Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията

Нямало балон на цените, смята собственик на агенция за недвижими имоти
30 ное 2021 10:25, Петя Славова
79
Бумът на сделки с жилища - забавен заради пандемията
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки че има повишено търсене на жилища, бумът на сделките с имоти се забави с година. Според Стоян Гочев - собственик на агенция за недвижими имоти, причината за това е несигурността сред инвеститорите през изминалата година.

По време на финансова конференция Гочев обясни, че в момента експертите са разделени по отношение на това дали не се образува имотен балон, подобен на този от предишната криза през 2008 г. "Цифрите най-добре показват дали има балон. Когато се изследва пазар, трябва да се следят няколко показателя, като например броят на сделките. 2007 г. е била рекордна за София, като тогава са сключени 45 000 сделки, миналата година има 28 000, тоест пазарът върви равномерно", заяви Гочев.

Още по темата

През тази година пък има рекорден ръст в броя отчетени покупко-продажби във всички градове. Цифрите се доближават до тези от 2006 г., като само за София към момента има сключени 25 000 сделки. "Покачването на броя сделки говори за образуване на балон, но през 2020 г. голяма част от купувачите забавиха своите сделки поради несигурността, която имаха, и ги реализираха през 2021 г.", обясни Гочев.

Друг фактор за рекордния ръст е и фактът, че през 2020 г. банките затегнаха своите изисквания за отпускане на заеми. Припомняме, че тогава финансовите институции въведоха рестрикции спрямо някои сектори, основно най-засегнатите от пандемията. "Съответно хората не можеха да изтеглят кредит, затова направиха сделките си през 2021 г.", обясни експертът. Освен това голяма част от хората купуват ново строителство, при което сделките се отчитат по-късно

"Дали има балон, или няма, можем да кажем в края на следващата година. Засега обаче пазарът върви абсолютно равномерно", заяви Гочев.

"Голяма част от макроикономистите и експертите изнесоха официални данни, различни изследвания се направиха, включително от академични преподаватели, от които се показва, че балон в момента няма. Сегашната ситуация на развитие на пазара и онази отпреди 12 години имат много малко допирни точки, даже почти никакви", каза  пред "Монитор" председателят на Национално сдружение "Недвижими имоти" (НСНИ) Добромир Ганев.

Според него при миналата криза е имало силно предлагане, необезпечени кредити, както и нереално оценени имоти. „В България сега най-малкото има недостатъчно предлагане и това е една от основните причини цените да скачат“, каза още Ганев.


79
Още по темата: цениимотиСтоян Гочев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
6
 
! Отговори
Лопе преди 1 месец
помислете за капиталовия цикъл. Има задължителна книга за всеки етап от пазарната лудост. В момента това би трябвало да бъде Капиталова възвръщаемост: Инвестиране през капиталовия цикъл, колекция от есета, редактирана от Едуърд Чанслър. Идеята тук е проста: трябва да гледате колко капитал се насочва в даден сектор, вместо да се фокусирате само върху цената. Колкото повече капитал има, толкова по-вероятно е секторът да претърпи свръхпредлагане и срив на цените.С други думи сектора на имотите
75
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
София не е България. Няма как имоти в обезлюдяващи се градове да се качват. В София може още поне 5 години да има ръст. Ако Фандъкова бъде кмет още един мандат, това значи че поне 10години цените само ще растът нагоре. В един момент разликата между столица и провинция ще стане огромен кратер и хората ще продават по 3-4 апартамента за да дойдат да живеят в София.
74
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В цял свят цените скачат и хиперинфлация си върви, парите се топят .
73
2
 
6
 
! Отговори
богаташ преди 1 месец
Балон има, но още е в процес на надуване. Пукането винаги идва с покачването на лихвите. Няма да е скоро ЕЦБ евентуално ще спрат с покупките а облигации Февруари 22 и ще покачат лихвите по-късно през годината. Пукане на-скоро след около 2 години.
72
1
 
