Мика Зайкова: Народът обеднява, работещите бедни - все повече

Според нея в България цените са спекулативни
7 окт 2021 07:10, Петя Славова
257
Мика Зайкова: Народът обеднява, работещите бедни - все повече
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на храните, на парното и тока. "Ситуацията е много тревожна", коментира Мика Зайкова - икономист и член на "Има такъв народ" пред DarikNews. Тя коментира повишаването на рекордно високата цена на природния газ, както и очакваното поскъпване на тока и парното.

"Първо, независимо, че всички в един глас твърдят, че цената на електрическата енергия е най-ниска у нас, тя не е по джоба на българите - нито на дребния бизнес, нито на домакинствата", категорична беше Зайкова.

"Има спекула на свободния пазар. В цената, която е регулирана за домакинствата, има два елемента, които оскъпяват общата цена - освен цената на производителя, там е включена цената за пренос /загуби по мрежата/ и доставка", уточнява икономистът.

Още по темата

И прогнозира, че "следващият сезон - юни 2022 година ще има рязко повишение на цената на електроенергията за домакинствата".

По думите ѝ в България цените са спекулативни.

"Природният газ от 25 лева миналата година, сега е 94 лева, което е безумие. Всичко това ще се отрази в цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази в цените на продуктите в малката кошница, това са стоките от първа необходимост. Още септември поскъпнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците..."

Мика Зайкова беше категорична: "Народът ще обеднява. Работещите бедни ще се увеличават".

По думите ѝ допълнителните 120 лева за пенсии вече са "изядени". "България е с най-ниската минимална заплата в ЕС и е единствената, която е под 400 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не говорим за онези 2260 евро в Люксембург", каза още тя.

И изчисли, че с тези пари хората вече могат да купят с 50% по-малко стоки. "Обедняването е вече с 50%. Всичко ще стане непоносимо за дребния бизнес и за домакинствата".

Зайкова алармира и за редица сигнали, получени при нея и в "Има такъв народ": "46-ото Народно събрание, освен всичко, взе едно решение за увеличение на парите, които се изплащат през втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв. Получихме оплаквания, че за октомври са им преведени 380 лв". Зайкова се пита дали е грешка, процедурно забавяне или умишлено решение и ако е така "Кой си позволява да не изпълнява решение на Народното събрание".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
0
 
1
 
! Отговори
До 219 преди 2 години
Ако се изгради цялостно електронно управление,поне половината администрация си заминава.Умишлено не се работи в тази посока,защото съкратените служители няма да гласуват за управленците ,които ги съкратят
205
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мухобоико е пътник на бунището
204
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махате половината администрация, намалявате административната тежест върху бизнеса, спирате рушветите и нещата ще потръгнат. Ама няма кой да го направи, защото всички сте в кюпа.
203
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, всеки си купува апартаменти по 100 000 евро в брой и купува по 3-4 автомобила ей така за зор заман.
202
9
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Винету ни докара до просешка тояга.
201
6
 
3
 
! Отговори
Професионалист преди 2 години
За 12г. Бай-*** ни зароби,вече сме на дъното на всички негативни класации в Европа. Сега берем плодовете на неговия упорит "3труд".
200
3
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
Кухия лош материал сам разтури уредена и финансово стабилната си държава! А сега плащайте олио на 4 лева, ток по 30 ст. на киловат, горива и газ на май_ната си, за да ви дойде акъла в *** кратуни. Всички електроцентрали / без АЕЦ Козлодуй / са на червени олигарси. Същото е с горивата и т.н. За 12 години управление на ГЕРБ така са изгладняли, та направо са озверели. А вие пак гласувайте за "промяната"!
199
4
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 2 години
Цените не са спекулативни, а пазарни. На когото не му харесват, просто не купува. С такива политици не може да се очакват стабилни правителства. Стойностите на активи като имоти, материални резерви, акции и други се увеличават. Който има необходимост от пари, продава. Който има пари купува, ако иска. Това е положението в страната, а и по света !
198
4
 
23
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Бабо Мике, а ти със Слафффчо Гологлавия Пъпеш и партийката му какво направи. Два пъти като ватман би звънеца в Парламента. И ни оправи.С какъвто се хванеш, такъв ставаш, бабо Мике.стана и ти. Стига празни приказки. Стига, бабо Мике. Същиясе оказа като Слафффчо Чалгаджията. А поне ти изглеждаше нормална.
197
1
 
13
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
Не можах да разбера само, къде точно е причината за поскъпването. Ако е в свободния пазар, какви мерки трябва да предприеме държавата? Да промени съотношението "търсене-предлагане"? Да хване за ушите търговците-спекуланти? Да се намеси с пределни цени? Ами тогава ще има нерегламентиран пазар. Нещо, до болка познато от периода 1944-1989 г.
196
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аааа обедняват ама вие не сте виновни нали?
195
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко ти плащат герберски *** та не се спираш?
194
7
 
18
 
! Отговори
До 206 преди 2 години
Тази баба разбира от икономика в пъти повече от калинките.Понеже сте големи разбирачи една пенсия няма да стига само за парно.
193
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гарантирано от такива като тебе и фигурантът радев
192
14
 
20
 
! Отговори
gj преди 2 години
Тази баба разбира от икономика колкото Гунен Гадев от водолазно дело!!!
191
10
 
27
 
! Отговори
Андрейчо преди 2 години
Абе няма ли кой да й каже на тая баба да не приказва на ангро ВСЕОБЩОИЗВЕСТНИ ИСТИ НИ и да ги тиражира,също като президента си ?! То ако вземе всяка бабичка да плещи по добни отдавна " вчесани мисли " каква става тя ?! Стига сте ни я набивали в очи - и без това знаем ,че е послушница на Радев :)))
190
7
 
13
 
! Отговори
Антон преди 2 години
Видяхме до какво доведе механичното повдигане на заплати и пенсии. Когато пуснеш печатарката, няма как да не повдигнеш цените. Повече хартийки има в оборот :)
189
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди мутрите за 4 години през 2005-2009 години, средната заплата в България се повиши с 88%, но после при режима на Бойко Борисов, средната заплата се вдигаше с 5-6% на година и само в последните години с около 10%. Ножицата на заплатите се разтвори много и повишението на средната заплата идваше от вдигането на минималната заплата и огромните заплати на ГЕРБ. Как тогава да не обеднява народа?
188
15
 
11
 
! Отговори
СЕФТЕ..... преди 2 години
Откакто Русия ни окупира и донесе комунизъм на СССР няма какво!!!
187
3
 
5
 
! Отговори
до 198 преди 2 години
Айде бе не са вдигани от 2009г. Ми те трябва да са били много големи за да не ги бутат толкова време