тестовете. Това е възможно между балканските държави и вече е факт при румънските граждани, обясни Балтова.

Тя припомни, че 30 000 ученици и учители ще посетят безплатно морето като част от национална програма "Отново заедно". Туристическият пакет ще включва изхранване, нощувка, но и участия в арт събития, посещения на музей и други атракции. Подбор ще бъде направен от образователното министерство.
 


52
Още от Страната
Паркирана кола пламна в Благоевград
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
ДА преди 3 седмици
Алоооу!За чуждите безплатни,а за нас!?Вие луди ли сте,бре!?Маскари!Във Виена по принципп тестовете са безпатни,раздават ги на всички ЗДРАВНООСИГУРЕНИ!!Не стига ,че тук ни цакате по 100 лв,ами сега и безплатни за чужденците!АЙ,сикт...р!Това ли ви е икономиката-туризъм и ресторанти!Икономиката е производство и селско стопанство,не разбрахте ли!?Не ви е срам!
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами българските туристи ..те кви са ?!
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ами за българи ги направете двойно по скъпи че да ви излезе сметките
24
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тоест обмисляме да спонсорираме мутрохотелиерите с парите на работещите българи,няма нищо безплатно Балтова, все някой плаща и аз не желая да спонсорирам мутрагени. Егати и тьотката., извади си лично парите от банката и плащай за каквото искаш.
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И каква е разликата между Борисов и Раде, че нещо не я виждам?
22
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Комунизъм в действие.Дайте да дадем..
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сигурно за тази промяна ви говореше радеф!!!
20
0
 
12
 
! Отговори
Бай Пешо преди 3 седмици
Мене пита ли ме, някой защо аз трябва да плащам тестовете на пияните англичани и германци. А ако трябва аз да се тествам ми искат пари? Хайде ходете на май---ната. Ако го направите, ще има пореден протест. Но да не кажете пак, че някой ни е платил за него. Алчни мутри.
19
0
 
21
 
! Отговори
Госпожо Балтова, преди 3 седмици
Нищо не е "безплатно"!!!За да върви туризЪма, ще вземете от мен и от децата ми.А засрамете се, а!?Който иска пълен хотел - да си поеме разхода за тестове на гостите. После да си го калкулира в цената на услугата ако ще.Сухо д упе - риба не яде!А стига сте тупали БРАШНЕНИЯ ЧУВАЛ!
18
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да си ги плащат хотелите. Защо аз трябва да плащам тестовете на хора с повече пари от мен?
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А мо другарко, те откъдето идват могат да си направят тест защото на тях им ги е безплатен. И да си носят хартишката. Що на летището пак наужким тест трябва да им се прави ?
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Най смешното е , че се оказа, че въпреки празните хотели миналата година приходите от данъци летните месеци не са се понижили.С две думи и при пълни хотели и при празни, данъци не се плащат.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 11 Не бе, рускините вече нямат денги за епилация, а не щат да идват тука вунести. Ех пуста руска гордост и национализъм.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма такива калинки като тези на Радев.Алоууу.Вдигате парното на хората с 15%, а каните на безплатно море македонски ученици и студенти.За българите по 100 лева за тест, а за чужденците без пари ...За българите по 500 лева за почивак, а за македонците без пари ...Вие наред ли сте ...
13
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За българите - платени тестове, за чужденците - безплатни. И по едно безплатно фелацио от Балтова. Фашисти!
12
0
 
29
 
! Отговори
5 преди 3 седмици
А така,имат пари да дойдат до тук ,нямат пари за тест.А нас ни направихте луди с тия тестове.
11
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А нещо за безплатни тестове за данъкоплатците в България? Сетих се, данъкоплатците в България ще платят безплатните тестове на туристите за да могат хотелиерите и тази година да скрият половината си данъци
10
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А обмисляте ли първо от къде ще ги вземете тия туристи? Изгониха руснаците щот много има какво да ни шпионират. Беларус им блокираха полетите. Западноевропейците ги е страх да пътуват.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Гaнчoвци, жалкия фигурант ви продаде
8
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма такава наглост. Българите ще плащаме солените цени, а туристите безплатно. Аз пък предлагам всеки хотел да си плаща тестовете на своите клиенти. Ако иска туристи, да си поеме разходите.