24
 
! Отговори
Царя е ГОЛ преди 1 месец
Винаги следя тая тема с огромен интерес! Скоро ще излезе националното преброяване и ще се установи следното - големите градове жителите са около 400-600 000, а имотите над 1 500 000. Има хора с по 5 -6 имота и се гордеят с това, и? Кой ще ги наема като няма хора за РЕНТ, кой ще ги купува като няма как населението да скочи от 500хил. на 1 000 000? Скоро като започнат да търсят КЕШ, ще разберат реалната стойност на имотния сектор. Един през друг ще намалят, кой по дяволите ще ги купува??
71
2
 
22
 
! Отговори
2008-ма преди 1 месец
2008-*** когато световната финансова криза подхвана и България , апартаментите в Лозенец бяха 1200 лева/ 600 евро квадрата. Сега там са по 4000лв/2000евро квадрата. Доходите не са нарастнали 3 пъти от тогава. А сега идва по-сериозна криза. Предвиждам 50% спад на цените на жилища.
70
1
 
19
 
! Отговори
коой ще живее преди 1 месец
кой ще живее в тия жилища? България е най-бързо топящата се държава в света.
69
1
 
19
 
! Отговори
Балон има преди 1 месец
при това огромен и не само в България. Но вече взе да се пука - и това тръгна от Китай ,където почнаха да падат цените дори в центъра на Шанхай и Пекин. Китайската икономика влиза в рецесия точно защото там се спука балона за недвижимости и когато китайските партийни функционери започнат да си продават инвестиционните имоти в чужбина - брокерите ще се видят в чудо
68
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силно се съмнявам "бумът" в търсенето да е заради апартаментите от снимката.
67
2
 
3
 
! Отговори
чети за данъците 2 преди 1 месец
Незаконните жилища могат да бъдат законно застраховани и собствениците им тарикати да получат обезщетение при застрахователно събитие.
66
1
 
24
 
! Отговори
Лопе преди 1 месец
Спадът няма общо с пандемията а просто тренда се обръща. От тук нататък или ще падат цени или продажбите ще се сринат.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това Мумбай ли е на снимката?
64
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросният балон в София, се пука вече 20 години. Заради мнението на един куп умници си купих жилище на почти двойна цена, заради това чакане да се спука. Всеки нормален с акъл, вече трябва да му е станало ясно, че това са цените и сериозно мърдане надолу няма да има. На останалите успех.
63
2
 
4
 
! Отговори
чети за данъците преди 1 месец
Бум има отдавна в строежа на незаконни жилища. Българската държава нито ги събаря, нито взима някакви данъци за тях от собствениците.
62
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросният брокер колко данъци е платил в тоя "бум" - ???
61
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По принцип балоните на имотните и фондовите пазари се надуват с цел да се приберат парите на милиони ба.лъци , и всеки път им се получава , и всеки път има нови и нови ба.лъци с много къса памет ... Печелят единствено "организаторите" - както е и казиното ...
60
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещо струва толкова, колкото някой плати за него. Кво ревете ,че било скъпо-като ви е скъпо не купувате и чакате да "гръмне" балона и ще вземате на половин цена. Райдвайте се ,разбирачи....
59
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Сто квадрата извън центъра на София стигна повече от 1500 евро . Слагаме го 1500 евро по 100 квадрата = 150 000 евро (300 000 лева) . Е , според вас това реални цени ли са ?
58
1
 
11
 
! Отговори
Другаря Плевнелиев преди 1 месец
каза, че трябва да излезем на квартири, понеже така било (80%) на Запад. Ще ни изнудят да продадем и да си купим по-малко жилище.Останалите при късмет на квартири или на улцата!
57
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не е пандемията, а цената. Не може да ти излиза 480 евро/кв да построиш сграда със все разрешителни, земя и труд, след което да продаваш на 1400 евро.