По 15 нарушения на ден регистрират по строежи на морето

Всяка проверка на инспекторите показва поне по 5 нередности
11 юни 2021 14:11, Петя Славова
20
По 15 нарушения на ден регистрират по  строежи на морето
Снимка: БГНЕС

Преди старта на летния сезон - през април и май, инспектори от ИА Главна инспекция по труда са хванали 929 нарушения в сектора на строителството при извършени 180 проверки. Тези нарушения са установени на територията на областите Бургас, Варна и Добрич, съобщиха от ведомството за "Монитор".

Това означава, че за 61 дни инспекторите са хващали по над 15 нарушения дневно. От инспекцията по труда обясниха още, че понякога тези проверки изискват много време. А за да се установи дали се спазват всички правила за работа, се налага инспекторите да „дебнат“ ежедневно и да правят по няколко проверки в един и същи обект.

Проверки се извършват и през почивните дни, казват още от ГИТ. Последващият контрол показва, че са единични случаите, при които при повторната проверка отново са установени случаи на недеклариран труд при работодател, при когото вече е констатирано такова нарушение

Проверките, които инспекторите са провели през месеците април – май 2019 година в областите с морски курорти - Бургас, Варна и Добрич, били 234 брой. Следва да се има предвид обаче, че проверките през 2021 г. са организирани и проведени в условията на епидемична обстановка, поради което обхватът им е разширен с проверка на въведените противоепидемични мерки. През 2020 г., предвид обявеното извънредно положение не са организирани интензивни проверки през същия период, уточняват още от ГИТ.

Нарушенията, свързани с осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд през тази година, са 599, от които 123 са нарушенията на нормите за обезопасяване на работните места и работното оборудване. По цялостната организация на дейността по осигуряването на здраве и безопасност при работа нарушенията са 422, като те са свързани със задължителни обучения и инструктажи, с оценката на риска и предприемането на мерки за намаляване на рисковете.

През 2019 г. установените нарушения за същия период от същите дирекции са били 1051. От тях по ЗБУТ са били 583, от които 136 са били по обезопасяването на работното оборудване и работните места. По цялостната организация на дейността пък са установени 376. нарушения. През 2021 г. при една проверка са установени средно по над 5 нарушения, докато през 2019 г. те са били средно 4.5., сочат още данните на Главната инспекция по труда.

Още по темата

Издадените актове за установяване на административни нарушения за периода април-май в Бургас, Варна и Добрич тази година са 116, докато през 2019 г. те са били 151 на брой.

Установените случаи на работа без трудов договор за същите периоди през тази година са 44 на брой, а през 2019 са били 53, но при по-голям брой извършени проверки.

През 2021 г. няма отстранени работници, докато през 2019 г. те са били двама. Най-често работници се отстраняват заради липса на инструктажи или неизползване на лични предпазни средства.

Обекти, които не са осигурили обезопасяване срещу падане от височина, срещу удар от падащи предмети - рискове, които водят до тежки трудови инциденти са сред най-честите нарушения, които се установяват на строителни обекти по отношение на обезопасеността на работните места и работното оборудване и почти при всяка кампания се установяват такива нередности, обясниха още проверяващите.

За да бъдат защитени в най-пълна степен правата им, работниците и служителите следва да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно, и да подават сигнали, докато още са на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд. Честа практика е в Инспекцията по труда да постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Инспекцията по труда не могат да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението. В тези случаи Инспекцията по труда няма правомощия да задължи работодателя да ги изплати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
7
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Ай че готино ви подпукаха... :)
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да бутат требва! Не да строят!