Лекар: Вероятността имунизиран или преболедувал да почине от Омикрон е малка

Наблюдава се засилен приток на деца към педиатричните отделения
Обновена: 22 яну 2022 13:19 | 22 яну 2022 12:20, Петя Славова
94
Лекар: Вероятността имунизиран или преболедувал да почине от Омикрон е малка
Снимка: БГНЕС

И днес в страната са регистриране висок брой на новозаразени и починали с коронавирус. В разгара сме на новата вълна, а в София и страната вече има предприети противоепидемични мерки.

Още по темата

"Над 80 процента от заболелите в София-град са с варианта Омикрон. Този процент за страната е малко над  40. Може да кажем, че този вариант малко по-малко завзема превес над Делта варианта и вървим в посока да се превърне в доминантен. Факт е, че той протича с по-лека като проява клиника, но е доста по-заразен”. Това каза пред Нова тв инфекционистът д-р Трифон Вълков.

По думите от лекарите се очаква с нетърпение му се очаква появата на първите противовирусни препарати за лечение на COVID-19 – така наречените моноклоналните антитела. "Това ще е първият ключ с борбата с вируса. Разбира се разполагаме с оръжие в лицето на ваксините, но те са превантивно средство, за да не се допусне голямо разпространение на вирус. Но за хората, заразили се с вируса и попаднали в болница – трябва да има алтернативен начин на лечение".

Доктор Вълков подчерта, че вече има разработки на ваксини, които да са адаптирани към Омикрон варианта. „Друг е въпросът дали имаме нужда от такава адаптирана ваксина. Говорим за държави с висок процент на ваксинация. Ако човек е ваксиниран и има и бустерна доза – имунитетът му е достатъчно напрегнат в следващите няколко месеца и той би го защитил от боледуване на Омикрон варианта”.

"53 процента е по-малка вероятността човек да влезе в болница, ако е заразен с Омикрон. 74 процента е вероятността да попадне в интензивно отделение, а около 92-93 процента е вероятността да не почине след заразяване с Омикрон.  Това обаче важи само за хора преболедували или ваксинирани", посочи той. "Засилва се притока на деца към педиатричните отделения", допълни д-р Вълков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Относно антиобиотиците,които в България се пият за щяло и нещяло- антибиотик вирус не може да убие.Антибиотиците се приемат само за бактериална инфекция,не вирусна.Единственото,което може да убие един вирус е индивидуалната имунна система.Прекомерна употреба на антибиотик води до резистентност на бактериите.
83
0
 
2
 
! Отговори
nina преди 2 години
#87Ваксинирам и имунизиран означават едно и също.След преболедуване на даден вирус също можеш да развиеш естествен имунитет.И в двата случая -след ваксинация или преболедуване,този имунитет отслабва,конкретно с Ковид вируса в рамките на 12 или по-малко месеца.Което означава,че пак можеш да се заразиш и разболeeш. Колко тежко ще изкараш един вирус зависи от възрастта ти,допълнителни заболявания и общото ти физическо състояние.
82
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цели цирк с "мерките" беше, за да се забави естественото преминаване на вируса и получаването на естествен имунитет. Благодарение на тези мерки умряха и ще умират повече хора, отколкото ако бяха оставили нещата на естествения им ход.
81
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе да го питам лекарят, каква е разликата между имунизиран и преболедувал, че в книгата пише, че е едно и също? Ако е искал да каже ваксиниран, това е съвсем друго. Ваксинираният просто има антитела, не имунитет. Преболедувалият има имунитет, дори когато няма антитела.
80
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Като толкова ти се иска да те ддрогират с тези....ваксини,давай,боцкай се,животът си е твой.На мен акъл не ми трябва,сам решавам дали ще ме тровят с тези бълвочи или не.
79
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
антивакс конспиратор гениите не зачитат науката да премине през дървените им кратуни. За тях единствените авторитети са Мангъра и руските "учени"
78
5
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Същата вероятност има и неимунизиран, както и непреболедувал, но с тази разлика, че няма никакъв шанс да развие нежелан страничен ефект на тези лекарствени препарати.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АлексВсичко е е дна измама За всеки вирус 50% са неподатливи и акои се заразят има няма нищо така че всичко е излишно и има друга цел
76
8
 
