Мика Зайкова: Народът обеднява, работещите бедни - все повече

Според нея в България цените са спекулативни
7 окт 2021 07:10, Петя Славова
257
Мика Зайкова: Народът обеднява, работещите бедни - все повече
Снимка: БГНЕС

Скок на цените на храните, на парното и тока. "Ситуацията е много тревожна", коментира Мика Зайкова - икономист и член на "Има такъв народ" пред DarikNews. Тя коментира повишаването на рекордно високата цена на природния газ, както и очакваното поскъпване на тока и парното.

"Първо, независимо, че всички в един глас твърдят, че цената на електрическата енергия е най-ниска у нас, тя не е по джоба на българите - нито на дребния бизнес, нито на домакинствата", категорична беше Зайкова.

"Има спекула на свободния пазар. В цената, която е регулирана за домакинствата, има два елемента, които оскъпяват общата цена - освен цената на производителя, там е включена цената за пренос /загуби по мрежата/ и доставка", уточнява икономистът.

Още по темата

И прогнозира, че "следващият сезон - юни 2022 година ще има рязко повишение на цената на електроенергията за домакинствата".

По думите ѝ в България цените са спекулативни.

"Природният газ от 25 лева миналата година, сега е 94 лева, което е безумие. Всичко това ще се отрази в цените на стоките и услугите. Първо ще се отрази в цените на продуктите в малката кошница, това са стоките от първа необходимост. Още септември поскъпнаха хлябът, млякото, олиото, зеленчуците..."

Мика Зайкова беше категорична: "Народът ще обеднява. Работещите бедни ще се увеличават".

По думите ѝ допълнителните 120 лева за пенсии вече са "изядени". "България е с най-ниската минимална заплата в ЕС и е единствената, която е под 400 евро. Следва ни Румъния с 447 евро. Да не говорим за онези 2260 евро в Люксембург", каза още тя.

И изчисли, че с тези пари хората вече могат да купят с 50% по-малко стоки. "Обедняването е вече с 50%. Всичко ще стане непоносимо за дребния бизнес и за домакинствата".

Зайкова алармира и за редица сигнали, получени при нея и в "Има такъв народ": "46-ото Народно събрание, освен всичко, взе едно решение за увеличение на парите, които се изплащат през втората година от майчинството от 380 лв. на 650 лв. Получихме оплаквания, че за октомври са им преведени 380 лв". Зайкова се пита дали е грешка, процедурно забавяне или умишлено решение и ако е така "Кой си позволява да не изпълнява решение на Народното събрание".
 


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
214
0
 
1
 
! Отговори
До 219 преди 8 месеца
Ако се изгради цялостно електронно управление,поне половината администрация си заминава.Умишлено не се работи в тази посока,защото съкратените служители няма да гласуват за управленците ,които ги съкратят
213
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
мухобоико е пътник на бунището
212
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Махате половината администрация, намалявате административната тежест върху бизнеса, спирате рушветите и нещата ще потръгнат. Ама няма кой да го направи, защото всички сте в кюпа.
211
3
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Нали искахте да сте като германците? Защо рИвете сега?!
210
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Глупости, всеки си купува апартаменти по 100 000 евро в брой и купува по 3-4 автомобила ей така за зор заман.
209
9
 
3
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Винету ни докара до просешка тояга.
208
6
 
3
 
! Отговори
Професионалист преди 8 месеца
За 12г. Бай-*** ни зароби,вече сме на дъното на всички негативни класации в Европа. Сега берем плодовете на неговия упорит "3труд".
207
3
 
11
 
! Отговори
Някой си преди 8 месеца
Кухия лош материал сам разтури уредена и финансово стабилната си държава! А сега плащайте олио на 4 лева, ток по 30 ст. на киловат, горива и газ на май_ната си, за да ви дойде акъла в кухите кратуни. Всички електроцентрали / без АЕЦ Козлодуй / са на червени олигарси. Същото е с горивата и т.н. За 12 години управление на ГЕРБ така са изгладняли, та направо са озверели. А вие пак гласувайте за "промяната"!
206
4
 
6
 
! Отговори
Финансист преди 8 месеца
Цените не са спекулативни, а пазарни. На когото не му харесват, просто не купува. С такива политици не може да се очакват стабилни правителства. Стойностите на активи като имоти, материални резерви, акции и други се увеличават. Който има необходимост от пари, продава. Който има пари купува, ако иска. Това е положението в страната, а и по света !
205
4
 
23
 
! Отговори
Бай Тошко преди 8 месеца
Бабо Мике, а ти със Слафффчо Гологлавия Пъпеш и партийката му какво направи. Два пъти като ватман би звънеца в Парламента. И ни оправи.С какъвто се хванеш, такъв ставаш, бабо Мике.стана и ти. Стига празни приказки. Стига, бабо Мике. Същиясе оказа като Слафффчо Чалгаджията. А поне ти изглеждаше нормална.
204
1
 
13
 
! Отговори
Stamen преди 8 месеца
Не можах да разбера само, къде точно е причината за поскъпването. Ако е в свободния пазар, какви мерки трябва да предприеме държавата? Да промени съотношението "търсене-предлагане"? Да хване за ушите търговците-спекуланти? Да се намеси с пределни цени? Ами тогава ще има нерегламентиран пазар. Нещо, до болка познато от периода 1944-1989 г.
203
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Аааа обедняват ама вие не сте виновни нали?
202
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Колко ти плащат герберски *** та не се спираш?
201
7
 
18
 
! Отговори
До 206 преди 8 месеца
Тази баба разбира от икономика в пъти повече от калинките.Понеже сте големи разбирачи една пенсия няма да стига само за парно.
200
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Гарантирано от такива като тебе и фигурантът радев
199
14
 
20
 
! Отговори
gj преди 8 месеца
Тази баба разбира от икономика колкото Гунен Гадев от водолазно дело!!!
198
10
 
27
 
! Отговори
Андрейчо преди 8 месеца
Абе няма ли кой да й каже на тая баба да не приказва на ангро ВСЕОБЩОИЗВЕСТНИ ИСТИ НИ и да ги тиражира,също като президента си ?! То ако вземе всяка бабичка да плещи по добни отдавна " вчесани мисли " каква става тя ?! Стига сте ни я набивали в очи - и без това знаем ,че е послушница на Радев :)))
197
7
 
13
 
! Отговори
Антон преди 8 месеца
Видяхме до какво доведе механичното повдигане на заплати и пенсии. Когато пуснеш печатарката, няма как да не повдигнеш цените. Повече хартийки има в оборот :)
196
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди мутрите за 4 години през 2005-2009 години, средната заплата в България се повиши с 88%, но после при режима на Бойко Борисов, средната заплата се вдигаше с 5-6% на година и само в последните години с около 10%. Ножицата на заплатите се разтвори много и повишението на средната заплата идваше от вдигането на минималната заплата и огромните заплати на ГЕРБ. Как тогава да не обеднява народа?
195
15
 
11
 
! Отговори
СЕФТЕ..... преди 8 месеца
Откакто Русия ни окупира и донесе комунизъм на СССР няма какво!!!