Експерт: 5000 тона българска риба не се декларира

2500 водно-стопански обекти развъждат риба, само 750 са регистрирани
6 дек 2021 18:08, Анисия Иванова
13
Експерт: 5000 тона българска риба не се декларира
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията с цените на рибата и морските дарове е динамична и това продължава година - година и половина. През последните месеци особено ярко се отрази и покачването на тока - пет пъти, и покачването на цената на газа - около два пъти. Всичко това касае съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти. Това каза д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria, с водещ Вероника Денизова.

По думите му 5000 тона риба, която се произвежда в България, не се декларира.

Гостът подчерта, че "като цяло прясната риба запазва цената си, особено тази, която се добива от нашите географски ширини, от нашето море, от нашите водоеми и рибарници. Цената на рибата бележи лек спад. Трябва да се отбележи, че има доста добър улов на сафрид и чернокоп, които са най-масовите риби по море, които традиционно се консумират не само от "морските" хора, но и във вътрешността на страната, и в столицата. Шарановите риби запазват цената си, като се движат в диапазон от 5 до 7, като зависи от големината и качеството на рибата. Въпреки драстичният ръст на фуражите, рибите не поскъпват. Има достатъчно риба, която да презадоволи пазара.

Въпреки това всички риби поскъпнаха, подчерта събеседникът. "Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква. Не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение и още толкова (даже няма и толкова) от сладководните риби. На пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, вкл. миди, които са нехарактерни за нашите географски ширини. Те поскъпват, защото са вносни и свързани с транспорта. Освен това повечето пристигат в дълбоко замразен вид и изискват съхранение в хладилни условия. Изискват много електроенергия".

Рибите, които ловим, замразяваме, докато стигнат до пазара, защото нямат трайност повече от един ден, обясни Господинов.

"Максимум 8 часа след улова те се замразяват и се съхраняват при минус 20 градуса С. Това са световни стандарти и тенденции, които не мисля, че трябва да изненадват някого. Храните поскъпват заради промяната на цената на енергоизточниците, донякъде и Covid кризата даде отражение, спъването на транспорта на пазарите, проваляне на договори с други фирми, трудния транспорт точно поради Covid ограниченията", обясни гостът.

"Трудно Европа успя да напасне зелените коридори, разрешенията за транспорт, контейнерите които пристигат със замразена риба от световния океан, от азиатския пазар или от американския пазар, там цените поскъпнаха неимоверно много. Говорим за двойно и тройно увеличение  - 3-4 хил. евро беше цената на един контейнер замразена риба, а сега е 12-13-14 хил. евро.", обясни Господинов.

Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти, каза още той. "2500 водно-стопански обекти развъждат риба, а само 750 са регистрирани. Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло. Не може нормалният сектор да се бори със сивия, ако държавата не вземе решение. Ние предлагаме помощта да бъде, като се свали драстично ДДС. В Европа има няколко държави, които са с нулево ДДС на храните или с няколко процента. Ние предлагаме 9%, като средното за Европа 8,3%", каза той.

Повече вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Мико2 преди 1 месец
Да види рибата в Кауфланд.Нищо,че е речна.Пържен Уклей 28лв. Кг.????Хората по реките я продават по 7-8-9 лв .кг.
12
0
 
1
 
! Отговори
Мико преди 1 месец
Да види рибата в Кауфлан.Нищо,че е речна.Пържен Уклей 28лв. Кг.????Хората по реките я продават по 7-8-9 лв .кг.
11
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
Риба ама цаца цаца ама риба :)))
10
1
 
2
 
! Отговори
akudд преди 1 месец
всичко не декларирано е предимно от малцинствата и от така наречените помаци който въртът всякакви данъчни измами по балкана. всичко друго е вкарване на нелегални стоки през турска граница
9
0
 
0
 
! Отговори
В прехвалени кръчми преди 1 месец
ядете рибна чорба/супа без застройка, защото е дйълбоко замразена, без да се развали!!!
8
2
 
2
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 месец
Че то няма толкова риба в Черно море.
7
0
 
1
 
! Отговори
морски преди 1 месец
Незаконни рибни борси работят от много години и изнасят риба за Турция напр. Кражба-продажба, далаверимпекс върви при плащане на правилните хора.
6
0
 
2
 
! Отговори
Чудно преди 1 месец
Защо ИАРА не ги регистрирала ? Директора да бъде наказан.А петте хиляди тона ме съмняват.Може да нахраним Сомалия.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да! И затова е по-евтина!
4
0
 
2
 
! Отговори
Асан преди 1 месец
И ловец съм и рибар съм :)))
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ти яде риба бе братко!? Ние ядем само крехки пържоли и тънки луканки.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Супер! :)))
1
0
 
4
 
! Отговори
Дарвин преди 1 месец
С такива примери начело на държавата последните 80г ме учудва, че се декларира каквото и да е.