4
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
До Мечо Пух Броят на заразените не е толкова важен.По-важен е броят на тежко болните и починалите.Този брой във ваксинираните държави е много по-нисък от неваксинираните.
75
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Личните лекари в България са 3/4 без специалност. Липсва им компетентност. За съжаление. Те допринесоха много за страховете на хората с липсата на информация или с грешна информация.
74
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарение на ваксината се опазих от британския и делтата, но омикрона ме докопа. Леки симптоми 2 дни. Добре, че се тествах, иначе нямаше и да разбера.
73
3
 
25
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 2 години
Юли месец бях за болничен при моя личен - GP нали така е модерно сега и ме пита "Ти кога ще се ваксинираш?" А аз "Вие докторе ваксинирахте ли се?". "Какво?". Повтарям въпроса "Ваксинирахте ли се?!?".. Седи и мисли и накрая "Първо за вас пациентите да има ваксини,а ако остане за мен ще се ваксинирам". Какъв доктор за пример само...Жертвоготовен
72
14
 
5
 
! Отговори
Сто преди 2 години
Глупаците лепват по един минус на болен човек, проости антиваксъри и теоритици на конспирациите.
71
10
 
7
 
! Отговори
Сто преди 2 години
Неваксиниран съм, минах Ковид преди година и 3 месеца, сега минавам и Омикрона.... да си призная го минавам по-зле от първия път.
70
3
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА ПО СМЪРТНОСТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ НИ ЛЕКАРИ!! ПРЕД МЕН ЕДИН ЛИЧЕН ЛЕКАР НА ЕДНА ПОЗНАТА ИЗПИСА СИЛЕН АНТИБИОТИК ПРИ КОВИД! МИЛИАРД ПЪТИ СЕ НАПИСА ДА НЕ СЕ ДАВА АНТИБИОТИК ПРИ КОВИД ОПАСНО Е И МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО СМЪРТ ОТ СПИРАНЕ НА ИМУННАТА СИСТЕМА В СЛЕДСТВИЕ НА УПОТРЕБАТА НА АНТИБИОТИК! 90% ОТ ЛИЧНИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ОСНОВНО ДА ЛЕКУВАТ С АНТИБИОТИК В БЪЛГАРИЯ ПРИ КОВИД! УЧУДВАЩО Е , ЧЕ СМЪРТНОСТТА НЕ Е МНОГО ПО-ВИСОКА ПРИ ТОЛКОВА МНОГО АНТИБИОТИК ПРЕДПИСАН !
69
1
 
13
 
! Отговори
До72 преди 2 години
От 2013 година нататък с изключение на две години когато отстъпваме"първенството"на Лесото България е първа по смъртност в света,а по спомен Ковидът се появи 2020 година!
68
4
 
17
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ОФИЦИАЛНО ЕС ОБЯВИ, ЧЕ ДОСЕГАШНИТЕ ВАКСИНИ НЕ СЪЗДАВАТ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ НОВИТЕ ЩАМОВЕ НА КОРОНА ВИРУС А, ЧЕ САМО ПОДСИЛВАТ ИМУННАТА СИСТЕМА ДА БИЛА ПО-СИЛНА КОГАТО АТАКУВАЛ ЗАТОВА И ТРЯБВАЛО БУСТЕР СЛЕД БУСТЕР ДА СЕ ПОДСИЛВА! ТОВА НЕ Е ВАКСИНИРАНЕ А ТЕРАПИЯ !
67
2
 
3
 
! Отговори
11 преди 2 години
До Анонимен 68 ----- Нищо не ти се разбира, ве кондoм, вземи един буквар!
66
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докторе вземи първо отговори,защо България е на първо място по смъртност в света през последните десетина години?
65
6
 
10
 
! Отговори
Мечо Пух преди 2 години
Положението в света го доказва- колкото повече ваксинирани,толкова повече заразени.